Dolar (USD)
32.38
Euro (EUR)
34.99
Gram Altın
2324.70
BIST 100
9111.94
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

07 Nisan 2022

Biz oruçluyuz!

Ey iman edenler! Sabır ve namazla yardım dileyin. Şüphesiz Allah sabredenlerin yanındadır.”(Bakara Suresi, 153. Ayet)

Oruç kalkandır. Biriniz oruç tuttuğu gün kötü söz söylemesin ve kavga etmesin. Şayet biri kendisine söver ya da çatarsa: ‘Ben oruçluyum’ desin.”(Hadis-i Şerif)

Zorluktaki kolaylığı bulmaktır oruç, karanlıktaki aydınlığı, çiledeki tahammülü, sabırdaki huzuru bulmaktır… Her türlü tartışmadan uzakta, sadece Allah'ın rızasına gizlenmektir oruç.

Dirilt bizi ey oruç, uyandır gaflet uykusundan bir sahur vakti. İmsaka kadar en lezzetli ikramlar sun hanemize, iftara kadar sabretmeyi öğret sonra. İçine dünya kaçmış ve sonra don tutmuş ruhumuzu, sar sarmala, erit buzunu.

Ey oruç, Kur’an yayılıyor ruhundan ömrümüze... “Oku!” dedi Yaradan, okumayı öğrendi en Sevgili. Öğrendiğiyle amel etti ve hayatı Kur’an-ı Kerim oldu. Sonra Peygamber Efendimiz bütün insanlığa rehber oldu. Onun okuduğunu işittik ve iman ettik. Bu iman ile yine sana geldik ey oruç, seni tuttuk, seninle huzur bulduk.

Sahur vaktinde lambası yanık evler tebessüm ediyor bana. Davulun sesi, en kutlu düğünün muştusu oluyor kulaklarımıza... Haydi, kalk ey çocuk, en huzurlu an bu an... Uyanmak en derin uykudan, dünyanın kâbusu oluyor, inan. Muştusu sen oluyorsun geleceğin, insanlığın... Kurtuluşun resmidir en derin uykulardan oruç için uyanışın bu sahur vaktinde.

Seher vakti ömrümüzün en latif anı, kuşlarda en melodik fon, içimize doğuyor güneş, karanlıkta aydınlığı yaşıyor âlem, evlerin ışıkları göz kırpıyor geleceğe umut diye, ruhlar, şehirler diriliyor gelişinle ey oruç!

***

Orucu sardık sabır merhemiyle cümle yaralarımıza. Yaralarımız, Yaradan’a yâr deyişimizden, Yaradan’ı yâr bilişimizden. Biz, bize öğretilenden öğrendiğimizle biliyoruz ki, insanız, nisyan ile doluyuz, lakin herkes unutsa da Yaradan unutmaz. Bu yüzden susuyorum ve tüm dünyayı aynı hizaya getirecek tufana hazır bir gemi gibi söylüyorum, ben oruçluyum.

Sevgili Peygamberimiz (SAV) Bu canı bu tende tutan Allah"a yemin ederim ki oruçlunun (açlıktan dolayı değişen) ağız kokusu Allah nezdinde, misk kokusundan daha hoştur.” buyururken birileri de kalkıp kendi nezdindeki kokulardan şikâyet ederler. Bilmezler ki, en güzel kokudur, bizim nefesimiz. Ayaklarımız rahmetin yolcusudur, kokusuna takılanlar, yarın bulamayacak yolun sonunu ve o kokularda gizli, cennetin anahtarları. 86 yıllık hasreti sona eren Ayasofya ve iki yıldır teravihsiz kalan Camilerimiz nihayetinde kavuştu cemaatine. Gayrı mahzun değil Ayasofya, boynu bükük değil minarelerimizin. Şimdi hangi koku ağır gelir bize? Kalbi tıkalılar, burunlarından şikâyet ededursunlar, bedbahtların bahtsızlığına diyecek tek bir sözüm var, ben oruçluyum.

Biz onu tutarken, aslında onun bizi tutmasını murat ediyoruz. Kötülüğe gitmekten, nefsimize uymaktan, uyanıkken uyuyor olmaktan, dilimize, gözümüze hâkim olamamaktan, kalbimize dönememekten, ruhumuzu yitirişimizden, ailemizi koruyamamaktan bizi çekip almasını, korktuklarımızdan bizi emin kılmasını ve Allah'ın rızasının yanında bizi tutmasını ümit ediyoruz. Ben biçare kulum, Yüce Mevla’ya elimde ibadetten gayrı sunacak bir ganimetim yok. Yarın hak divanda sorarlarsa ne getirdin diye, diyecek tek sözüm var, ben oruçluyum.

Dünyayı kana buladılar, şahidiz hepsine, her yer kan gölü. Neyi gizlerseniz gizleyin, şahit olduk hepsine. Görmediklerimizi de gören vardır elbet. Her yapılana bir cevabımız var, lakin şimdi tek cevap kaldı zihnimde, ben oruçluyum.

Sizin adına nefsi müdafaa dediğiniz savaşlarda arkanızda bıraktığınız yetimlerin başını okşamak düştü payımıza. Bu pay bizim kurtuluşumuza vesile, sizin yokluğunuza... Bir elin, bir yetime dokunmasından daha güçlü değil silahlarınız, bunu da böyle bilin. En kesif hallere, en karanlık sözlere karşı en güzel, en kutlu cevap: Ben oruçluyum.

Bu bir suskunluk değil, bir dirilişin, kıyamın ilk cümlesi, bu bir meydan okuma, cümle haksızlığa. Dilimize en diri silah olarak sürüyoruz ve en güçlü anınızda vuracak tüm haksızlıklarınızı alnının tam ortasından... Susmamız, kabullenmek değildir, bir vakte kadar erteliyoruz. Siz zulümden bıkınca iftarımız olacak o anınız. O yüzden şimdilik, bu sözümüzle yetinin, ben oruçluyum.

Yüce Allah, “Biz onu (kıyamet gününü) sadece sayılı bir vakte kadar erteleriz.” (Hud Suresi, 104. Ayet) buyurduktan sonra başka söze ne hacet... Zalimlerin zulmüne bir müddet daha hançeremde saklı tek bir söz, ben oruçluyum.

Nebevi bir sır olarak dilimize pelesenk ediyoruz ve bütün haksızlıklara meydan okuyoruz, biz oruçluyuz.

Sabrın sonu selamettir ve muhakkak ki Allah sabredenlerle beraberdir. Kadir'in kıymetini bilmeyenlere ümmet olarak tek nefes ve tek söz:

Biz oruçluyuz!

 
ABONE OL
Deniz feneri detay
Deniz feneri detay
Kızılay 160x600
TDV ramazan