Dolar (USD)
32.37
Euro (EUR)
34.95
Gram Altın
2324.27
BIST 100
9073.04
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

25 May 2020

Bu Sessizlik de Gün Gelir Biter

Sessizlik. Çok sessizlik. Sanki içine çekildi dünya.

Tarihe, derin izler taşıyan notlar düşürerek yaşıyoruz. Kara bir bulut geliyor. Üzerimize çöküyor. Elimiz kolumuz bağlı. Dağıtamıyoruz bulutları.

Bir ramazan ayını küçük bir ekrana sığdırarak yaşadık. Dijital bir ekrandan bereketli iftarlar ve sahurlar diledik. Yüzlerimiz, seslerimiz, dualarımız uzaktan uzağa dokundu birbirine.

Şimdi de bayram geldi içinde derin hüzünler taşıyarak. Sokaklar çok sessiz. Bayram sabahının müjdesi olan bayram namazı olmayınca bir yanımız eksik başladık güne. Sonra sessizlik devam etti. Kapılar çok sessiz kaldı, bayram şekerleri çok tatsız.

Markette kasiyer kuyruğunda bekleyen arkadaşıma; “Hayrola, bayramda herkes evinde. Kime aldın bu kadar şekeri?” diye sordum şaka yollu. “Bayram geçsin, yasak bitsin, geçmiş bayramımızı kutlamaya elbet birileri gelir.” dedi. Belki de bayramdan sonraki haftaya da kısıtlama getirmek gerekir mi acaba diye düşünmedim değil.

Bu işin şakası yok. Bayramda evimizdeysek, hayatımızı sessize aldıysak elbette güzel günlere daha çabuk kavuşalım diye yapıldı bütün bunlar.

“Türk usulü” denen bir hayat tarzı var ki beni en çok tedirgin eden durumlardan biri de bu. “Bize bir şey olmaz.” tayfası her zaman her yerde karşımıza çıkabilir. Tetikte olmak gerek.

Tedavisini tamamlayıp taburcu olan vatandaş bunu kutlamak için yemek veriyor. Bu yemeğe de dost akraba elini kolunu sallayarak katılıyor. Sonuç: Yirmi kişiye virüs bulaşıyor. Çünkü taburcu döneminden sonra on dört gün evde kalması gerekiyor hastaların. Bize bir şey olmaz deyip kutlama yemeğine katılanların yemeklerini ne zaman yerler, işte orası belli değil.

Bayram da bitmez, sevinçle kutlanacak günler de tükenmez bizde. Her şey zamanında güzel.

İnsan her şeye alışıyor, zorla da olsa uyum sağlıyor. Bundan 3-4 ay önce denseydi ki böyle bir durum yaşanacak ve herkes evinde kalacak, bayramda bile dışarı çıkılmayacak, camiler bile açılmayacak. Kimse inanmazdı buna. “Hadi ordan!” deyip geçerdi.

Olan oldu ve yaşıyoruz her şeyi. Hayat insana bazı şeyleri acı tecrübelerle öğretiyor.

Dışarı bakıyorum. Hava oldukça serin. Ağaçların yaprakları soğuk soğuk sallanıyor. Kimse yok. Sessizlik tek başına hüküm sürüyor her yerde.

Bundan önceki bayramlarda artık bayramlaşmaya çocuklar bile gelmez oldu diye hayıflanırken şimdi ev halkı ile baş başa kalıp bayramlaşıyoruz durup durup eş dost adına.

Kapının çalınmasını belki de hiçbir zaman bu kadar heyecanla beklediğimiz başka bir zaman olmadı. Hem de zilin çalmayacağını bile bile.

Çocukların ikram ettiği kolonyayı alıp içime çekiyorum baharı içime çeker gibi. Şekerleri alıp ağzımızın tadı gelsin diye ağzımda dolandırıp duruyorum. Biraz sonra aynı sahneyi tekrar yaşıyoruz aynı heyecan ve coşkuyla.

Ağaçların yaprakları çok soğuk sallanıyor. Büyük bir sessizlik kol geziyor sokaklarda.

Bayram şiirleri okuyorum. Acısı da var şiirlerin, mutluluk dağıtanı da. Bu bayramlar için de bir şiir yazmak gerek diye geçiyor içimden. Böyle bayramlarda yaşadık diye bir dize ekliyorum şiire.

Şeker tatlı
Damağımda içimi kanatan bir acı

İçinde umut cümleleri olan mesajlar gönderiyorum. Ağzımızın tadıyla yaşayacağımız bayram günlerine dair içli notlar düşüyorum.

Tekrar bayramlaşıyoruz sanki ilk kez bayramlaşır gibi. “Bu dedemin yerine, bu teyzemin, bu halamın…” Allah’tan her defasında harçlık istemiyorlar. J

“Bugünler geçsin hele…” diye attığımız o kadar çok mesaj var ki salgın sonrası yoğun bir trafik bekliyor herkesi. Yollar, yürekler, umutlar birden kanatlanacak sanki.

Bu bayram da böyle olsun. Uzak olsun selamımız ama daim olsun. Duamız göğümüzden eksik olmasın. Yüzümüzün aydınlanacağı günlerin umudu ile yaşayanlarımıza selamlar gönderelim, ölmüşlerimizin ruhlarına dua dua yükselsin sesimiz. Ben annemsiz bir bayramı daha sineme sarayım.

Hayırlı bayramlarınız olsun.

Sevgi hiç eksik olmasın yanınızdan. Umut yanı başınızda beklesin. Siz bir şiir gibi yaşamaya devam edin. Sessizlik çok büyük olsa da iyi ki içinizin sesi var diye şükretmeyi ihmal etmeyin.

 
ABONE OL
Deniz feneri detay
Deniz feneri detay
Kızılay 160x600
TDV ramazan