Dolar (USD)
32.36
Euro (EUR)
34.94
Gram Altın
2323.55
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

14 Ekim 2021

Bir Ustadan İyi Yaşam Önerileri

1972 sonbahar…

Küçük bir çocuktum.

Sabah erken kalktığımda babamın gece döndüğünü fark ettim. Hemen balkona koştum. Babam yeni bir araba almak için şehir dışına gitmişti. Balkondan evimizin önündeki arabayı gördüm. Araba sarı renkli bir kamyondu (Ford D 1210 Model). Babam yeni arabaları çok severdi. Bunun sebebi eski arabaların sık arıza verdiğini düşünmesiydi. Bu nedenle belli süre kullandıktan sonra arabasını yenilerdi. Bu araba yeni, yani sıfır kilometre, boyalarında tek bir çizik yoktu.

Kız gibi

Daha fazla dayanamadan aşağı indim ve arabanın etrafında dolaştım. Kasası yoktu ve üzerine çıktım, aşağı inip arabayı yakından inceledim. Arabanın lastiklerin dişleri hiç aşınmamış olduğundan arabanın lastiklerinin kenarları yere değmiyor, makaslar aracı yukarda tutuyordu. Bu hali ile araç başı dik, göğüsleri ilerde “bir pehlivan” gibiydi. Ön kısmı,gıcır gıcır boyası ile makyaj yapılmış yeni gelinleri andırıyordu. Bizim oralarda yeni arabalara (eşyalara) “kız gibi” derler(TDK; kız gibi: güzel ve yeni). Bir süre çevrede bu yeni arabaya kız gibi araba denildiğini işittim.

Daha sonra babam arabaya bir kasa yaptırdı ve nakliye işinde kullandı. O günlerde bu araçlara 8-10 ton kadar bir “yük” yüklemesi önerilmekteydi. Babam arabanın “aküsüne” çok önem verirdi. Bunda enerji olmazsa tüm aksam sağlam olsa da araç çalışmaz derdi. Zaman zaman bilgi verirken zor şartlarda kullandığı bir düğme vardı, yokuşta, ağır yük altında “takviyeyi ihmal etmemek” lazım derdi.

Ağır yük…

Babam merhametli, vicdan sahibi çok iyi bir insandı. Bana göre başkasına iyilik eden ve kötülük istemeyen/yapmayan kimse çok iyi insandır. Hayatı boyunca (aklım erdikten sonra) kimsenin kötülüğünü istediğini işitmedim; elinden geldiği (imkânı el verdiği) ölçüde herkese yardım etmeye çalıştı. Bu iyi insan mekanik de olsa aracına sevgi dolu bir vicdan ile bakardı. O, istemese de taşımacılık sırasında kapasitenin üzerinde yükleme yapılması istenirdi. Babama göre ağır yük arabayı yıpratıyor, kazaya sebep veriyor ve sürücüyü yoruyordu. Buna rağmen her zaman bu konuda istediğinin olduğunu söylemek zordu.

Günler, aylar ve yıllar hızla akıp gitti…

Bir sabah yine erken kalktım babama yardım için arabanın bakımını yapmaya başladım. Birden ilk günkü hali ile karşılaştırma geldi aklıma. Tekerlerin yüzeyi yere yapışmış, makaslar eskisi kadar arabayı dik tutamıyor ve ön kısmının rengi solmuştu. Araba sanki “beli bükülmüş bir ihtiyara” dönmüştü. Eve dönünce bu gözlemimi babamla paylaştım.

“Kahvaltıdan sonra konuşalım” dedi.

Hayat dersleri

Haklısın dedi! Araba “bir pehlivandan beli bükülmüş bir ihtiyara döndü” dedi.

Babam “farkı iyi gözlemlemişsin, bundan tüm hayatın boyunca kendine ders al” dedi.

“Nasıl” dedim. Önerdikleri özetle şuydu.

Hayatın bir yükü: Araçlar gibi hayatta da bir yük (zorluk, sıkıntı)taşınır. Sürekli bu yük beden ve ruhunu aracın lastikleri gibi aşındırır, aracın makasları gibi taşıyamaz ve bazı aksamları (insanın organları) arıza verir. Yükün aşırısından sakın!

İşe başlamak için şevk (Akü/marş motoru): Araçtaki akü ve marş motoru senin bir işe başlamada senin şevkin (Motivasyon) gibidir. Buna sahip olursan hayat yolunda başarılı olursun.

Destek (Takviye): Bazen normal imkanlarla hayatın zorlukları ile başa çıkılanmaz. Mutlaka seni destekleyen dostların olsun ve onların desteklerini al.

Doğru okuma ve beslenme: Kötü yakıt aracı bozarsa bozuk gıda/kitapta insanı zehirler. Sen sen ol yanlış kişileri dinleme, yanlış kitapları okuma.

Her yeni eskir: Hayata genç, güç-kuvvet sahibi olarak başlanılır, ama bu zamanla azalır, ihtiyarlamamak (eskimemek) mümkün değildir. Sen kaliteli yaşlan ve yaşlandıkça bilgeleş. Unutma cahil kocayınca hiç, alim kocayınca koç olur.

— Doğru sürüş tekniği (yönetim/iletişim): Şunu da kendine rehber edinmelisin! Yalnız kendi sürüşünü değil karşıdan geleni de dikkate alırsan, kaza yapmazsın. En iyi sürücü, hızlı giden değil kaza yapmayan sürücüdür. Başarı için kendini ve çevrendekileri yönetmelisin!

Bu uzun bir sohbetti. Burada bu kadarını paylaşayım.

Son söz: Hayat, yaşadıklarından ders alınırsa güzelleşir.

 
ABONE OL
Deniz feneri detay
Deniz feneri detay
Kızılay 160x600
TDV ramazan