Bu okullar çoğaltılmalı!
Herkesin imtihanı farklı; hepimizin veya bir akrabamızın özel eğitime muhtaç bir çocuğu var veya olabilir. Bu çocukların topluma kazandırılması adına Özel Eğitim Okulları var, evet, ama meslek edindirme veya mesleki uygulamalar bağlamında yetersiz. Lise düzeyine ulaşmış bu çocukların da özel eğitime muhtaç olamayan diğer meslek öğrencileri gibi meslek öğrenme hakları var. Hayatlarına dokunulursa, çok da başarılı ilklere imza atacak, bizleri şaşırtacak düzeyde başarı elde edecek özel eğitim öğrencileri var.
Kendi yetenekleri, güçleri, potansiyelleri ölçüsünde onların da bir ürün ortaya koymaları ve becerilerini geliştirmeleri, yeteneklerini keşfetmeleri en doğal hakları ve sadece Özel Eğitim Okulları ile sınırlı kalmamalı. Çocuk kendini gerçekleştirmesine yönelik ilerlemeyi çok daha güçlü koşullarda yapabilmesine imkan tanınması gerekiyor. Bu bağlamda Özel Eğitim Meslek Okullarına ihtiyaç ülke genelinde kendini hissettiren bir zorunluluktu.
Yanlış bilmiyorsam ilk defa 2015 yılında daha çok görme veya hafif düzeyse zihinsel engelli öğrencilere yönelik olan Özel Eğitim Meslek Okulları ile bu uygulama hayata geçirildi. Pilot olarak birkaç ilde kurulan bu okul türü, 2019 yılına gelindiğinde 71 ilde kurulmuştu ve 2019 yılının bitimiyle birilikte de tüm illerde Özel Eğitim Meslek Okullarını kurma hedefi gerçekleşmiş oldu. Bu hedef geriye kalan 10 ilde de kurularak Bakanlık nezdinde belirlenen eylem planlarından biri gerçekleştirilmiş oldu. Yeri gelmişken tüm ülke geneline bu okulların yaygınlaştırılmasında emeği geçen Bakan Yardımcısı Sn Mahmut Özer’e, Özel Eğitim ve Rehberlik Genel Müdürü Sn Ahmet Emre Bilgili’ye ve tabii ki Sayın Bakanımız Ziya Selçuk’a özel eğitime muhtaç çocuklarımız ve onların ebeveynleri adına çok teşekkür ederiz. Bu çocukların topluma kazandırılacak olmalarında böyle önemli bir çalışmayı çok önemsiyorum. Ülke genelinde binlerce aileyi sevindiren, mutlu eden, özel olarak yaratılmış bu çocukların hayatlarına dokunan, yüzlerinde tebessüm oluşturacak olan bu okulların tanıtılması ve yaygınlaştırılması adına emek sarf etmeli, omuz vermeliyiz.
81 ilde 161 tane okulda görme ve hafif zihinsel engele sahip öğrenciler eğitim görecek olması güzel. Topluma kazandırılmaları ve kendilerini toplum içerisinde diğer bireylerle eşit olarak görmelerine yönelik bu çocukların eğitim müfredatlarını da özel kılmamız, özene bezene hazırlamamız gerekiyor. Diğer mesleki ve teknik okullarından ya da diğer özel eğitim okullarından ayrı tutulması gereken, ama bir o kadar da benzerlikleri içeren farklı bir işleyişe sahip olması gerekiyor ki, çocuk hem öğrensin hem gelişsin hem kendini özel hissetsin.
Bu okullarda çocukların kolları sıvayarak önlüklerini giyerek kendilerine ait çalışmalarını buradaki atölyelerde derslerine girecek öğretmenler rehberliğinde yapacak olmaları nedeni ile diğer meslek liseleriyle benzerlikler de içeriyor. Diğer meslek liselerinde, sanayinin ve endüstrinin temel ihtiyacı olan ara elamanın karşılanmasına yönelik temel seviyede bilgi, deneyim ve beceriye yönelik öğrenciler yetiştirilip, istihdam edilmesi sağlanıyordu. Benzer durum buradaki Özel Eğitim Meslek Okullarında da söz konusu olmalı; yani varsayalım yiyecek içecek hizmetleri bölümü olan bir Özel Eğitim Meslek Okulunda, çocuk, diğer meslek okullarındaki gibi profesyonel olmazsa da tatlı yapmayı, yemek yapmayı öğrenmeli ve eve giderken evde de benzer uygulama ile aileye neşe katmalı.
Özel Eğitim Meslek Okullarında çocuk, öz disiplini, öz güveni, birlikte yaşama kültürünü, karar almayı ve uygulamayı temellendirip kendini gerçekleştirmeye yönelik ilerleyişi söz konusu olacak. Uzun vadede bu okulları döner sermayeli hale getirebilirsek, çocuklar hem öğrenecek hem üretecek hem kazanacak olmaları nedeniyle kendilerine olan güvenleri daha da artacak. Özel eğitim çocuklara sahip ebeveynlerin en büyük endişelerinden biri çocuklarının yetişkin hale geldiklerinde yani ileride ne yapacağı yönündedir. Bu açıdan özel eğitim okulları bu çocuklara ileriki hayatlarında yapabilecekleri mesleklerin de temelini atacak misyona sahip.
Bu özel çocuklar, eğitim de, okulun da, sevginin de, ilginin de en özeline en güzeline layık. İyi ki varsınız çocuklar…