Dolar (USD)
32.60
Euro (EUR)
34.78
Gram Altın
2410.99
BIST 100
9645.02
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

06 Kasım 2021

Büyük Türkiye'nin geri dönüşü

Geçen hafta Donbas bölgesinde ayrılıkçılar cephe hattına yerleştirdikleri obüs bataryası ile Ukraynalı askerleri ateş altına aldı. Bir asker öldü, iki asker yaralandı. Bu olay bireysel değildi, sürekli tekrarlıyorlardı. Başkent Kiev, kritik bir karar aldı. TB2 filosundan bir SİHA, sessizce ilerleyip sınırı geçmeden kullandığı güdümlü füze ile Ukrayna askerlerini vuran bataryayı havaya uçurdu.

Bu icraat kameraya da alınmıştı. Rus kamuoyu ve ayrılıkçılar obüs bataryasının havaya uçuruluşunu Ukrayna Genelkurmayı, görüntüleri yayınlayınca öğrendi. Rus hava savunma sistemleri dâhil TB2 SİHA’nın gidişini, vuruşunu ve dönüşünü gören-duyan olmamış; ayrılıkçılar gafil avlanmıştı.

Rus yanlıları ile Kiev yönetimi arasında 2014'ten bu yana süren çatışmalarda, 13 bin kişi hayatını kaybetti. Ne zaman ki Ukrayna Hükümeti Bayraktar TB2 filosu kurmaya başladı, bölgede Rusya’nın baskısı kırıldı. Ayrılıkçıların ateşkesi her ihlalinde Ukrayna nota veriyor ama işe yaramıyordu. Rus yanlılarını ateşkese zorlamak için kesin çözüm, son TB2 operasyonu oldu. Rusya bir taşkınlık yapar mı? Yaparsa artık karşılığını alır.

***

ABD, Türkiye sınırına 45 kilometre mesafedeki Dedeağaç’a yüzlerce tank ve helikopter yığdı. Rusya’ya karşı caydırıcı olmayı amaçladıklarını açıkladılar. Ancak Rusya’ya karşı asıl caydırıcılığı ABD’nin eskileri değil, Rusya sınırında gıcır gıcır Türk insansız hava araçları sağlıyordu.

Amerikalılar, TB2’lerin keskin bir adalet anlayışı olduğunun farkında. O yüzden üslerini Yunanlıların yalvarmalarına karşı Ege adalarına değil, Yunan ana karasına kuruyorlar. Yunanlılar küplere binse de, Yunanistan ile yapılan anlaşmaların kıta sahanlığı ve deniz yetki alanlarını kapsamadığını açıkladılar.

Türkiye’nin ürettiği İHA ve SİHA’lar, ilk büyük başarılarını PKK’lı teröristleri inlerinde avlayarak elde etmişti. 2018 yılının başında ise Fransız mühendislerin Afrin’de inşa ettiği Majino Hatlarını darmaduman ettiler. Halkın arasına saklanarak Türk ordusuna ateş eden teröristleri avlamaları ise efsaneydi.

Yeni dünya düzeninin insansız gücü TB2’lerle tanışan son eşkıya Trablus’u kuşatan Halife Hafter oldu. Ayrılıkçılar kısa sürede bertaraf edilince Akdeniz’de dengeler değişti; Barbaros’un torunları geri dönmüştü. Bu durum Yunanlıların kâbusu haline geldi. Deniz ticaretinde iyiydiler ama kendilerine destek için gelen Fransız savaş gemileri Akdeniz’in ortasında kilitlenip hareketsiz kalınca uyandılar. Sonra da korkudan tüm Yunan ana karasını Amerikalılara üs olarak peşkeş çektiler.

***

Fransız Cumhurbaşkanı Macron bir strateji fakiriydi. Türkiye düşmanlığı gözlerini karartmıştı. Akdeniz’de Yunanlıları, Kafkaslarda Ermenileri kışkırtması yeni Türkiye’nin doğuşunu hızlandırdı. Ermeni saldırganlar, petrol boru hatlarını imha edeyim derken 30 yıldır işgal altında tuttukları Karabağ’dan oldular. Karabağ Savaşı’nda Bayraktar TB2 SİHA’ların Ermeni ordusuna verdiği zarar bir milyar dolar civarındaydı. Ruslar araya girmese, ortada Ermeni askeri de kalmayacaktı.

Türkiye’nin son güçlü operasyonu Suriye’nin kuzeyine yapılan Barış Pınarı Harekatı’ydı. Bu harekâtı Rusya ve ABD ile yapılan iki ateşkes anlaşması durdurabildi. Dikkatinizi çekmiştir, ateşkes anlaşması Suriye ile değil, ABD ve Rusya ile yapıldı. Şu anda Suriye diye bir devlet yok. Cenevre'deki görüşmeler sonuçlanırsa seçimler yapılarak ortaya bir Suriye devleti çıkarılacak.

Barışı, seçimi ve demokrasiyi teşvik etmek yerine Rusya ve ABD, son günlerde yine ortalığı karıştırıyor. Biri, Suriye’nin kuzeyine Irak’tan binlerce TIR silah aktarırken, diğeri Kamışlı havaalanına SU35 savaş uçakları yığıyor. Kaçmak için galiba Türkiye’den yine bir hoşt sesi bekliyorlar. Yüz yıl önce Mehmet Akif’in dizelerinde ifadesini bulan tarih galiba bu günlerde yeniden tekerrür ediyor:

“Garbın âfâkını sarmışsa çelik zıhlı duvar

Benim iman dolu göğsüm gibi serhâddim var

Ulusun, korkma, nasıl böyle bir imanı boğar

Medeniyet dediğin tek dişi kalmış canavar?”