Dolar (USD)
34.53
Euro (EUR)
36.15
Gram Altın
2963.14
BIST 100
9367.77
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE
13 Temmuz 2015

Bitmeyen acı: Srebrenica Soykırımı

11 Temmuz 1995 Günü, insanlık tarihinde karanlık bir tarih olarak hatırlanacaktır. Yirmi yıl önce Bosna Hersek'in Srebrenica kentinde insanlık tarihinin korkunç soykırımlarından biri işlendi. Srebrenica Soykırımı, İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra Avrupa'da işlenen en büyük soykırım olarak tarihteki yerini aldı. Srebrenica ile ilgili savaş suçlarına bakan mahkemenin yargıçlarından Fuad Riad şöyle demektedir: "Bu hayal edilemez bir vahşettir. Bu katliam, cehennemden manzaralar şeklinde insanlık tarihine karanlık sayfalar olarak kaydedilecektir."Sırp ordusu, yirmi yıl önce çoğu çocuk olan sekiz binden fazla Müslüman Boşnak'ı katletti. Srebrenica soykırımının yirminci yıldönümünde, o katliamda hayatını kaybeden ancak kemikleri yeni bulunan yüz otuz altı insan yeniden gömüldü. Birçok kişi, hala Srebrenica soykırımında kaybolan yakınlarını aramaya devam etmektedir. Bu seneki anma töreni, Srebrenica katliamının acısının canlı bir şekilde yaşanmaya devam ettiğini göstermektedir.

Srebrenica katliamı, Avrupa ve dünyanın utanması gereken korkunç bir felakettir. Avrupa'nın ortasında, dünyanın gözü önünde üç gün boyunca binlerce insan, çoluk çocuk ayırımı yapılmadan katledilirken, Avrupa ve dünya, bu katliama sessiz kaldı ve hiçbir müdahalede bulunmadı. BM Adına barış gücü olarak Srebrenica'da görev yapan Hollandalı askeri birlikler, soykırıma hiç müdahale etmediler ve gözlerinin önünde binlerce Müslüman Boşnak katledildi. Srebrenica katliamından sonra NATO, Sırbistan'ı bombaladı ve Sırb çetniklerinin teslim olmasını sağladı. Naziler, ırk adına Yahudi soykırımını yapmışlardı. Sırplar, ikinci defa etnisite adına Srebrenica'da korkunç bir soykırım yaptılar. İnsanlığın etnisite adına soykırım yapılmasına engel olamaması, bütün dünyanın başarısızlığı ve utancıdır. Modern dönemde özellikle yirminci yüzyılda ırk adına büyük soykırımlar işlendi. İnsanlık, ırk, cinsiyet ve inanç adına birbirine karşı katliam ve soykırımlar yapmaya devam etmektedir. Srebrenica soykırımından alınacak en büyük ders, etnisite adına birbirimizi öldürmememiz gerektiğini öğrenmemizdir.

Srebrenica, Müslüman dünyanın Avrupa'daki Auschewitz'idir. Srebrenica mezarlığı, bir vahşet müzesi olarak bütün insanlığa mesaj yollamaktadır. İnsanlığın katliam ve soykırım yapmamayı öğrenmesi için, her an soykırım ve katliam kurbanlarını hatırlamamız gerekmektedir. Srebrenica mezarlığı, bize "Bir daha asla" olmaması gereken vahşetin korkunçluğunun abidesidir.

Uluslararası Adalet Divanı ve eski Yugoslavya'da savaş suçlarını yargılamak üzere kurulan Uluslararası Suç Mahkemesi, Srebrenica'da işlenen katliamın soykırım oludğuna karar vermiştir. Hukuki olarak Srebrenica katliamı, soykırım olarak tanınmasına rağmen, BM hala insanlık adına bu katliamın soykırım olduğuna dair bir karar almamıştır. Srebrenica Katliamı, uluslararası düzeyde hala soykırım olarak tanınmamaktadır. İnsanlığın bir daha Srebrenica soykırımı gibi korkunç bir felakete uğramaması için, insanlığa karşı işlenen bu büyük suçun soykırım olarak tanınması gerekmektedir.

8 Temmuz 2015 tarihinde Srebrenica katliamının soykırım olarak tanınması için BM'e sunulan karar tasarısını Rusya veto etti. Srebrenica soykırım suçunun faili olan Sırbistan'ın müttefiki olan Rusya'nın Srebrenica soykırım tasarısını reddetmesi, soykırım suçuna ortaklık olarak insanlığın hafızasına kazınacaktır. Rusya'nın vetosu sonucu Rusya ve Sırbistan'ın soykırımı inkar etmeye devam etmeleri, Srebrenica katliamında hayatlarını kaybeden insanlara ve insanlığa karşı yapılan büyük bir saygısızlıktır.

Rusya, soykırımcı Sırbistan devletini desteklemeye devam etmekle, Balkanlarda barışa değil, şiddet ve çatışmaya hizmet etmektedir. Rusya, Srebrenica soykırım tasarısını reddetmekle yalanlara gerçeklik, katillere saygı kazandırmayı amaçlamaktadır. Rusya, soykırımın BM düzeyinde tanınmasına engel olmakla Srebrenica soykırımı tarihinin inkar üzerine yazılabileceğini hesaplamaktadır. Srebrenica soykırımı, hiçbir şekilde karartılamayacak bir vahşettir. Rusya ve Sırbistan, bu acı gerçeği kabul etmelidirler. Sırbistan devleti, Almanya'nın Nazi vahşetini kabul ettiği gibi, 1992 yılından itibaren Bosna savaşında işlenen suçları ve vahşetleri kabul etmelidir. Srebrenica soykırımında oğlunu ve kocasını kaybeden Kada Hotic, bu seneki anma törenine katılan Sırbistan Başbakanı Vucic'e söylediği şu sözleri hiç unutmamak lazımdır: "Biz sadece gerçek üzerine bir gelecek inşa edebiliriz. Sen gerçeği inkar edemezsin."Vahşet ve soykırımı tanımak, barış ve uzlaşmanın önünü açmaktadır. İnkar ve karatma, çatışma, nefret ve intikamı beslemekten başka bir işe yaramamaktadır.

Soykırım işleyen devletler ve güçler, insanlığa karşı işlemiş oldukları suçların insanlık tarafından unutulacağını düşünmektedirler. Öldürülenlerin unutulacağını, kendilerine hiç kimsenin hesap soramayacağını var saymaktadırlar. Bütün soykırım suçlularının yaptığı en iyi şey, inkar ve yalan söylemektir. İnsanlık, insanlığa karşı işlenen suçları unutmadığını soykırım suçlularına hesap sorarak göstermelidir. İnsanlığın Srebrenica'da insanlığa karşı işlenen suçları unutmadığını göstermesi için, küresel düzeyde Srebrenica katliamının soykırım olarak tanınması ve unutulmaması gerekmektedir. İnsanlık, kendisine karşı işlenen hiçbir soykırım suçunu unutmamayı öğrenmelidir.