Dolar (USD)
32.45
Euro (EUR)
34.70
Gram Altın
2436.20
BIST 100
9915.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

13 Temmuz 2014

BU SON OLSUN!

Dün gazetemizde gündem toplantısı yaptığımız esnada gazetemizin karşısındaki binada korkunç bir patlama meydana geldi. Bizleri yerimizden sıçratan patlama ile birlikte ortalık savaş meydanına döndü.

Zeytinburnu Mithatpaşa Tramvay Durağı'nın hemen arkasındaki binada meydana gelen patlamada, biri ağır 8 kişi yaralandı. Bir itfaiye eri dumandan etkilenerek hastaneye kaldırıldı.

Çevredeki ev, iş yeri ve otomobillerde büyük maddi hasar meydana geldi. Patlamanın olduğu bina ise tamamen kullanılamaz hale geldi.

Pencereden baktığımızda yol sıçrayan tuğla ve ambalaj imalatında kullanılan hammaddeleri, yaralı insanları gördük. Patlamanın ardından 6 dairenin yer aldığı binadan çok yoğun bir dumanla birlikte alevler yükselmeye başladı.

Tam o esnada binanın birinci katındaki bir evin penceresinden can havliyle haykıran 8 aylık hamile bir kadın gördük. Kadın pencereden yükselen dumanların arasında nefes alamadığını ve atlayacağını söyleyince çevredekiler biraz durmasını söyleyerek, bir çöp konteynerinin üzerine karton koliler battaniye ve köpük gibi esnek maddeler koyup kadına atlamasını söyledi.

***

Patlama yaşandığı gibi kamerasıyla olay yerine giden İstihbarat Şefi'miz Ferhat Açıl, daha sonra gazeteye gelerek 8 aylık hamile kadının atlama görüntülerini kaydettiğini öğrendik. Allah'a şükür kadın sağ salim kurtuldu ancak binada komşularının bulunduğunu söylüyordu. Ki daha sonra biri ağır 4 kişinin yaralı olduğu ortaya çıktı.

Olay olduğu anda İtfaiye'yi aradık ve bize 4 aracın derhal olay yerine doğru yola çıktığını söylediler. İtfaiye memuru, olayın olduğu yerdeki tramvay ve otomobillerin ortak kullandığı tek bir adet yol olması nedeniyle yangına müdahale edecek araçların olay yerine intikal etmekte geciktiğini ifade etti.

İstanbul İtfaiyesi'nin ortalama 6-7 dakikada olay yerine intikal ettiğini biliyorduk ancak Zeytinburnu'nun "özel fiziki şartları" nedeniyle itfaiye araçları maalesef ancak 15 dakikada olay yerine ulaşabildi.

***

Zeytinburnu ailelerin ikamet ettiği ancak hemen her binanın giriş veya bodrum katında bir imalathanenin yer aldığı çarpık yerleşim birimlerinin başında geliyor.

Kentsel dönüşümün Zeytinburnu'ndan başlatılacağı söylenmesine karşın, çarpık kentleşmenin boyutu o kadar büyük ki, dünyada tramvaylarla otomobillerin aynı yolu ortak olarak kullandıkları tek yer diyebiliriz.

Hatırlanacağı üzere 2008 yılında da Zeytinburnu Davutpaşa'daki bir iş merkezinde meydana gelen patlamada 21 kişi ölmüş 116 kişi de yaralanmıştı.

Maalesef "Hükümet başarmasın" diye Kentsel Dönüşüm'ün gecikmesine sevinenler bile var. Özellikle İstanbul'daki çarpık yapılaşmadan kaynaklanan sorunların giderilmesi ve Zeytinburnu gibi yüz binlerce insanın tehlike ile iç içe yaşamasının biran önce önüne geçilmesi şart.