Dolar (USD)
34.01
Euro (EUR)
38.02
Gram Altın
2832.59
BIST 100
9975.61
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

31 Aralık 2018

Bir bayrak şiir bekliyor

Yüce Türk Bayrağımız için uluslararası alanda ilk defa düşünülen ve tertip edilen şiir yarışması Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirildi. Yaklaşık bir yıldır üzerinde çalışılan ve hayata geçirilmesi planlanan yarışmanın duyurusu 3 Ekim’de yapıldı.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Gazi Kültür A.Ş. ve Gülşen Gazel’in genel yayın yönetmenliğini yaptığı Serencam Yayınları’nın ortaklaşa düzenlediği “Bir Bayrak Şiir Bekliyor” adlı yarışmanın ön seçici kurulunda Halit Yıldırım, Mustafa Doğan, Osman Yücel ve Erhan Çamurcu bulundu. “Adaletin tesis edilmesi için ciddi uğraş verdik. Alt seçici kuruldan en az üç jürinin onayını alan şiirler ancak bayrak şiirleri antolojimize girebildi” diyor projenin başından sonuna dek büyük emekleri olan Mustafa Doğan. Halit Yıldırım ise şiirlerin, kurulun oluşturduğu grupta tek tek paylaşıldığı ve değerlendirildiği bilgisini veriyor.

Bayrak Şiirleri Antolojisinde 121’i yetişkin, 25’i öğrenci ve 6’sı seçici kurul üyelerinin şiiri olmak üzere toplamda 146 çalışma yer alıyor. Yarışmaya 75 farklı ilden ve Almanya, Romanya, Amerika, Azerbaycan, İran gibi ülkelerden çok sayıda katılım var. İsimsiz bir şekilde alt seçici kurulun onayına sunulan şiirler yine isimsiz bir şekilde, katılan çalışmaları 100 puan üzerinden değerlendiren üst seçici kurula gitmiş. Üst seçici kurulu Bestami Yazgan, Müştehir Karakaya, Cahit Koytak, Hakan İlhan Kurt, Metin Önal Mengüşoğlu, Halil İbrahim Yakar ve Gülşen Gazel oluşturuyor. Bayrak şiirlerinin neşredildiği antolojinin takdimi Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin tarafından kaleme alınmış. Serencam genel yayın yönetmeni Gülşen Gazel ise yarışma hakkında genel bilgi ihtiva eden ve antolojiyi oluşturma sürecini detaylarıyla anlatan nitelikli bir yazı yazmış.

Yarışmanın birinciliği “Bayrak Yâr” isimli şiiriyle Bursa’dan Sevim Yakıcı’ya, ikincilik “Mavi Göğe Vurulmuş Al Mührümdür Bayrağım” isimli çalışmasıyla Trabzon’dan Ali Kemal Mutlu’ya, üçüncülük ise “Al Sancağın Altında” isimli şiiriyle Nuray Alper’e verildi. Yarışmada mansiyon ödülleri sırasıyla Gaziantep’ten “Bayraklar Dalgalansın” isimli şiirle Abdulhadi Bay’a, “Bir Bayrağın Kıyam Perspektifi” isimli şiiriyle Erzurum’dan Yaşar Bayar’a, “Sana Emanet” isimli şiiriyle Artvin’den Arif Odabaş’a, “Kutlu Vaveyla” isimli şiiriyle Kayseri’den Menderes Oyanık’a, “Mukaddes Hatıra” isimli şiiriyle Şanlıurfa’dan Mustafa Sade’ye, “Ses Bayrağı” isimli şiiriyle Gümüşhane’den Talat Ülker’e ve “Nazlı Güzel” isimli şiiriyle Samsun’dan Kenan Yavuzarslan’a verildi. Liseler arasında birinciliği Gaziantep 8 Şubat Anadolu Lisesi’nden “Gök Bayraktan Al Bayrağa” ile Yusuf Baha Köksal, ikinciliği Hatay Karlısu Sosyal Bilimler Lisesi’nden “Şehidin Gözyaşı” ile Emine Nazlı Altan, üçüncülüğü Şırnak Şükrü Geliş Fen Lisesi’nden “Ben Sen’im, Ben Biz’im, Ben Albayrağım” ile Yahya Özçınar, dördüncülüğü Gaziantep İl Genel Meclisi Anadolu Lisesi’nden “Ay-Yılız” ile Metehan Söylemez, beşinciliği Gaziantep Şehit Ömer Harun Demir Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi’nden “Semaların Şahı” ile Esra Kösele aldı. Nazlı Işıl Koper, Osman Emre Yüksel ve Nuray Yavuz cesaret ödülü aldı.

29 Aralık Cuma günü Gaziantep’e gelen yazarlara Paşa Hamamı, (şu anki ismiyle Hamam Müzesi), Ali Göğüş’ün annesinin ismini yaşatmak için kurduğu ve Türkiye’nin ilk mutfak müzesi olan Emine Göğüş Mutfak Müzesi ve Gaziantep Kalesi, İpek Suat’ın rehberliğinde gezdirildi. Jüri üyeleri ve katılımcı şairler bilhassa kale içinde anlatılanlar karşısında duygu dolu anlar yaşadı. Antep savunmasının yönünü değiştiren kahramanlardan, Şehit Kamil Bey’den, Karayılandan, Şahin Bey’den, Dokurcum Değirmeni Katliamından, Unesco tarafından tescillenen Antep mutfağımızdan, ve resmi rakamlara göre 6317 şehit veren Antep’in direniş sırasında yaşadığı sıkıntılardan uzun uzun bahsedildi.

Akşam 19.00’da Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Devlet Tiyatrosu’nda başlayan ve başta Gaziantep halkı olmak üzere çok sayıda katılımcının yoğun ilgisiyle karşılaşılan programın açılış konuşmasını Gazi Kültür A.Ş. Genel Müdürü Prof. Dr. İbrahim Yakar yaptı. Konuşmasında 16 padişahımızın divanı olduğunu vurgulayan Yakar,“bizim kültürümüz başka hiçbir kültürde karşılaşamayacağımız bir değerle şiiri baş tâcı etmiştir. Türkülerle, ninnilerle büyüyen çocuklarımız daha doğarken şiirle tanışmışlardır” sözleriyle dikkat çekerken, programa Gaziantep Üniversitesi Konservatuarı öğretim görevlisi Prof. Dr. Ilgar İmamverdiyer ve ekibi yeniden besteledikleri bayrak şiirlerini türkü formatında söyleyerek renk kattı. Ödül sahiplerine Büyükşehir Belediyesi genel sekreter yardımcısı Oya Albay, lise öğrencilerine İl kültür Müdürü Mehmet Bülent Öz ve ilköğretime GASKi Genel Müdürü Hüseyin Sönmezler plaket takdiminde bulundu. Program sonunda yazdıkları bayrak şiirlerini seslendiren küçükler katılımcıları gözyaşlarına boğdu.

Ertesi gün Serencam Yayınları Genel Yayın Yönetmeni Gülşen Gazel jüri ve şairleri, Serencam’ın bürosunda ağırlayarak müze ve çarşıları gezdirdi.

Selam ile.

Nuray Alper