Bu Vatan Bölünmez Bu Bayrak İnmez
Kitaplar insanı bilgi ışığında cehaletten kemâlata sevkederken, hikmetle bezenmiş ahenkli tınılar ise kulaktan ruha aşk üfler, nefes gibi.
Gönül coğrafyamıza taht kuran Buhûrîzâde Mustafa Itrî, Zekâi Dede Efendi, Hacı Ârif Bey gibi bestekârlar her daim ruhumuzun pasını siler, hiç eskimeyen eserleriyle.
Bu ilahî senfoni hiç eskimez, fakat yenileri yüreklerden firar eder dillere.
Her daim Kaygusuz Abdal, Eşrefoğlu Rumi, Köroğlu, Karacaoğlan, Erzurumlu Emrah, Dadaloğlu, Âşık Veysel, Âşık Ruhsatî ve Neşet Ertaş’ın gönülden saza, sazdan söze dökülen türküleriyle coşarız, duruluruz.
***
Geçtiğimiz aylarda 30. sanat yılı hediyesi “Rüyam”la Yunus misali gönüller yapmaya gelen Aykut Kuşkaya’yı sevenleriyle buluşturan Nüvaz Müzik, bu defa da ozan Esat Kabaklı’yı onore etti.
Gakgoşlar diyarı Ezalığ’ın 4 meşhur Kabaklı’sından (Türk Edebiyatı Vakfı’nın Kurucusu “Şeyhülmuharrirîn” Ahmet Kabaklı, Servet Kabaklı, Serhat Kabaklı) biri olan Esat Kabaklı (1954) uzun yıllar sanatını icra etmesinin ardından “Bil Oğul”la şöhretin zirvesine çıkmanın tadını çıkarıyor.
***
Herkesin duygusuna tercüman, diline pelesenk olan “Bil Oğlum”un şairi Serhat Kabaklı, 1981 yılında doğan oğlu Orkun’a kavuşmanın sevinciyle Allah’a şükre dalmış. Öyle bir dalmış ki, Rabbi bu dizeleri ruhuna üflemiş, o da kağıda ve gönüllere. Amca oğlu Esat Kabaklı da 2000 yılında türkü formunda besteleyip, yorumlamış.
Son dönemlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın her fırsatta sıkça dile getirdiği “Gez oğlum / Vatanına göz dikeni ez oğlum!.. / Dostun kim düşmanın kim sez oğlum / Tarihini şerefinle yaz oğlum / Yaz oğlum!..” dizeleri gönülleri fethetmeye devam ediyor.
***
Yapımcılığını Nüvaz Müzik’in üstlendiği “Esat Kabaklı’nın 50. Sanat Yılı”nın nişanesi olarak “Bil Oğlum / Bu Vatan Bölünmez Bu Bayrak İnmez” isimli albümü geçtiğimiz günlerde dinleyicisi ile buluştu.
Albümde, tamamını Esat Kabaklı'nın bestelediği 10 esere yer verilmiş. Müzik yönetmenliğini Fatih Ihlamur’un prodüktörlüğünü Gültekin Alihocagil’in üstlendiği albümde, kültürümüzün imbiğinden süzülen dizeler gelecek kuşaklara aktarılmaya çalışılmış.
Doğduğu toprakların rengi, sesi, yetiştiği ocağın nefesi olmaya gayret eden Kabaklı, Malazgirt’te sefere çıkıyor, Çanakkale’de destan yazıyor, Yemen ve Sarıkamış’ta hüzünlenip, yeni doğan çocukların ezandan sonra kulağına okunan “Bil Oğlum”u sinelere düşürüyor.
Albümde, Esat ve Serhat Kabaklı’nın yanı sıra Muhammed Hüseyin Şehriyar, Ekrem Şama, Ozan Arif Şirin, Yusuf Dursun ve Niyazi Yıldırım Gençosmanoğlu gibi isimlerin imzasını taşıyan eserler; gönülleri aşk, sevgi ve hüzünle yoğuruyor.