Dolar (USD)
34.48
Euro (EUR)
36.39
Gram Altın
2953.44
BIST 100
9358.19
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE
08 Mart 2021

​Bir Pilot, Bir İnsan

Bazı meslekler vardır tam olarak bilinmezler. Hani “yaşayan bilir.” derler ya İşte tam da böyle bir şey. Jet Pilotluğu ve Helikopter pilotluğu da bunlardandır.

Yaklaşık 40 sene öncesinde bir ABD silahlı kuvvetleri havacılık dergisinde bir jet pilotunun 1 saatlik kombine uçuş görevinin karşılığını Bir işçi ve Bir Mühendis ile mukayese etmişler. O pilotun 1 saatte harcadığı fiziki gücün, bir işçinin bir günlük çalışması ve mühendisin de bir haftalık zihni yorgunluğu olarak tarif edilmiş idi.

HELİKOPTER PİLOTU; Bir uçuş görevinin zorlukları ancak yaşadıkça anlaşılır. Tüm doğu ve güneydoğu dağları, Kurtarma operasyonlarında, zor şartlarda, gitmekle gitmemek arasında sıkışmışlığı yaşanır. Komuta heyeti her ne kadar gitmek için zorlanmasa da o anki psikolojik ortam, kurtarılacak bir acil hasta, hamile veya yaralının alınması … Vicdani terazi, burada hep gitmekten yana tartar.

AŞAĞIDAN (alçak irtifada) UÇMA ve gereği

Helikopter pilotluğu uçak pilotluğundan farklıdır. Genelde aşağıdan uçmak eğilimindedir helikopter pilotları. Düşman unsurların muhtemel olduğu sahalarda ve Özellikle de yükselen bulutlu havalarda bulutların üstünde veya içinde değil, bulutların altından yeri ve suyu görerek uçmak hedefe daha rahat ve güvenilir uçuş sağlar.

Bulutlu hava şartlarında uçuş şartları müsaadesi ve inilecek bölgede kalibrasyonu yapılıp tasdik edilmiş özel yaklaşma cihazlarının varlığı gerekli olduğundan ve operasyona giderken bir risk olabileceğinden tercih alçaktan görerek uçuştadır.

Gideceğiniz dağda, bayırda da böyle bir donanım mevcut değildir. Aşağıdan uçmanın da riskleri vardır. Yüksek gerilim hatları, görünmeyen antenler, sis, pus, yağış, kuşlar ve dronlar…

UÇUŞ HAZIRLIĞI

Yola çıkma gerekliliği gelmişse, mevsim de kış ise pilot önceden muhtemel görevler için hava durumu dahil günlük ön hazırlıklarını yaparak hazır durumda beklemektedir. Sağlıklı bir değerlendirme yapabilmek için 1 değil, 2 değil, 5-10 meteoroloji sitesi analiz edilir. Yine de rota boyunca sağlıklı bir meteoroloji bilgisi almak zordur... Yol boyu hava durumunu almak için rotadaki ilgili birimlere veya karayolları bakım istasyonlarına telefon edilir. “Sis var mı? yağış var mı? Rüzgar var mı?” Gören her unsurdan teyid beklenir.

AĞIR KIŞ ŞARTLARI

Genelde yaz aylarında pek sorun çıkmasa da Ülkemiz iklim şartlarında kış sert geçer.

Yükselen dağlar, alçalan vadiler, nehirler, yaylalar, birbirine girer Anadolu coğrafyasında.

Kışın sis, ilk ve son baharda da pus eksik olmaz.

Kuzey Ege, Marmara, Karadeniz’de fırtına, Akdeniz boyunca orajlar(elektrik yüklü yıldırım, şimşek bulutları), doğuda kar kış kıyamet, bahar aylarında sağında, solunda şimşekler çakar.

Bazen de gökkuşağı yay gibi karşıdadır. Küçük hortumlardan uzak geçilir, ne olur ne olmaz diye.

Tipi, sis bu coğrafyada yaşamın bir parçasıdır. Her pilot yaşar o zor anları. Bir yerde yakalanır sise, tipiye; hem korkuyu tanır, hem de tecrübe ve özgüven kazanır “dağlık arazi” pilotu.

Hiçbir şekilde uçuşa zorlanmasalar da,

Hastaneye yetiştirilecek acil hastalar, hamileler, mehmetçikler vardır…

Dağda cephanesi, erzağı azalmış, terhisi gelmiş, izine gidecek askerler yolunu gözler.

Komuta heyetleri de koordinasyon için havalanır zaman zaman.

TABİAT ADETA SEYREDER SENİ

Helikopter pilotlarının bir noktada da mücadele ettiği bizzat kendisidir. Her şey seyreder O’nu, rüzgâr seyreder, havanın yoğunluğu, türbülanslar, sisler, alçak bulutlar, yamaçlar, zirveler, karlar, kayalar, yüksek gerilim hatları, ağaçlar, kuşlar seyreder… Bakalım nasıl geçecek buradan, nasıl inecek buraya derler adeta. Dağ pilotu, bütün bunların farkındaysa sorun çıkmaz. Her zor inişten, her zor uçuştan sonra içinden bir oh çeker adeta. Hazırlanmamış yere inmek, emercensi/acil iniş gibidir, dağlarda uzaktan düz gibi gördüğün yer yaklaşınca eğimli bir arazidir, göz yanılmıştır. Bazen de basiret bağlanır önündeki yüksek gerilim teli görünmez olur güneş karşıdan geliyorsa; Tellere takılmaktan son anda kurtarırsın helikopteri. Bazılarımız şanslı değildir o kadar.

Çok dolaştık dağlarda. Kiminin üzerine indim, kiminin yanından geçtim. Kiminde susuzluğumuzu giderdik. Hele bir de kar yağdığında adeta beyaz gelinlik gibi çok uzaklardan görünürler, ben buradayım derler.

SEYİRCİSİ OLMAYAN SPOR

Bir bakıma spordur uçmak. Fakat seyircisi olmayan. Zirvelere inerken kimse alkışlamaz seni. Zor bir inişi gerçekleştirdikten sonra sen yaşarsın mutluluğunu, her iniş seni biraz daha ileri taşır. Her gün biraz daha iyi olduğunu hissedersin. Hatta öyle kaptırırsın ki kendini, bazen ben buraya nasıl indim der şaşırırsın.

ZOR UÇUŞLAR

Zor inişler, zor uçuşlar kalecinin penaltı anındaki endişesi gibidir adeta. Rüzgâr belirsiz, sis, bulut düşman ateşi belirsiz, yüksek gerilim hatları belirsiz, iniş yerinin uygunluğu belirsiz, güç sorunu yaşayıp yaşamayacağın belirsiz. (Bu elim kazanın olduğu arazi 2200 m. yükseklikte, Uludağın tepe noktası bundan sadee 343m. Yukarıda, yani 2543m.

Bir sporcu deniz seviyesinden bu yüksekliğe geldiğinde performansının epeyce bir kısmını bir-kaç gün geçinceye kadar kullanamaz. (Yüksek rakımlı bölgelerde oksijen daha azdır ve birkaç gün içerisinde vücuttaki kan hemoglobin miktarını buna göre arttırarak kanın vücutta daha iyi depolanmasını sağlar. Bu da hem fizyolojik gelişimi hem de egzersiz performansını artırarak o zafiyeti dengeler.)

Helikopter dahil, uçaklar da yükseğe çıktıkça havanın azalan yoğunluğu nedeniyle güçlerinde gittikçe azalma olmaktadır ve her uçak için bir yükseklikten sonrada zaten operasyon yapılamaz.

Zordur o karar anları. Gitmekle gitmemek arasında araf’ta yaşamak. Bir yerden bir yere seyrüsefer gerekliliği, ekip değişimi, bir yanda havanın kötü hali, diğer tarafta bekleyen, operasyon ekibi yaralı hamile veya acil hastalar…

İhtimal de uygunluk arz ediyorsa hiç gitmemekten iyidir der çıkarsın… Sonra döneceksindir huzur ve mutlulukla, veya ebediyete intikal edilir ardına bakmadan…

Ama Dünyanın en zevkli mesleğidir pilotluk. Seyrüseferi muhteşemdir. İnanılmaz manzaralar sunar rota boyunca. Vatana ve millete hizmetin en ulvi, en yüce mesleğidir aynı zamanda. Havaya çıkan tüm hava araçları aynı riske sahiptir. Tüm pilotlar da her uçuşa koşarak giderler. Hiçbir pilotun güven sorunu yoktur bu koca kuş ile.

Tüm şehitlerimize Allah’tan rahmet, ailelerine sabırlar dilerim. Tüm Türkiye’mizin başı sağ olsun.