Bizim Gök Kubbemiz Üsküdar’a Özlemle
Şairler vardır mısralarıyla asırlar aşan şiirleriyle yedi iklim dört diyara ilham veren ve şiirler vardır şehirleri âbâd, gönülleri şâd eyleyen. Yahya Kemal ve şiiri bu kurguladığımız cümlelerde tasvir edilen şairdir ki bize bir İstanbul aşkını miras bıraktı.
Şimdi nereden çıktı bu duygu, bu düşünceler? Üsküdar belediyesi, Üsküdar Kaymakamlığı ve Üsküdar Milli Eğitim müdürlüğü, Yahya Kemal üstadımızdan mülhem. “Bizim Gök Kubbemiz” adıyla bir proje oluşturmuş. Üsküdar’ı seven bir şair Yahya Kemal ve Yahya Kemal’i seven bir Üsküdar oluşmuş projede. Bu projeden Şanlıurfa Çalıştayında haberdar oldum.
Tanıdık dostlar, tanıdık simalar. Bir tarafım Üsküdar bir tarafım Urfa, Antep, Mardin, Adıyaman... Üsküdar’ın şehremini-Belediye başkanı Hilmi Türkmen Bey -onu üniversite yıllarımızdan tanıyoruz- sadece Kutsal kitabımızı hıfz etmemiş Üsküdar’ın tarihini de hıfz etmiş bir başkan. Üsküdar Milli Eğitim Müdürü sayın Sinan Aydın, Üsküdar ve Yahya Kemal için Yahya Kemâl’in Üsküdar sevgisi, Üsküdar’ın İstanbul fethini gören bir şehir olduğunu söylerken başkan Hilmi Türkmen, Üsküdar’a Fetih’ten bir yüzyıl önce Müslümanların gelip yerleştiğinden bahsetmişti. O vakitler, ezan sesleri geliyordu Üsküdar’dan deyivermişti Hilmi başkan. Şimdiki Üsküdar’ın, bir Anadolu mozaiği, Anadolu’yla bağını koparmayanların şehri olduğunun altını çiziyordu. Gerçekten de Üsküdar Meydanı biraz Konya kokar biraz Urfa Kokar... Mardin, Diyarbakır kokusu beraberinde gelir o meydanda.
“Bizim Gök Kubbemiz” projesi sadece Yahya Kemal’in şiirinden değil onun tarih şuurundan da ilham almış. Yahya Kemal, 1071 tarihini milat olarak kabul ederken Malazgirt Zaferinin İstanbul’un fethi ile aynı öneme sahip olduğunu söylemişti. Bu nedenle Üsküdar’ın “Bizim Gök Kubbemiz” Projesi Malazgirt’ten başlayıp Doğu ve Güneydoğu Anadolu’nun bütün vilayetlerini kapsıyor.
Üsküdar Milli Eğitim Müdürü, Sinan Aydın Hocamız “Bizim Gök Kubbemiz” Projesi ve bu kapsamda yapılacak çalıştayın temel gerekçesini şöyle anlatmıştı:
“Ülkemizin doğu ve batısıyla, millî birlik ve beraberliğine katkı sunarak kardeşlik köprüleri kurmaktır. Doğu illerimizde izleri en ağır şekilde hissedilen terör faaliyetleri, en başta eğitim öğretim ortamlarını olumsuz yönde etkilemektedir. Temel amacımız bu izlerin silinmesine bu projemiz ile katkı sağlamaktır.
2015 Yılında başlayan “Bizim Gök Kubbemiz” Projesi başka neleri yapıyor? Bunları da öğrenme imkanına sahip olduk. Proje kapsamında İstanbul’daki okullar ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesindeki okulların eğitim yöneticileri, bilgi ve tecrübe paylaşımlarında bulunarak, eğitim, kültür ve sosyal alanlarda ortak projeler yürütmektedirler. Bu kapsamda öğretmen ve öğrenciler, kardeş okulları ziyaret etmekte, aynı şekilde misafirler de İstanbul’da ağırlanarak karşılıklı hareketlilik oluşturmakta ve imkânlar ölçüsünde de hediyeleşmeleri sağlanmaktadır.
Üsküdar Milli Eğitim Müdürü, Sinan Aydın Hocamız şu bilgileri de verdiydi. “2015 Yılında “Kardeşlik Projesi” adı altında 7 okulumuz ile başlayan ve ilki Üsküdar’da yapılan çalıştayın, ikincisi 17 okulumuz ile Mardin’de yapılmıştır. İl Projesi olarak “Bizim Gök Kubbemiz” adını alan ve üçüncüsü 41 okulumuz ile Diyarbakır’dan gerçekleştirilen çalıştayın, bu yıl Üsküdar İlçemizden 45, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesindeki 11 faklı İlimizden gelecek 45 okulumuzu katılımı ile Şanlıurfa ilimizde yapılması kararlaştırılmıştır.”
Daha sonra Şanlıurfa Milli Eğitim Müdürü Şerafettin Turan Hocamız hem İstanbul’u bilen bir eğitim yöneticisi ve hem de geldiği üç yıl zarfında Şanlıurfa’nın okullaşma ve sınıf eksikliklerini giderdiklerini dile getirdi.
“Bizim Gök Kubbemiz” Şanlıurfa çalıştayına Din Öğretimi Genel Müdürü Nazif Yılmaz, Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, Şanlıurfa Vali Yrd. Sinan BAŞAK, Şanlıurfa İl Milli Eğitim Müdürü Şerafettin TURAN, Üsküdar ilçe Milli Eğitim Müdürü Sinan Aydın Şeyhul Kurra Vekili Mustafa Demirkan katılım sağlamıştılar.
Çalıştayın en güzel tarafı Üsküdar Hakkı Demir Anadolu İmam Hatip Lisesi Musiki Topluluğunun verdiği ilahi ziyafetiydi. Topluluk şefinin yönetiminde öğrenciler bizi gençlik yıllarımıza götürdü. Sanki kıymetli sanatçımız Ömer Karaoğlu salonda konser veriyordu.
Din Öğretimi Genel Müdürü Nazif Yılmaz Bey bu okulların özelliklerinden bahsedince heyecanlandım doğrusu. Gerçekten de 2016 tarihinden başlayarak “Klasik Sanatlar ve Mûsikî Projesi” ile geçmişle gelecek arasında bir bağ kurmak amacıyla önemli bir adım atılmış oldu. İstanbul Üsküdar Hakkı Demir Anadolu İmam Hatip Lisesi’ne yetenek sınavı ile “Hüsn-i Hat bölümü” “Mûsikî bölümü” için öğrenci almıştı. Bu okulların çoğalması dileğimizdir.
Son olarak şunları söyleyelim. Yahyâ Kemal, bize öyle bir İstanbul aşkı miras bıraktı ki, bu güzel şehirde yapılan onca tahribat bile bu aşkı kalbimizden söküp atmadı. Ve Yahya Kemal’den ilhamını alan Üsküdarlılar, Anadolu’yu yeniden keşfettiler yeniden gönülleri fethettiler. İnşallah bu tür projeler, memleketimizin birliğine, beraberliğine ve yükselmesine daha çok katkı sağlayacaktır.