Dolar (USD)
34.57
Euro (EUR)
36.00
Gram Altın
3017.21
BIST 100
9549.89
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE
19 Aralık 2019

Bursa Kitapları

Bursa, İstanbul’dan önce Osmanlıya payitahtlık yapmış muazzam bir şehir. Tarihi köklü, mazisi parlak, yapıları çok. Dolayısıyla gezip görülecek eserleri ziyadedir. Bursa Büyükşehir Belediyesi, bu konuda ciddi neşriyat yaptı. Diğer şehirlerimize örnek olacak ve ödülü hak edecek bir yayıncılık nümunesi... Daha sonra geniş şekilde tanıtacağım ama şimdilik toplu olarak sunmak isterim:

Yaşayan Müze Bursa: İsmail Cengiz’in hazırladığı ve editörlüğünü yaptığı esere emek verenler çok. Bursa’nın tarihî, sosyal ve kültürel cepheleriyle ortaya koyan iyi bir eser. Fotoğraflarla süslenen, seyirlik kıymetli bir kitap.

Osmanlı (Baş) Kenti Bursa-Bursa’da Yapıların Oluşumu: Engin Yenal’ın iki kapsamlı eseri. Bursa’ya adanmış bir ömrün iki seçkin ürünü.

Bursa’nın Tarihî Mahalleleri: İyi bir ekibin dört cilt hâlinde hazırladığı, sözlü tarih çalışmalarının da yapıldığı muazzam bir çalışma. Eski/eskimez Bursa’nın bir bakıma köklü bir envanteri. Yapıları, ünlüleri ve gelenekleriyle...

Binbir Gece Masalları: “Elfü Leyletin ve Leyle Hikâyeleri”nin ‘Bursa Nüshası’ elimizin altında. Sadettin Eğri’nin orijinal nüshalarıyla birlikte ve minyatürler eşliğinde hazırlayıp sunduğu çok kıymetli ilmî bir çalışma.

Bursa’nın Yunus’u Âşık Yunus: Değerli edebiyat araştırıcısı Mustafa Özçelik, bu eserinde Bursa’nın “Âşık Yunus”unun hayatının peşine düşüyor, araştırma yapıyor, şiirlerini inceliyor ve seçme şiirlerine yer veriyor.

Manevi Değerler (Bursa Merkez) Gezi Rehberi: Osmanlıya payitahtlık yapmış şehir olan Bursa’nın belli başlı tarihî eserleri, camileri, türbeleri ve diğer anıtları fotoğraflar eşliğinde bu kitapta toplanmış bulunuyor.

Orhan Bey Külliyesi Tarihî Çarşı ve Hanlar Bölgesi Gezi Rehberi: Bursa’nın önemli bir bölgesini daha yakından tanımak için hazırlanmış ciddi ve değerli bir gezi rehberi. Bu tür rehberlerle semti dolaşmak şüphesiz daha iyidir.

Bursa’da Zaman’ın Dört Mevsimi: Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin seçkin, estetik bir albümü. Farklı fotoğraf ustaları tarafından değişik zamanlarda çekilmiş fotoğraflar bütünü. Göze ve gönle hitap eden güzel fotoğraflar demeti.

Tarihte Bursa Esnafı: Ferhat Öztürk’ün eseri. “Sermaye, borç ve alacaklar açısından” 1800-1839 yılları arasında şehirde yaşamış olan Bursa esnafının ekenomik ve ticari durumunun toplu bir envanteri.

Bursa Sağlık Tarihi: Dr. Ceyhun İrgil, Dr. Çetin Tor, Deniz Dalkılıç ve Dr. Can Başaran’ın yayına hazırladığı, şehrin sağlık tarihini ortaya koyan, emek mahsulü ve titizlikle hazırlanmış iyi bir eser.

Bursa Keşif Defterleri: Osmanlının ilk başkenti olma özeliğini taşıyan Bursa’nın sayısız tarihî eserlerinin nasıl onarıldıklarını ortaya koyan en önemli kaynaklar. Hakan Başarılı’nın uzun araştırma sonucu çıkan emek mahsulü eseri.

Bir Bursa Masalı: Usta fotoğraf sanatçısı İzzet Keribar’ın çektiği eserler. Bursa’yı gezip görememiş olanlar için iyi bir fırsat. Meraklılar, bu albümü esaslıca seyrettikten sonra en yakın zamanda bir Bursa seyahati düşünecekler.

Çanakkale Zaferi ve Bursa: Şair ve yazar Cevat Akkanat’ın alanında bir ilk olan belgelere ve istatistiklere dayalı önemli araştırması.

Birinci Murad Hüdavendigâr Külliyesi ve Çevresi: Bir gezi rehberi daha. Bir tarih hazinesi olan Bursa’nın farklı bir bölgesinin tanıtım kitabı. Muradiye Külliyesi ve Çevresi Gezi Rehberi, Yıldırım Külliyesi ve Çevresi Gezi Rehberi, Yeşil Külliyesi ve Çevresi Gezi Rehberi, Bursa Kalesi ve Kale İçi Yapıları Gezi Rehberi serinin diğer kitapları. Ayrıca şu eserler dikkat çekiyor: Sultan Murad Hüdavendigâr ve Balkanlarda Osmanlı Türk Medeniyet İzleri, Çanakkale Savaşlarında Bursa Seyyar Jandarma Taburu, Bursa Rehberi, Tarihi ve Kültürüyle Nalbant Köyü (Hazırlayan: Mehmet Pelvan), Dünyanın Seyrettiği Soykırım Srebrenitsa (Saffet Yılmaz), Mahallede Hayat Var Bildiriler Kitabı (Necmi Gürsakal)