Dolar (USD)
34.55
Euro (EUR)
35.99
Gram Altın
3003.29
BIST 100
9549.89
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE
07 Aralık 2021

Birkaç öneri

Gençlik dönemi hayatın en önemli dönemlerinden biridir. Çok ehemmiyeti haiz yıllardır gençlik yılları. Maddi, görünür tarafı ve kişiliğinin oluşması olmak üzere iki yönlü gelişmesi gereken dönemdir bu dönem. Bir hazırlık döneminden geçer insan ilk önce. Bu hazırlık döneminden sonra hayata katılım süreci başlar. Kendini ikmal etme, donanımını tamamlama zamanı ile devam eder bu yıllar. Daha sonra geleceğini planlamaya başlar. Gençlik yılları kişiliğin oluşmaya başladığı yıllardır. Arkadaşlıklar edinir. İlgi alanları belirir. Sosyal çevresini belirler. Hayatın kurgulandığı yıllardır bu yıllar.

Hayatınızı nasıl kurgularsanız ömrünüz öyle geçer. Onun için ilk başlangıç çok önemlidir. Sadaka vermeyi adet edinmek gerekir. Sadaka nafile olarak yapılan hayır ve hasenattır. İnsanlara ve hayvanlara, hatta bütün varlıklara karşı yapılan iyilikleri kapsar. Mal veya para vermenin yanında güler yüz veya tatlı söz gibi pek çok fiil ve davranış da sadaka yerine geçer. Sadaka-i cariye nesiller boyu devam edecek bir hayır demektir. Sevdiğiniz şeylerden Allah yolunda harcamaktır sadaka. Malı eksiltmediği gibi artırır da. Sadaka verenin şerefi artar, seviyesi yükselir, gönlü rahat olur.

Hayatta yapılacak en güzel şeylerden biri de ağaç dikmektir. Ağaç dikmek insana huzur ve mutluluk verdiği gibi ülkesi ve çevresi için güzel de bir mirastır. Her yıl kıymetli topraklarımızın denizlere doğru sürüklenip gittiği, kuraklık, çölleşme ve susuzluk gibi sorunların arttığı bu dönemde ağaç dikmek, geleceğe nefes olmak çok daha fazla önem arz etmektedir.

Milletleri birbirinden ayırt eden en önemli unsur insan unsurudur. Yetişmiş bir avuç insan dünyayı değiştirir. Kendini Hakk’a adamış, gönlünü insanlığa vakfetmiş, ruhunu hakikate bağlamış kişi tarihin seyrini değiştirir ve özlenen dünyayı inşa eder. Böyle bir insanı yetiştirmek dünyayı değiştirmek demektir. Toplumlar darda kaldıkları, zorlandıkları ve sıkıntıya düştükleri zaman böyle bir kurtarıcıya ihtiyaç hissederler. Tarihi değiştiren şahsiyetler böyle zamanlarda ortaya çıkar. İdeal insan yetiştiren toplumlar tarihin hiçbir döneminde zorluklara yenilmemiş, her defasında böyle kişiler sayesinde başarılı olmuşlardır.

Dil insanlığın kendisidir ve zihin hayatımız onunla vardır. Bir dil bir insan demektir. Önce kendi dilimizi iyi öğrenmeli sonra rakiplerimizin bir adım önüne geçebilmek için bir yabancı dil öğrenmeliyiz. Çünkü yabancı dil insanların kendi ülkeleri ve sınırları dışarısında iletişim kurdukları dildir. Başarılı olmak ve dünya ile uyum sağlamak için mutlaka yabancı dil bilmek gerekir. Birden fazla dil konuşabilen insanın hem hayat görüşü hem de yapabilecekleri elbette bir dil konuşan insandan daha fazla ve kapsamlıdır.

Ömür öğrenme ile geçer. Öğrendiğimiz şeylerin faydasını yaşarken görürüz. İnsanı en iyi bilen ise onu yaratandır. Kişi Yaradan’ın mesajını bilirse hayatını en güzel şekilde düzenler. Yaradan’ın mesajı ise Kur’an-ı Kerim’dir. Kur’an öğrenen ve öğreten insanların en hayırlısı olur. Kur’an okuyan kimse bunamaz. Kur’an okunan yere rahmet ve bereket yağar. Kur’an okunan evin hayrı artar, sakinleri sıkılmaz.

Kişi davası ve ideali kadar vardır. Dava ehli olanlar, hareket noktaları idealleri olanlar, hayatlarını ideallerine göre programlayanlar, dünyalarını idealleri istikametinde disipline eder, ideallerinin gerektirdiği gibi bir hayat kurarlar. Ruh, kalp ve düşünceleri bu hayat tarzına göre şekillenir. Dava adamı kendini ve dünyayı aşmış kişidir. Böyle kişiler hem kendini, hem etrafını ve hem de dünyayı değiştirme becerisine sahiptirler.

Geleceğe bırakılacak en güzel miras kitaptır. Bir kitap yazmaya gayret etmek gerekir. Kitap; sözlerden ya da düşüncelerden kaleme intikal eden cümlelerden oluşur. Söz uçar yazı kalır. Kalıcı şeyler kaleme dökülen şeylerdir.

Bir garibi, bir yoksulu giydirmek ve doyurmak hem insani hem de dini vazifelerimizden olduğu gibi insanı huzura ve mutluluğa sevk eden hareketlerdendir. İyilik olan yerde dini değerler de vardır. İnfak etmek kendimizi tehlikelerden korumaktır. İnfak etmek geleceğimizi aydınlatmaktır.

Son olarak, bu hasletlere sahip, size fayda sağlayacak bir insan tanıyın.