Dolar (USD)
34.60
Euro (EUR)
36.69
Gram Altın
2916.97
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE
05 Kasım 2024

Bir Kültür Elçisi: Yakup Ömeroğlu

Geçtiğimiz hafta, Türk Dünyası’nın kültür elçilerinden merhum Dr. Yakup Ömeroğlu’nu TÜRKSOY’un Ankara’daki merkezinde düzenlenen bir törenle anma fırsatımız oldu. Türk kültürüne adanmış bir ömrü anmak, sadece bir dostu değil, Türk dünyasının kültürel birleştiricisini yad etmek anlamına geliyordu. Türk Dünyasında ilk iş birliği kuruluşu olan TÜRKSOY, 1993’te kurulduğunda, Avrasya Yazarlar Birliği gibi kurumlar da bu birlikteliğe kültürel katkılar sundu. 2006 yılında Ankara’da kurulan Avrasya Yazarlar Birliği, ülkeler arasında kültürel bağları güçlendirmek, Türkçenin tüm lehçelerinde kaleme alınan eserleri tanıtmak gibi değerli hedefler edindi ve Ömeroğlu’nun çabalarıyla uluslararası bir kültür köprüsü inşa edildi.

Törende, TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev, Ömeroğlu’nun yirmi yıllık dava arkadaşlığını, “Yakup’un gayretleriyle beş yüzden fazla eser Türkçeye kazandırıldı” sözleriyle vurguladı. Kendi eserlerinin de onun çabalarıyla Türkçeye çevrildiğini ifade eden Raev, “Yakup kardeşim, bu dünyadan güzellikler ve dostluklar bırakarak göç etti” diyerek konuşmasını tamamladı.

Anma töreninde Avrasya Yazarlar Birliği Başkanı Ufuk Tuzman, Ömeroğlu ile birlikte yürüttükleri projelerden bahsederken, yakın dostu şair Ali Akbaş da çocuklar için yazdığı mitolojik kahramanlardan örneklerle Ömeroğlu’nun Türk dünyasına katkılarına dikkat çekti. Araştırmacı yazar Ömer Kayır ise onun kültüre yaptığı katkıların önümüzdeki dönemde daha çok gün yüzüne çıkacağını ifade ederken hanımı Havva Ömeroğlu’nun anlamlı konuşması ile sona erdi.

Törende, kendisiyle yaşadığımız anılar, birlikte çıkılan yollar gözümde yeniden canlanırken onun kültüre ve edebiyata adanmış hayatını bir kez daha düşündüm. Avrasya Yazarlar Birliği Başkanı olarak, Ömeroğlu sadece Türkiye’de değil, tüm Türk Dünyası’nda iz bırakmış bir değerdi. Programın en etkileyici bölümü ise Ömeroğlu’nun hayatından kesitlerin yer aldığı sinevizyon gösterimiydi.

Ölümünün ardından dahi kültür elçiliğini sürdüren Yakup Ömeroğlu, bu dünyadan bir yazar, bir bilge ve bir dost olarak ayrılması dile getirilirken bıraktığı mirasın süreceğini söyleyebiliriz. Yakup Ömeroğlu ile Kırım’da Türkçenin Uluslararası Şiir Şöleni’nde birlikte geçirdiğimiz vakitler ve Ankara’da eda ettiğimiz Cumalarımızı ‘köp rahmet’ diyerek bir gün yaşadım.

Kültüre ve edebiyata adanmış hayatı ile hizmetini vefatına kadar sürdüren kardeşimizi anma vesilesiyle fakülteden arkadaşım, hikâye ve roman yazarı Osman Çeviksoy, Çaylak Mizah Dergisi’nde karikatür çizdiğimiz, şimdilerde Türk Yurdu dergisinde çizgileriyle sanatını icra eden Prof. Dr. Serdar Sağlam, mahallemin çocuğu TRT Avaz Koordinatörü Sedat Sağırkaya ve yazar Osman Oktay gibi dostlarımla buluşmuş olduk.

Kısa ömründe Türk Dünyası’nın her köşesinde iz bırakan Yakup Ömeroğlu’nu özel bir sayısıyla yâd eden Kardeş Kalemler dergisinde dostlarımızın yazdıklarını okurken onun bıraktığı miras TÜRKSOY çatısı altında yankılanmıştı o gün.