Dolar (USD)
34.57
Euro (EUR)
36.23
Gram Altın
2956.69
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE
27 Ağustos 2017

Bir idealle yürüyen öncü hanımlar

Tarihin karanlık günlerinden bugüne süre gelen hürriyet ve istiklal mücadelelerimizde hep onlar vardır hanım şairler, edibeler, yazar ve düşünürler. Onların kaleminden ve yüreklerinden çıkan fikirler bu ülkenin bağımsızlığında parlayan bir ışık, kuvvetli bir inanç, bazen de güçlü bir silah olmuştur.

Hanım şairler, yazarlar ve düşünürleri hakkında üç kitap önümde: Müjgan Cunbur'un Osmanlı Dönemi Türk Kadın Şairleri, Nesrin Tağızade Karaca'nın Edebiyatımızın Kadın Kalemleri ve Fatma Gülşen Koçak'ın Geleceği Kuran Kadınlar. Üç eserde de seçkin şairelerimiz, edibelerimiz, sanatkarlarımız ve mütefekkirelerimiz anlatılıyor. Fatma Gülşen Koçak'ın kitabı Geleceği Kuran Kadınlar yeni yayımlandı. Emek mahsulü, çok iyi bir çalışma. Yakından tanıdığım, eserlerini okuduğum hanım yazarlar anlatılıyor. Vefat edenler, yaşayanlar... Ebedu00ee aleme göçmüş olanlar arasında Münevver Ayaşlı, Safiye Erol, Hikmet Öğüt, Neslihan Kısakürek, Afet Ilgaz ve Ayşe Şasa da var. Kültür aleminden 40 kadın portrenin anlatıldığı eser Mahperim Yayınları'ndan çıkmış.

İlk okuduğum kutaplar

Kitabını ilk okuduğum yazar Halide Nusret Zorlutuna idi. Benim Küçük Dostlarım'da öğretmenlik yaptığı yılları, öğrencilerini anlatıyordu. Bana edebiyatı, öğretmenliği ve hatıraları sevdiren gözde kitaplardan. Beylerbeyi'nde ilk ziyaret ettiğim 'hacıanne'... Yazar Münevver Ayaşlı ve bu muharriremizden yakın tarihimizin farklı yönlerini görme imkanı... Kubbealtı'nda Samiha Ayverdi bir tefekkür ocağı kurmuştu. Onca eserin yanısıra o sohbetler ne güzeldi... Ve lisanımıza güzel Türkçemize adanmış bir ömür: Misalli Büyük Türkçe Sözlük... Hayatının 35 yılını bu esere adayan İlhan Ayverdi...

Türkoloji Kongresi'nde tanıştığım Fevziye Abdullah Tansel. Okumaktan, araştırmadan, incelemekten yorulmayan büyük irade, üstün karakter... Babıali'de yeni kurulan İslam Ansiklopedisi'nde sıklıkla görüştüğüm Necla Pekolcay... Sonra Nihad Sami Banarlı'nın hatırasını yaşatan Nermin Suner... Resimli Türk Edebiyatı Tarihi'ni tamamlayan vefalı talebe... Bekir Sıtkı Erdoğan'ın izinden ayrılmayan ve aruzla şiir yazan Melda Özata... Ankara'da adı Milli Kütüphane ile özdeşleşen Müjgan Cunbur ve İstanbul Beyoğlu'nda adına düzenlenen saygı toplantısında Türkoloji dünyasını toplayışı. Babası Hafız Cemal Öğüt'ün yolunu devam ettiren hayırlı evlat: Hikmet Öğüt... Yazmayı ömrü boyunca bırakmayan Afet Ilgaz... Kaleme adanmış bir başka hayat: Nezihe Araz... Son nefesine kadar anlatan, öğreten, eğiten, yazan Nazik Erik... Hepsi vazifelerini tamamlayıp, hizmetlerini bitirip öte dünyaya göç ettiler, ebedi aleme doğru yola çıktılar. İnandıkları idealleri, bağlandıkları inançları, yürüdükleri hedefleri vardı. Hepsine rahmet diliyorum. Ruhları şad, kabirleri nur, menzilleri mübarek, mekanları cennet, makamları ali olsun.

Bugünün Kalemleri

Üniversitede derslerinden istifade ettiğim hocalarım İnci Enginün, Zeynep Kerman, Sema Uğurcan ve Şeyma Güngör... Akademisyen olarak öncü ilim insanları... Araştırmaları, kaynak eserleri var. Yetiştirdikleri talebeler kürsülerde ders veriyor. Günümüzde çoğalan üniversitelerin çoğunda artık ders veren, talebe yetiştiren hanım hocalar mevcut. Mesela Ankara'da Prof. Dr. Beynun Akyavaş... İstanbul'da emekli olsa da çevresindeki gençleri eğitmeye devam eden sosyolog Prof. Dr. Ümit Meriç... Yine Ankara'da iyi bir romancı Emine Işınsu... Bulunduğu sohbet meclislerinde beyin fırtınaları estiren Alev Alatlı...

Azmiyle, fikirleriyle eserleriyle nesilleri etkileyen Şule Yüksel Şenler...

Bize Ne Oldu? diye soran ve Huzur Sokağı'nı işaret eden kılavuz kadın... Mümine Güneş ve Zeynep Münteha Polat... Çocuklarımıza ve gençlerimize kitabı ve edebiyatı sevdiren Gülten Dayıoğlu... Klasik sanatlarımızı yaşatan ve iyi sanatkarlar yetiştiren Cahide Keskiner, Çiçek Derman, İnci Ayan Birol... Eserleriyle vatan evlatlarını koruyup kollayan Hicran Göze... Bir eğitimci olarak bir çok gence milli şuur aşılayan Ayla Ağabegüm... Artık bütün vaktini Kudüs'teki mazlum Müslümanlara adayan Belkıs İbrahimhakkıoğlu... İyi romanlarıyla Sevinç Çokum, mükemmel hikayeleriyle Sabahat Emir, Belma Aksun, Hatice Buğra ve Muhterem Yüceyılmaz... Cem Sultan hakkında en kapsamlı eseri vücuda getiren Münevver Okur Meriç... Edebiyatın farklı dallarında eser veren, daha genç nesilden olup yazmaya devam eden Cihan Aktaş, Leyla İpekçi, Fatma Barbarosoğlu, Sibel Eraslan, Yıldız Ramazanoğlu, Selvigül Kandoğmuş Şahin, Cansaran Kızıltaş, Fatma Pekşen, Funda Özsoy Erdoğan, Hilal Kaplan, Sara Gürbüz Özeren, Hülya Üstündağ, Meryem Aybike Sinan, Kudret Ayşe Yılmaz, Hasibe Çerko, Yurdagül Mehmetoğlu, Gülcan Tezcan, Nehir Aydın Gökduman, Nur Dombaycı, Esra Avgören, Sevda Dıraga Canbaz, Fatma Balcı Yürür, Melike Günyüz, Elif Sönmezışık, Senem Gezeroğlu, Firdevs Kapusızoğlu, Özlem Doğan ve diğerleri... Basında, müzikte, sinemada, tiyatroda, hüsn-ü hatta, tezhipte, minyatürde, ebruda, nakışta ve sanatın diğer alanlarında da unutulmayacak çalışmalara imza atanlar bulunuyor.

Şükürler olsun ki, dün olduğu gibi bugün de yerli, millu00ee, bizden olan sanatların meydana gelebilmesi ve gelişebilmesi için çalışan, uğraşan, didinen hanım yazarlarımız, edebiyatçılarımız, akademisyenlerimiz ve sanatkarlarımız vardır. Var güçleriyle, durup dinlenmeden çalışıyorlar, üretiyorlar ve yerlerini dolduracak nesilleri yetiştiriyorlar. Bu gayretleriyle gençlere örnek oluyorlar. Bu titizlikleri, çabaları bugün takdir gördüğü gibi, gelecekte de her zaman saygı ile hatırlanacaktır. Allah kendilerinden ebediyyen razı olsun. Ne mutlu onlara!