Dolar (USD)
32.54
Euro (EUR)
34.91
Gram Altın
2454.41
BIST 100
9882.05
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

26 Ocak 2022

Bir Edebiyatçının AYM Üyeliği

Geçtiğimiz günlerde yaş haddi nedeniyle görevinden ayrılan AYM üyesi Celal Mümtaz Akıncı’nın yerine TBMM’de yapılan seçimde Çorum Barosu Başkanı Kenan Yaşar seçildi. Çorum Barosu Başkanı Avukat Kenan Yaşar, AYM üyeliğine seçilince hemen imalı haberler basında yer almaya başladı. Birileri suyu bulandırmayı kendilerine vazife addettikleri için hemen iş başı yapmışlar demek ki. İşte bu meyanda hangi siyasi partiye üyeymiş, hangi twiti atmış, hangi davalara girmiş çıkmış gibi ana başlıklarda bayağı bir malzeme toplanıp ulusal basına servis edildi. Tabi her ne kadar buldukları bu haberler pek işlerine yaramadı. Sinek murdar değil mide bulandırır kabilinde mide bulandırmaya yönelik gayretler kuru gürültüden öteye gidemedi.

Kendisine yapılan bu eleştirilere zaten Kenan Bey gayet açık ve net bir şekilde cevabı yapıştırdı. Bu açıklamalar, bazı gayretkeşlerin yaptığı bu maksatlı ve boş eleştirilerin ellerinde patlamasına sebep oldu. Anladık ki bazı çevreler, kendileri yapınca mubah olan siyasi parti üyeliğini size gelince teamüllere aykırı buluveriyor. Kendilerinin bu milletin değerlerine yaptığı hakaretler fikir özgürlüğüne, kimlerin ve nelerin davalarına bakmalarını savunma hakkının kutsallığına, bilmem ne mahfiline, bilmem ne locasına olan üyelikleri sosyallik sınıfına giriyor. Yani kısaca “Bize serbest size yassah hemşerim!” magandalığı… Neymiş, Filistin’de yaptığı katliamlar nedeniyle İsrail’i eleştirmiş. Hayırdır, İsrail cennet buzağısı mıydı yoksa? Ya da Kenan Bey’i İsrail AYM’sine mi seçtik? Neymiş, Ayasofya’nın ibadete açılması için hayırlı olsun demiş. Ne yapacaktı, Patrikhane ağzıyla ağıt mı yakacaktı?

Kenan Bey’in geçmişini araştıran bu acemi dedektifler; onun iyi bir şair, iyi bir denemeci, iyi bir öykücü olduğunu, yıllarca tüm masrafını karşılayarak Aşkın E Hali isminde bir dergi çıkardığını, sayısız kültür edebiyat programları düzenlediğini, okullarda gençlerle edebiyat sohbetleri yaptığını, kendi kaleminden birçok edebi kitap yayınladığını nedense hiç dile getirmedi. Oysa onun edebiyatçı tarafının, siyasi kimliğinin çoook da önünde olduğunu, hatta kimi zaman mesleğinin bile önüne geçtiğini Çorum’da yaşayan herkes bilirdi. Demek ki ya onlara kimse bir şey sormadı ya da duymak istedikleriyle duydukları örtüşmeyince yok sayıldı.

Kenan Yaşar Bey’le yaklaşık yirmi yıldan beri süren dostluğumuz ve arkadaşlığımızın temelinde onun bu edebiyatçı yönü vardır. Onun Çorum’da çıkardığı Aşkın E Hali Dergisi benim gibi kalemi bırakan birçok şair ve yazara yeni bir alan açmış, güzel bir imkân sunmuştu. Benim de yönetiminde bulunduğum bu dergi, zamanla büyüyerek ülke gündemine gelmeyi başardı ve ülkenin dört bir yanında okur ve yazara sahip oldu. Hatta yurt dışında bile abonelerimiz vardı. Üç ayda bir yayınlanan Aşkın E Hali dergisi 2006 yılından bu güne değin 60 sayı çıkmayı başarmış bir Anadolu dergisidir.

Keşke Kenan Yaşar’ı biraz da bu edebiyatçı yönüyle, eserleriyle de tanıtsaydılar. Benim tanıdığım Kenan Bey’in siyasi yönü de edebiyatçı kimliği gibi kuşatıcı, birleştirici bir özelliğe sahiptir. Öncelikle o, her fikre, her düşünceye saygılı, demokrat bir kişidir. Olaylara geniş bir perspektiften bakar, hakkı hakikati önceler, istişareye önem verir, farklı fikirleri araştırır. O hiçbir zaman ayrıştırıcı olmamıştır ve farklı fikirdeki kişileri bile etrafında toplamayı başarmıştır. Çorum Barosu’nda ikinci kez seçildiğinde karşısında aday bile çıkmamış olması bunun en büyük kanıtıdır. Meclisimiz yerinde bir seçim yapmıştır. Onun böyle bir göreve gelmesi ülkemiz adına bir kazançtır.

Bu günlerde Hülya Avşar’ın oynadığı bir reklam filmi televizyonlarda gösteriliyor. Bu reklam aslında eski bir atasözümüzü hatırlatır bana. Beyler maksadınız üzüm yemek olsun, bağcıyı döverek bir yere varamayız. Tekeden, tosundan süt çıkmaz! Gülünç olmayalım…

Sözlerimi burada bitirirken Kenan Yaşar’a yeni görevinde başarılar diliyorum. Onun AYM üyeliği ülkemiz hukuk sistemine ve Anayasa Mahkememize hayırlı olsun.