Dolar (USD)
34.92
Euro (EUR)
36.39
Gram Altın
2942.93
BIST 100
10025.47
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE
08 Ağustos 2021

Bu şaire KAFTAN yakışır!

BİR insan düşünün, çocukluk hayalini gerçekleştirmek için yıllarca çalışıp didiniyor ve sonunda hayelini gerçeğe dönüştürüyor.

Kim mi bu insan. Gazeteci, yazar ve şair Ekrem Kaftan... Denizli’nin Tavas ilçesinin Vakıf Mahallesi’nde dünyaya gelen Kaftan, ilkokul ve lise eğitimini Tavas’ta yaptıktan sonra İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden mezun oldu.

AA'dan emekli oldu

İletişim Fakültesi’nden mezun olduktan sonra gazeteciliğe başladı. Farklı medya kuruluşlarında çalıştı. Ama ismini Türkiye Gazetesi’ndeki edebi çalışmalarıyla duyurdu. Kaftan, gazetecilik mesleğinin yanı sıra divan edebiyatı tarzında yazdığı şiirlerini de yayımlamaya başladı. Bunlarla da kalmadı romanlar da yazdı. Son olarak Bâbıâli’deki hatıralarını kaleme aldı. Kaftan son olarak Anadolu Ajansı'ndan emekli olmuştu.

Vakıf Köyü’ne kütüphane

Kaftan’ın lise yıllarından kalma bir hayali vardı: Köyüne bir kütüphane kurmak.

Bu kütüphanesinden köy çocuklarının yararlanmasının yanı sıra, köy sakinlerinin hem dinlenme hem okuma yeri olmasını sağlamaktı onun hayali...

Resmi prosedür engelleri

Emekli olunca, yılların birikimini hayalini gerçekleştirme yolunda harcadı. Eski adıyla Vakıf Köyü'ne yeni adıyla Tavas’ın Vakıf Mahallesi’ndeki, kendi arsasına bir kütüphane yapmak için kolları sıvadı. Karşısına çıkan resmi prosedür engelleri zaman zaman onu yıldırma noktasına getirse de o asla vazgeçmedi.

Aleyhine davalar açıldı

Mahkemelere çıktı, cezalar ödedi ama asla hayalinden vazgeçmedi. Bu dönemde ne yazık ki, mahalli ve yerel idareler ona, beklediği desteği vermedi. Benim de en çok üzüldüğüm bu oldu zaten. Onun kütüphane hayalini en başından beri yakından takip ettiğim için, özellikle Tavas Belediyesi’nin ona yardımcı olmak yerine zorluk çıkarması beni hayretten hayrete sürükledi. Evet belediye resmi prosedürü uyguluyordu ama memleketlerine bir kültür hizmeti yapılırken daha fazla yapıcı olmaları gerekmez miydi?

Sonunda hizmete girdi

Ekrem kardeşim, karşısına çıkan tüm engelleri birer birer aştı ve sonunda kütüphanesini açabildi. Şu sıralar, ziyaretçi akınına uğruyor kütüphane... O şimdi huzurlu bir tebessümle ziyaretçilerini ağırlıyor. Ben de memleketime gittiğimde, baba evinden sonra ilk ziyaret edeceğim yer onun kütüphanesi olacak tabii ki...

Tebrikler Ekrem kardeş. Allah yolunu açık eylesin. Evet Ekrem Kaftan... Gazeteci, yazar ve şair... Bilhassa Divan Edebiyatı tadında yazdığı şiirlerle, nazım dünyasında takdirleri toplayan Kaftan, bu son icraatıyla, Osmanlı usülü bir hediyeyi (Kaftanı) hak etti...

Dalkavukluk yapmadım

Ekrem Kaftan, yazdığı hatıratla ilgili şu cümleyi kullandı: “Çocukluk çağlarımızdan başladığımız ve gazetecilik hayatımızın bütün ayrıntılarını anlattığımız hatıratta kimseye dalkavukluk yapmadık. Ne yaşadıysak onu yazdık. Bazı dostlarımız bize kızacak. Bazı dostlarımız da yaptıkları iyiliklerin unutulmadığını görecekler. Bilhassa bizim sağcı muhafazakâr yazar, şair ve gazeteciler hatıratımızı okuyunca, kendilerini nasıl anlattığımızı görecekler... Tenkidlerinizi de bekliyoruz.”

Kitap bağışı kabul etmiyor

Kaftan, normal şartlar altında kütüphanesine kitap bağışı kabul etmediğini söylüyor. Ancak bulunması çok zor, nadir eserleri kabul edebilir bence... 10 binden fazla kitabını kütüphanesine bağışlayan Kaftan, yıllarca biriktirdiği ve okuduğu kitaplardan başkalarının da faydalanmasını amaç edinmiş.

***

COCUKLAR_5ab1e5641fc012993e22a43daa9876a2.jpg

Kütüphanenin genç okuyucu ve ziyaretçileri... Osman Dokumacı ve mahdumları Kerem ile Selim Ege, İstanbul'dan geldiler. Bu arada Vakıf Köyü de, Kaftan Kütüphanesi’ne gelen ziyaretçiler sayesinde ekonomik bir kazanç sağlamaya başladı.

**

kütüphane2_47a3bf3eb41dfe91de128f2ef1b77b0c.jpg

İşte Ekrem Kaftan’ın doğup büyüdüğü Vakıf Köyü’ne yaptığı mütevazi kütüphane...

***

EKREM1_284a48b3e9f638b7bcbfda1bb53345e1.jpg

Ülkemizin tek Yunus Emre uzmanı Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Mustafa Tatcı ile Denizli Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanı Hüdaverdi Otaklı, Ekrem Kaftan Kütüphanesi’ni ilk ziyaret edenler arasındaydılar.

***

EKREM2_88600e51ddfadc97846b0861e4e4f91d.jpg

Ekrem Kaftan'ın son kitabı Bâbıâli'de geçirdiği yılları anlatan hatıralırını içeriyor.

***

huzur_70ff196f6a919f1344d63c6ddf36e17c.jpg

Kaftan, bu aralar doğup büyüdüğü köyüne bir kütüphane yapmanın gururunu yaşıyor.

***

KÜTÜPHANE_17c8e74afc1f66f30336898f8dd60f84.jpg

Prof. Dr. Mehmet Karagül, gazeteci Ilyas Kilicaslan, Tavas'ta özel müze sahibi Yüzyılın Antikacısı Emin Karadeniz de kütüphaneyi ziyaret edenler arasındaydı.

Yeni Proje_e67f381a45247dab07e43b6e1435eebe.png