Bir ihtimal daha var gençlerspor liseleri
Çocuğum doktor olsun!
Çocuğum avukat olsun!
Çocuğum mühendis olsun!
Çocuğum parmağımı şıklattığım her an maaşı yüksek, karşısında ceket iliklenecek bir mesleğe sahip olsun.
Olsun da olsun…
Hatta çocuğum, hayata karşı yıllardır içimde biriktirdiğim hıncımı da alsın. Tembellikten bir türlü kavuşmaya vakit bulamadığım karizmatik mesleği de yapsın. Ben de onun üzerinden egomu tavana vurdurayım!
Çevrenizde, kendi hayallerini çocuğunun üzerinden gerçekleştirmeye çalışan binlerce insan vardır. Bu insanların genelde çocukları doğmadan onun hakkında kafalarında belirledikleri meslek ve hayat standardı bellidir.
Şimdi diyeceksiniz ki “Ne yani, anne baba çocuğunu düşünmesin mi?”
Düşünsün, düşünsün…
İnsanoğlunun çocuğunun geleceği hakkında plan yapması ve onu düşünmesi gayet doğaldır.
Ama göle yoğurt çalmadan!
Genelde karşımıza çıkan asıl sorun çocuklarının üzerine olmayan ve de çocuğun beğenmediği elbiseyi anne babanın ona giydirmek istemesidir. Belli bir yaşa gelmiş ya da o yaşı geçmiş bir çocuğa beş sene sonranın ya da beğenmediği bir elbise alınmaz. Kesinlikle ve kesinlikle onu mutlu edecek bir elbise alınmak zorundadır. Böylelikle onun yaşam kalitesi artar ve geleceğe dönük planları da kendi özgüveni doğrultusunda gelişir.
Eğitim de buna benzer aslında.
Yani fiziksel kabiliyeti yüksek Beden Eğitimi ve Spor Öğretmeni olmak isteyen bir öğrenciyi zorla mühendis yapmaya çalışmak, onun tüm hayatını değiştirerek özgüven sorunu yaşamasına sebep olmak demektir.
Anne baba olarak memnuniyetiniz belki de çocuğunuzun hayat boyu pişmanlığı olabilir.
Onun için belli bir yaşa gelmiş çocuklarınızın geleceği hakkındaki seçimlerini kendilerinin yapmasını sağlayın.
Üzmeyin, üzülmeyin de…
Gelelim asıl meseleye…
Spor, spor diyoruz…
Çocuklarınız da siz de spor yapın diyoruz.
Psikolojinizi rahatlatır.
Sağlığınıza iyi gelir.
Bunların yanında birçok olumlu faydası olur size…
Boşa demiyoruz.
Şimdide spor hakkında belki de çocuğunuzun hayatını etkileyecek önemli bir şey diyeceğiz.
Sporun da bir meslek olarak yapılabileceği ve kariyer alanlarının olduğu artık kaçamayacağınız bir gerçek.
Çocuğunuz, “Anne baba ben x spor branşında iyi bir antrenör olmak istiyorum” dediğinde başka işlere yönlendirme ya da “O işlerde para yok! Ne yapacaksın?” deme şansınız kalmadı. Çünkü sporda kariyer derken sizin düşündüğünüz gibi profesyonel sporcuların yaptığı kariyerden bahsetmiyorum. Biraz daha alana özel genel bir kariyerden bahsediyoruz.
Hatta devlet bu alanın eksikliğini gördüğü için çekirdekten insan yetiştirmek için Spor Liselerini kurmuştur. Spora ilgi ve yeteneği olan 8. sınıfı bitiren öğrenciler Milli Eğitim Bakanlığına bağlı üniversite öncesi akademik spor eğitimi veren Spor Liselerinde eğitimlerine devam edebilirler. Spor alanında kariyer yapabilirler.
Yanlış bilinen bir doğruyu da düzeltelim: Spor Liseleri, spor kulübü değildir. Milli Eğitim Bakanlığına bağlı müfredatı uygulayan ve bu müfredatın içerisinde spor dersleri olduğu gibi akademik derslerinde olduğu resmi bir okul türüdür.
Spor lisesini bitirince “Çocuğum ne olacak!” diye kafasında soru işareti oluşan velilerimizi de biraz aydınlatalım.
• Öğrenciniz spor lisesinde kültür dersleri (matematik, edebiyat vs.) gibi dersleri de görmektedir.
• Spor Lisesini bitirdikten sonra üniversite sınavındaki başarısına göre istediği bölüme gidebilir.
• Bekçi, polis, askeriye gibi güvenlik birimlerinin açtığı sınavlara da girebilir.
• Spor lisesi mezunları genelde üniversite eğitimleri için Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği, Antrenörlük, Spor Yöneticiliği ve Rekreasyon gibi alanları tercih etmektedirler.
• Üniversite kazanma oranları da çok yüksektir.
Farz edelim ki öğrenciniz üniversiteye devam etmek istemedi, doğaldır hayatta böyle şeylerde var. Spor alanında da öğrencilerin meslek hayatına atılmasını sağlamak için Milli Eğitim Bakanlığı ve Gençlik ve Spor Bakanlığı arasında yapılan protokolle spor lisesi mezunlarına 1.kademe antrenörlük belgesi. Spor Tesisi Yöneticiliği belgesi verilmesi kararlaştırılmıştır. Bu belgelerle birlikte lise öğrenimden sonra iş hayatına atılabilirler. Spor Liseleri son yapılan yatırımlarla spor alanın da ihtiyacımız olan nitelikli personelin yetişmesine de ön ayak olacaktır. En önemlisi de Spor Liselerinin kalitesinin artmasıyla eğitim sistemimizde eksikliğini hissettiğimiz Spor Ortaokullarının açılmasına da öncülük edecektir.
Bu arada artık bir futbol hakemi yetiştirecek bir lisemiz var. Hepimize hayırlı olsun. İstanbul Beykoz’da bulunan Meral-Celal Aras Spor Lisesinde Futbol Hakemliği bölümü önümüzdeki eğitim öğretim yılında faaliyet girecek. Futbol hakemi olmak isteyen gençlerimize duyurabilirsiniz.
Bir sonraki yazı da Spor Liselerine nasıl girilir onu anlatacağım. Kaçırmayın.