Dolar (USD)
32.47
Euro (EUR)
34.71
Gram Altın
2440.54
BIST 100
9915.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

20 Nisan 2018

Borçtan kurtulma duası

Bir gün, Allah Resu00fblü mescide girmişti. İçerde ensardan Ebu Ümame vardı. Düşünceli ve endişeli bir halde oturuyordu. Allah Resu00fblü, ashabından birini dertli olarak görürse, onunla mutlaka ilgilenirdi. Ebu Ümame'ye de hatırını sordu:

-Ey Eba Ümame! Hayrola. Namaz vakti olmadığı halde, senin camide işin ne? Çalışacak bir işin mi yok? diye sordu.

Allah Resu00fblü, bu sözüyle, ümmetine iş zamanı işinizi yapın, ibadet zamanı da camide ibadet etmeye geliniz demek istiyordu. Ümmetinden hiç kimsenin işsiz kalması onun hoşuna gitmezdi. Ayrıca her işin, ibadetin ve dünyevi meselelerin zamanında ve yerinde halledilmesini buyurur, işteyken bile dil ile zikir yaparak ibadet edilmesini tavsiye ederdi. Dünyanın fiilen ve kesben terkedilmesini değil, kalben terkedilmesini öğütlerdi. Bu nedenle Ebu Ümame'nin tam iş saatinde, camide düşünceli şekilde boş boş oturmasını hayra alamet bulmamıştı.

Ebu Ümame, Allah Resu00fblü'ne kendini endişelendiren derdini açtı:

-Ya Resu00fblallah! İnsanlara bir miktar borçlandım. Ama borçlarımı ödeyecek durumum yok. Bu hale duyduğum üzüntü, benim çalışma şevkimi kırıyor. Camide inzivaya çekilip insanlardan uzak durmak istiyor ve bu halime hal çare aramak için düşünüyordum, dedi.

Allah Resu00fblü, Ebu Ümame'ye maddi bir yardım sözü veremedi. Ama ona, samimiyetle Allah'a münacaat ettiği takdirde, Allah'ın ona bir çıkış yolu göstereceğini hatırlattı ve:

-Allah'ın bu üzüntünü gidereceği ve sana borcunu ödeyecek imkan vereceği bir duayı öğreteyim mi? diye ona sordu.

Ebu Ümame sevinçle:

-Öğret ya Resu00fblallah!

-Öyleyse her sabah ve akşam şu duayı oku:

"Allahım! Üzüntü ve kederden,

Acizlik ve tembellikten,

Korkaklık ve cimrilikten,

Borç batağına sürüklenmekten,

İnsanların kahrına (zulmüne) uğramaktan sana sığınıyorum."

Ebu Ümame, o günden itibaren bu duayı okumaya başladı. Kısa zamanda üzüntülerinin geçtiği, borçlarını ödeme imkanına da kavuştuğu görüldü. (Ebu Davud)

Ebu Ümame, bu duayı, yaşadığı sürece yapmayı sürdürdü. Borcunu öder ödemez terketmedi.

Allah Resu00fblü, borcunu ödeyemeyene, Allah'tan imkan ve fırsat verme duası yaptırarak borçlu olmanın ağır sorumluluğuna insanların dikkatini çekmek istemiştir. Elbette burada duanın sürekliliği kişiye sorumluluklarını hatırlatmak adına önemli bir mesajdır. Ve bu sorumluluğun, hiçbir zaman unutulmaması gerektiğine de ayrıca vurgu yapmıştır. Çünkü sadece kavli dua yani dil ile yapılan dua makbuliyet için yeterli olmayabilir. Allah Teala kulunun fiilen de o duanın gerektirdiği sorumlulukları üstlendiğini görmek ister. Kavli duanın fiili duayla birleşmesi ile duaların kabul olma ihtimali artacaktır inşallahu2026