Dolar (USD)
35.18
Euro (EUR)
36.53
Gram Altın
2966.40
BIST 100
9724.5
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE
18 Eylül 2022

"Birbirinizi sevmedikçe imân etmiş olamazsınız!.."-4

Yüce dinimiz İslam, sevgi ve muhabbeti emrettiği gibi; kin, nefret ve kırgınlıkları da yasaklamıştır. Âyet-i kerimelerde buyuruldu ki:

“Bir de onlardan sonra gelenler: ‘Rabbimiz, bizi ve bizden önce imân etmiş olan kardeşlerimizi bağışla ve kalplerimizde imân edenlere karşı bir kin bırakma. Rabbimiz, gerçekten Sen, çok şefkatlisin, çok merhametlisin,’ derler.” (Haşr 10)

“Muhammed (aleyhisselam,) Allah’ın elçisidir. Beraberinde bulunanlar da; kâfirlere karşı çetin, kendi aralarında merhametlidirler.” (Fetih 29)

“Onlar (takvâ sahipleri) bollukta ve darlıkta Allah yolunda harcayanlar, öfkelerini yenenler, insanları affedenlerdir. Allah iyilik edenleri sever.” (Al-i İmran 134)

“Kullarıma söyle; sözün en güzelini söylesinler.” (İsra 53)

“Kötülüğü; iyiliğin en güzeli ile karşılık vererek, defet. Böylece bakarsın ki, aranızda düşmanlık bulunan kimse, candan bir dost oluvermiştir.” (Fussilet 34)

Hadis-i şeriflerde de şöyle buyurulmaktadır:

“Amellerin en üstünü Allah için sevmek, Allah için buğz etmektir.” (Ebu Davud)

“Bir müslümanın, din kardeşini üç gün üç geceden fazla terkedip küs durması helâl değildir: İki müslüman karşılaşırlar; biri bir tarafa öteki öbür tarafa döner. Halbuki o ikisinin en iyisi, önce selâm verendir.” (Buhari)

“Mümin, başkasıyla hoş geçinen ve kendisiyle hoş geçinilen kişidir. İnsanlarla güzel geçinmeyen ve kendisiyle güzel geçinilmeyen kimsede hayır yoktur.” (İ. Ahmed)

“Kardeşini güler yüzle karşılamak şeklinde bile olsa, hiçbir iyiliği küçük görme!” (Buhari)

“Sizden biri, kendisi için istediğini (müslüman) kardeşi için de istemedikçe (gerçek mânâda) iman etmiş olamaz.” (Buhari)

“Sizin en hayırlınız, hayrı umulan ve şerrinden emin olunan kimsedir. En şerliniz ise; hayrı umulmayan ve şerrinden emin olunmayan kimsedir.” (Tirmizi)

“(Allahü Teâlâ kıyamet gününde şöyle buyuracak:) “Benim için birbirlerini sevenler nerede? Onları gölgemden başka gölge bulunmayan bu günde Arş’ın gölgesinde gölgelendireceğim,” buyurur. (Müslim)

Abdullah bin Ömer radıyallahü anh buyurdu ki: “Allah için sev, Allah için buğzet, Allah için dost ol ve yine O’nun için düşman ol. Çünkü Allah’ın dostluğuna ancak bu şekilde erişilir.” (Hayatu’s-Sahabe)

Sevgi, insanların kaynaşmasını sağlayan ve günlük hayatı kolaylaştıran çok önemli bir unsurdur. Ancak sevginin bu fonksiyonunu icra edebilmesi için doğru olması gerekir. Doğru sevginin iki alameti vardır, şöyle ki:

a) Sevgi, rıza-i Bârî için olmalıdır. Buna “hubb-i fillâh ve buğd-i fillâh,” denir. Yani kişi, sevdiğini Allah rızası için sevecek, buğzettiğine de Allah rızası için buğzedecektir. Dolayısiyle kişi; Allah’ı sevdiğini iddia ediyor, ancak O’na isyan edenlerle dost oluyorsa, bu kişinin “ben, Allah’ı seviyorum,” iddiası gerçek dışı ve yalandır. Çünkü doğru insan, sevdiğinin sevdiği insanları sever, sevmediklerini de sevmez. İşte sevgide doğruluk ve samimiyetin ölçüsü budur. Yani “hubb-i fillâh ve buğd-i fillâh,”tır.

b) Sevgide itaat. İnsan, sevdiğine itaat eder. “Allah’ı seviyorum,” diyen kimse, sözünde samimiyse, Allah’a itaat etmesi lazımdır. Yanı Sırat-ı müstekimde yürümesi gerekir. Mesela içki içen, haram yiyen, namaz kılmayan, oruç tutmayan, zekât vermeyen, hacca gitmeyen, küçüklerimize sevgi, büyüklerimize saygı göstermeyen ve her türlü günahı çekinmeden işleyen kimsenin; “ben, Allah’ı seviyorum” demesinin hiçbir kıymeti ve hiçbir mânâsı yoktur. Demek sevgi ve muhabbetin hakikisi olduğu gibi sahtesi de vardır. Âyet-i kerimede buyuruldu ki: “(Rasûlüm) de ki; eğer siz Allah’ı seviyorsanız hemen bana uyun ki, Allah da sizi sevsin ve günahlarınızı bağışlasın.” (Al-i İmran 31) Bu âyet-i kerime ile; Allah sevgisine, ancak O’nun emirlerine uymak ve Peygamberi’nin yolundan gitmekle ulaşılabileceği net bir şekilde ihtar ediliyor.

Hadis-i şerifte buyuruldu ki: “Kişi sevdiği ile beraberdir.” (Buhari) Tabiîn-i izâmın en büyüklerinden âlim, zâhid, sâlih ve önder bir zat olan Hasan-ı Basrî hazretleri buyurdu ki: “Kişi sevdiğiyle beraberdir,” hadis-i şerifi seni yanıltmasın! Çünkü sen, iyilere, ancak onların iyi amellerini yapmakla kavuşabilirsin.”

(Devamı haftaya…)