Bir yıl içinde Avrupa Birliği kalır mı?
İtalya içişler bakanı Matteo Salvini'n Avrupa'nın mülteci ve ekonomik sorunlarıyla ilgili olarak Der-Spiegel dergisine verdiği röportaj da şöyle bir ifade kullanmıştı '' Avrupa bir yıl içinde hala birliğini muhafaza edecek mi göreceğiz.''
Avrupa Birliği, devam eder mi etmez mi bilinmez ama kesin bildiğimiz bir gerçek var ki, Avrupa Birliği'nin ciddi sorunları var.
2016 yılında Davos'ta toplanan Dünya Ekonomik konseyi Avrupa Birliği hakkında kısa bir rapor yayınlamıştı. O raporu incelediğimizde öne çıkan sorunları kısaca şöyle özetleyebiliriz.
''1.Brexit
Birleşik Krallık, Avrupa Birliğiyle ekonomi ve güvenlikle ilgili nasıl bir ilişki geliştirecek?
2.Mülteci ve göçmen sorunu
AB-Türkiye göç anlaşması ve Balkan rotasının 2016 baharında kapanmasından sonra, Avrupa'ya giden göçmen sayısında azalma olsa da, deniz yolunu kullanarak göç devam ediyor. İtalya'ya ulaşan göçmenlerin sayısı %20 artarak Başbakan Renzi'nin istifasına sebep olmuştu.
3.Avrupa ekonomisi
Avrupa'nın ekonomik durumunu belirleyen parametrelerde çeşitli riskler mevcuttur. Özellikle ticaret ve paylaşım politikası, önümüzdeki yıllarda AB için olası yeni riskler taşıyor. Avrupa, Ortadoğu ve Afrika pazarlarını başkalarına kaptırmasını yeniden düşünmelidir.
4.Dijital Avrupa
Avrupa, dijital gelişmeleri takip etmede yetersiz kaldığı gibi verilerin nasıl depolanacağını hala çözemedi. Bu durum hem Avrupa'nın gelir kaybına hem de güvenlik açısında ciddi risklere yol açıyor.
5.Güvenlik politikası
Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırgan tutumu karşısında Avrupa Birliği sonuç alıcı hiçbir ilerleme sağlayamadı.
Suriye barış görüşmeleri, BM çatısı altında başladı ama Rusya, Türkiye ve İran üçlüsünün girişimleri Suriye'deki beklentilerde belirsizlik hakim.
Bölünmüş Kıbrıs konusunun hala çözülememesi Avrupa Birliği'nin güvenliğini tehdit etmekte.
6.Siyaset sahnesi
İngiltere'nin AB'den ayrılması, hem kendi içinde hem de kendi dışında dalgalanmaya sebep oldu. Bu durum AB'nin geleceği konusunda belirsizlik yaratıyor.''(World economic forum)
Batı'nın geleceği hakkında 81 yaşındaki Amerika'nın dışişleri eski bakanı Madeleinde Albright ile yapılan bir röportajda '' Batı'nın geleceğini nasıl görüyorsunuz?'' sorusuna tecrübeli diplomat '' Endişeli bir iyimserlik içindeyim.'' olarak cevaplamıştı.(Der-Spiegel)
Özel istihbaratçı Amerikalı George Friedman ''Gelecek 100 Yıl'' adlı kitabında Avrupa'nın geleceği hakkında şunları yazmaktadır. ''Avrupa beş yüzyıldır hep savaşlara sahne olmuş bir kıtadır. Yeni savaşlara sahne olmamak için birleşme yoluna gitmişlerdir. Ama Avrupa tekrar Rusya, ABD ve kendi iç sorunlarıyla uğraşmak zorunda kalacaktır.''
Bu örneklerde anlaşıldığı gibi İtalya içişleri bakanı, Avrupa Birliği'nin geleceği hakkında söylediklerinde yalnız olmadığı görülüyor.
Metin Akdoğan'ın ''Bitmeyen oyun'' adlı kitabında yüz yıl öncesine dikkat çekerek şöyle diyor.''Batı'nın bugünkü durumu, yüz yıllık bir fotoğrafa bakmak gibidir. Askeri ve ekonomik sorunlar, gücün belirleyiciliği, ticari rekabet, uluslararası sermaye hareketleri ve Pazar çatışmaları, niteliğini hiç değiştirmeden devam ediyor.''
''Bir yıl içinde Avrupa Birliği kalır mı?'' sorusuna cevap ararken ulaştığımız sonuç: Avrupa, çok yönlü ekonomik ve sosyal bunalımlar yaşamaktadır. Bu bunalımların yıkıcı sonuçlarını başta Ortadoğu olmak üzere, az gelişmiş ülkelerin üzerine yıkmak istiyor.
Batı'nın bu tutumu kendi içindeki birçok insanı da rahatsız ediyor. Bu tutuma karşı, Türkiye küresel çapta bir vicdan hareketi başlatabilir mi?
Haftaya Çarşamba görüşmek üzere.