Bir öncü: D. Mehmet Doğan'ın ardından
Bazı şahsiyetler vardır, onlar bulundukları camiada söz sahibidirler. Adımları takip edilir bunların. Liderdirler. Fikirleri, yaşamları, eserleri; siyasete, sanata, kültüre ve ülke meselelerine dair görüşleri takip edilir, örnek alınır. Bu şahsiyetler her bakımdan öncüdür ve onların hayatları inandıkları değerler ve hayatlarını ortaya koydukları memleketleri içindir. D. Mehmet Doğan ağabeyimiz de ömrünü bu değerler uğruna feda etti.
D. Mehmet Doğan ismini ilk defa 1993 yılı olmalı, liseli bir gençtim. Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenimiz H. Hüseyin Cesur’dan duydum. Hocamız, heyecanlı bir şekilde onun ismini zikrediyor, Batılışma İhaneti isimli kitabından hareketle ufkumuzu açıyor, bize yol gösteriyordu. Kısa süre sonra bu eseri alıp okuma imkânım oldu. Batılılaşma İhaneti, yakın tarihe yönelik bir meydan okumaydı. İlk baskısı 1975’te yapılmıştı ama eserin tesiri hepimizin üzerinde hâlâ devam ediyordu. Ardından diğer eserlerini okuyarak fikir dünyamızı hem zenginleştirme hem de kuvvetlendirme imkânı bulduk.
D. Mehmet Doğan, büyük hareket ve fikir adamı Nurettin Topçu’nun gösterdiği yolda yılmadan ve cesaretle yürüdü. Topçu için “Onun fikirleri bize ideal verir, harekete yöneltir, hakikat arayışına zorlar.” diyordu. Dolayısıyla Doğan da bizleri her zaman harekete geçirerek hakikat arayışına yöneltmiştir.
Gençliğinden başlamak üzere bir hareket ve fikir adamı olarak fikir ve kültür dünyasında mücadele etti. Devlet memurluğum yok, derdi. Sivil, hür ve çekincesiz duruşu hep takdir edildi, örnek alındı. Hayatının her safhasında dilimize, edebiyatımıza, sanatımıza ve düşünce dünyamıza dair onun gayretini görüyoruz. Edebiyat ve sanatla meşgul olanlara siyasetten uzak durulması gerektiğini telkin ederdi. Şahsen bana da aynı tavsiyelerde bulunmuştu. Onun her zaman kıvrak ve karşısındakini savunmasız bırakan güçlü fikirleri bizler için işaret olmuştu. Tıpkı Topçu’nun “Bizim hareketimiz mesuliyet hareketidir; davamız hayata uymak değil, hayatımızı hakka uydurmaktır." dediği gibi Doğan da aynı düşünce ile hareket etmiştir.
D. Mehmet Doğan, Tanzimat ile başlayan ve Cumhuriyet ile devam eden Türk toplum ve devlet yapısını, siyasetini, kültür değişimlerini mercek altına alarak itirazlarını yazmış, alternatifler sunmuştur. Kalemini hakikat için korkmadan kullanmıştır. Bu düşüncelerini bir çatı altında toplamak ve mücadelesini daha güçlü sürdürmek maksadıyla 1978’de TYB’nin kurulmasına öncülük etmiş, kurucu başkanı olmuştur. O tarihten beri de TYB’nin tüm faaliyetlerinde bulunmuş, hiçbir zaman sahayı terk etmemiş, ömrünü de TYB’nin birçok alandaki çalışmalarına harcamıştır.
TYB, kültür ve fikir dünyamızı bir araya getiren merkez olmuştur. Kendisi, ağır hastalığının hemen öncesinde TYB’nin Ankara’dan başlayıp Ardahan’a ve Karadeniz şehirlerine uzanan bir dizi programına katılmıştı. Yakın dostlarının ısrarı üzerine hastahaneye yatmış ve tedavi süreci başlamıştı. Hastalıkla mücadelesi de fikir dünyasındaki mücadelesi gibi oldu. Ağır rahatsızlığına rağmen yatağından gündemi takip ettiği, sosyal medyada fikirlerini paylaştığı ve gerektiğinde eleştirilerini yazdığı oldu.
O, bir hareket adamıydı. Yılmadı, korkmadı, hesabı olmadı. İdeali vardı. Türkçemiz için çalıştı. Büyük Türkçe Sözlük onun en büyük mirasıdır. Türkçenin Şiir Şölenleri’ni başlattı. TYB olarak birçok alanda ödüller başlatıldı. Bu ödüller itibarlı idi. Tüm yazar ve şairlerin dikkatini çekti. Bir ruh inşa edildi. Bugünlere gelmek hiç de kolay olmadı. Emek, ısrar, fedakârlık, azim, sabır ve samimiyetle başlayan bu kervandan şimdi koca bir çınar eksildi.
D. Mehmet Doğan, siyaseti takip eder, bilir ama siyasetin içinde olmazdı. Fikirleri her zaman gündem oluşturan iyi bir köşe yazarı idi. Köşesini bir fikrin ve inancın kalesi gibi görürdü. Yargılandığı da oldu ama asla vazgeçmedi. Belki çoğumuz, onun bu deli dolu ve mücadeleci ruhundan ilham ve örnek alarak yazdık.
TYB ve eserleri bize en büyük mirastır. Bir camia ağabeyini kaybetti. Üzgünüz. Birçok alanda başlattığı kültürel çalışmalar, programlar ve bunların sonunda ortaya konan eserler şimdi kültür ve sanat dünyamıza armağan olarak kaldı. D. Mehmet Doğan ağabeyimiz hak üzere saf aldı, kalemini fikrinin silahı olarak kullandı. Aziz ruhu şâd, mekânı cennet olsun. Başımız sağ olsun.