Dolar (USD)
32.50
Euro (EUR)
34.74
Gram Altın
2427.93
BIST 100
9683.9
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

30 Temmuz 2018

BRICS + T: BRICST

BRISC; Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'dan oluşan bir iş birliği platformu. Platforma üye olan her bir ülkenin kendine has özellikleri var. Bu özellikler bir araya gelince, kendinden söz ettirebilme kapasitesine sahip bir güç yumağı haline dönüşüyor

Dünya; küresel gücün jandarmalığını yapan gücün ve onun şımarık liderlerinden bıktı artık. Özellikle; sömürülen ve katledilen İslam ülkeleri...

Allah korkusundan uzak, kendi menfaatleri için milyonları katleden vahşi bir güç ve cani liderler mevcut. Bunlardan zulüm gören; dini, dili ve ırkı farklı onlarca ülke ve milyarlarca insan "hamiliğimizi" bekliyor. Çünkü ceddimiz yüzyıllarca dünyayı "merhamet ve adaletle" yönetmişler.

Üzerimizdeki bu yoğun beklenti, küresel sistemin yeni aktörleri arasında yer almamızı zorunlu hale getiriyor. Bundan dolayı; oluşturulan her türlü iş birliği, zirve ve platformlarda yer alma isteği en tabi hakkımızdır. Çünkü bizim varlığımız tek başına bir Türkiye'nin varlığı değildir. Öyle ki Güney Afrika'da düzenlenen BRICS zirvesine, İslam İşbirliği Teşkilatı Dönem Başkanı sıfatıyla katıldık.

Kısaca BRICS:

BRICS dünyada; ekonominin beşte birini, nüfusun %40'ını ve maden rezervinin ise %60'ına sahip. Platforma beş ülke üye olmasına rağmen oranların böylesine yüksek olması dikkatleri üzerine çekiyor. Bu beş ülkenin ortak özellikleri ise; hızla artan bir nüfus, ilerleyen teknolojik altyapı, doğal kaynak avantajı ve deneyimli yöneticilere sahip olmasıdır. Bu temel ortak özellikler, üretilen ürünün maliyeti düşürür ve yabancı yatırımcının da ilgisini çeker.

BRICS + T

Sayın Başkanında belirttiği üzere BRICS üyesi ülkeler ile sıcak, samimi ve dostane ilişkilerimiz var. Çin ve Rusya ile olan ilişkilerin gelişmesi bazılarını hem kıskandırıyor hem de kızdırıyor. Bu kıskançlık ve kızgınlığın sonucunda bizi yaptırımlarla tehdit etmeye çalışıyorlar. Halbuki tehdit ve şantaja karşı irademizin nasıl güçlenip arttığını kendileri bizden daha iyi biliyor. Amaçları kendi iç kamuoyunda çizilen karizmalarını Türkiye üzerinden düzeltmeye çalışmak.

Türkiye'nin BRICS iş birliğine katılma durumu, üye ülkeler açısından oldukça değerli bir gelişme olacaktır. Çünkü; Türkiye gibi bir gücün platformda yer alması bu kuruluşun uluslararası arenadaki saygınlığının artmasına ve ticaretinin de gelişmesine katkı sağlayacaktır.

Güney Afrika'da gerçekleştirilen zirvede bu durumun ele alındığını biliyoruz. Bundan sonraki süreçte, Türkiye'nin birliğe katılım işlemlerinin ivedi bir şekilde gerçekleşeceğini düşünüyorum. Ülkemizin jeopolitik ve stratejik konumu göz önünde bulunduracak olursak, BRICS'in BRİCST olması; ekonomi, askeri ve ticari alanlarda üye ülkelerin daha da güçlenmesine olanak sağlayacaktır.

Türkiye; hedefine emin adımlarla yürüyen köklü ve güçlü bir ülke. Bu kutlu yürüyüşte; dua ve gayretimizle birlikte her daim devletimizin yanında olacağızu2026