Dolar (USD)
34.57
Euro (EUR)
36.00
Gram Altın
3017.21
BIST 100
9549.89
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE
28 Şubat 2020

Bir diktatörün karanlık mirası: Hüsnü Mübarek

Mısır’ı 30 yıl boyunca demir yumrukla yöneten eski diktatör Hüsnü Mübarek, 91 yaşında öldü. Enver Sedat’ın öldürülmesinden sonra 1981 yılında işbaşına gelen Mübarek, baskıya ve şiddete dayalı bir diktatörlük kurmuştur.

Hüsnü Mübarek, arkada enkaz, yıkım ve darbeden oluşan bir miras bırakmanın hikayesidir. 30 yıl boyunca Mısır’ı çökerten bütün uygulamaların tek aktörü olan diktatör Mübarek, Mısır’da ve Ortadoğu’da yaşanılan kaosun baş sorumlularındandır. Mısır ve Ortadoğu halkları, eski diktatör Mübarek’e hiçbir şekilde sempati duymadıkları gibi, onu hiçbir zaman da hayırla anmayacaklardır. Üç günlük resmi yas ilan eden darbeci Sisi yönetimi, eski diktatör Mübarek için resmi askeri tören düzenlemiş ve onu kahraman olarak nitelemiştir. Sisi rejimi, bu tutumuyla 2011 devrimini reddetmekte ve Mübarek diktatörlüğünü sahiplendiğini göstermektedir. Mübarek’in onurlandırılması gereken hiçbir tarafı olmadığı gibi, kahraman olarak hatırlanmasını gerektiren hiçbir icraatı da olmamıştır.

Mısır halkı, hiçbir zaman diktatör Mübarek’i desteklememiştir. Mübarek, 30 yıl boyunca baskıyla ve zorbalıkla halk üzerinde baskıcı bir idare kurmuştur. Mübarek’in diktatör rejimine dayanamayan halk, 11 Şubat 2011 tarihinde isyan ederek onun rejimini yıkmıştır. Halk ayaklanması sonucu iktidarı kaybeden Mübarek rejiminin bıraktığı düzenin karanlık, kirli ve kanlı yapısından dolayı, Mısır’da şimdiye kadar demokrasiye, barışa ve hukuka dayalı bir sistem kurulamamıştır.

91 yaşındaki bir diktatörü yaşlı ve hasta olduğu gerekçesiyle masum ve zavallı bir ihtiyar olarak göstermek mümkün değildir. 30 yıl boyunca Mübarek, yolsuzluk, hırsızlık ve baskıya dayalı bir rejim kurmuştur. Mübarek rejimi, Mısır halkını açlığa, sefalete, cehalete, çatışmaya, bölünmeye ve geri kalmışlığa mahkum etmiştir. Terörle mücadele adı altında Mübarek, halkla savaşmış, halkın demokratik ve insani taleplerini şiddet ve baskıyla ortadan kaldırmıştır. Mübarek rejimi, Mısır halkının her türlü insan haklarını ihlal etmiş ve onlara nefes alacakları demokratik bir alan bırakmamıştır.

Mübarek rejimi, Mısır’da bir talan, yağma, çalma ve baskı rejimi kurmuştur. Mübarek’in diktatörlük yıllarında onun kontrolündeki Ulusal Demokratik Parti, bütün siyasal hayata hakim olmuştur. Mübarek, ekonomik hayatı kendisine sadık küçük bir iş adamları grubuyla kontrol etmiştir. İstihbarat ve polis teşkilatı üzerinden Mübarek, toplum üzerinde şiddete ve hukuksuzluğa dayalı karanlık bir yapı inşa etmiştir. Mübarek’in kurduğu karanlık düzen, bugün de devam etmektedir. Sisi rejimi, bugün de demokratik siyasete izin vermemekte, küçük bir azınlık halkı soyarak zenginleşmekte, istihbarat ve polis halka nefes aldırtmamaktadır. Mübarek diktatörlüğü yıkılmasına rağmen, onun yerine yeni bir demokratik düzen kurulamamıştır. Mısır, Sisi diktatörlüğüne mahkum edilmiştir.

Mübarek diktatörlüğüne dayanamayan halk, 2000’li yıllardan itibaren organize olmaya başlamıştı. 2005 yılında ortaya çıkan Değişim Hareketi, Mübarek rejimine meydan okuyordu. 2010 yılında yapılan parlamento seçimlerinde baskı ve şiddet politikasına devam eden Mübarek, oğlu Cemal Mübarek’i yerine diktatör olarak bırakmak niyetindeydi. Mübarek’in niyetinin farkında olan halk, ayaklandı ve Tahrir Meydanında protestolarda bulundu. Mübarek, protestoları bastırmak için vahşice şiddete başvurdu ve yüzlerce insanın hayatını kaybetmesine neden oldu. En az 850 kişinin bir günde öldürüldüğü ifade edilmektedir. Mübarek, halka karşı şiddet kullanmaktan ve masum insanların hayatını kaybetmesine neden olmaktan dolayı ömür boyu hapse mahkum oldu. 2017 yılında Sisi diktatörlüğü, Mübarek’in ömür boyu hapis cezasını bozdu ve onu affetti. Mübarek, 30 yıl boyunca Mısır’a karşı işlediği suçlardan dolayı yargılanmadan ve cezalandırılmadan öldü.

Mübarek, ordunun Mısır’ın her şeyini kontrol etmesini sağlayan bir düzen kurmuştur. Darbeci Sisi rejimi, Mübarek’in inşa ettiği militarist diktatörlük üzerinden darbe yapmış ve bugün ayakta durmaktadır. Bugün 60 binden fazla insan hapishanelerde tutukludur. Mısır’da siyasal alan diye bir şey yoktur ve hiçbir şekilde muhalefete izin verilmemektedir.

Mübarek’in ölümü, Mısır’da hiçbir şey değiştirmeyecektir. Aslında Mübarek, 2011 yılından beri ölü durumdadır. Ölü durumda olmayan tek şey, Mübarek’in inşa ettiği askeri diktatörlük düzenidir. Mübarek ölmesine rağmen, onun inşa ettiği askeri diktatörlük rejmi, Mısır’ı yönetmeye devam etmektedir.