Dolar (USD)
32.56
Euro (EUR)
34.86
Gram Altın
2438.09
BIST 100
9645.02
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

25 Kasım 2021

Bozuk düzen

İnsan kalitesi yükselmedikçe toplum kalitesi yükselmedikçe gelirinizi, toplumsal ahlakınızı, ailelerin, ülkenin maddi manevi gelecek ve selâmetini güven altına almayı nasıl başaracaksınız?

Bir ailenin temeli insan ve toplum düzeninin temel taşı, toplum kalitesinin aynası olan aile bile bu kadar zayıflatılmışsa koca bir ülkenin milyonlarca insanının birbirilerine kol kanat germesini ve geleceğe güvenle bakmasını nasıl bekleyebilirsiniz?

Birçok insana şaka gibi gelen, yine mi aynı mesele denilen nefs terbiyesi bunlar için lazımdır. Şarttır ve bir mecburiyettir. İnsan, özellikle çağımızda üretmesine rağmen tüketen bir canlı haline geldi, getirildi. İnsanlar, piyasada tüketilen herhangi bir malı hem üreten hem de bunları sınırsızca tüketen bir insan tipi haline geldi.

Dağı, taşı, toprağı, denizi sınırsızca tüketen insan bunlardan doyum almayınca haliyle kendini tüketti. Nefs terbiyesi olmadığı için de tüketimde bir çılgınlık, bir azgınlık oluştu. Aslında insan, bunlardan vareste ahlakını, aklını ve insanlığı tüketen bir canlı haline getirildi.

Tüketim azgınlığı; giyemeyeceği kadar libas, yiyemeyeceği kadar aş almak ahlakını oluşturdu. Bugün bu ahlak, neredeyse her haneye teknoloji eliyle ulaştırıldı ve başköşeye oturtuldu. Bu ahlak hem çocuklarda hem yetişkinlerde ziyadesiyle kullanılır durumda. Bu düzeni kurup bu ahlakı oluşturanlar ve hâlâ bu ahlakın yaşaması için sessiz kalan çoğunluklar, insanlık için değil gönüller için değil başka bir şey için uğraşmaktalar.

Dünyayı tükettiren, içindekileri tükettiren ve özellikle insanı, insanlığı tükettiren ahlak bozan ve ülkeleri maddi ve manevi geri bıraktıran bu düzen sizin hayatınıza çileden başka bir şey katmıyor. Böylece insanın ve toplumun ödediği bedel; acıyla, çileyle dolu bir hayattan başkası da olmuyor. Lütfen sadece bireysel olarak kafalara taş, tahta çarpınca ders alınmasın. Aslında bu ahlakı bozuk düzenden dolayı insanların başlarına koca bir hayat çarpıyor. İnsan ve toplumun alması gereken asıl ders burasıdır ve buradadır.

Bu bozuk düzenden güzel ahlakla dolu, insanlığı hatırlatacak bir hikâye maalesef çıkmayacaktır. Bu düzenin içerisinde her ne varsa bunlar, kaybedilen ahlakı, kaybedilen aklı ve insanlığı geri getirmeyecektir. Ailenin, toplumun ve ülkenin maddi manevi gelecek ve selametini de sağlayamayacaktır. Hatta böyle bir niyetleri dahi yoktur. Asıl amaçları kıymetli ve pak fıtratı olan insanı değersizleştirmek ve hem insanın hem insanlığın fıtratını kötüleştirmektir.

Doğrudan doğruya insanı ve insanlığı amaçlamayan hiçbir yapı, ahlakı öncelemeyen hiçbir fikir ve düzen bu yanlışları düzeltemez. Düzeltemediği gibi düzgün giden ya da var olan işleri yeni yanlışlar haline getirir.

Hayatın içerisinde çoktan seçmeli cevaplar ile karşılaşabilirsiniz. Bunların içerisinde iyileri de kötüleri de barındıran cevaplar var. Kötüleşmiş bu bozuk düzenin çoktan seçmeli şıklarında iyi olan, ahlaklı olan, akıllı olan maalesef yer almıyor.

Bu bozuk düzen sizi teknolojide, parada pulda ve bilimde dev yapsa da uygarlığınızda cevap şıkkınız insan, insanlık ve ahlak olmadıktan sonra faydadan çok zarar görmek zorunda kalacaksınızdır. Zarar görmemek ve maddi manevi güzel bir gelecek için bu bozuk düzen yerine nefs terbiyesi ile başlayan, güzel ahlak temeline oturmuş, insan ve insanlık için yaşayan bir düzen, derhal ve hemen ikame etmek herkes için bir mecburiyet olsa gerektir.