Dolar (USD)
34.58
Euro (EUR)
36.18
Gram Altın
2969.46
BIST 100
9650.23
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE
19 Mart 2017

BİM'İN BAŞARISI HARVARD'DA DERS OLDU

Türkiye'de yıllardır perakende sektöründeki liderliğini koruyan BİM'in başarısı ve iş modeli dünyanın en saygın ve ünlü üniversitelerinden Harvard Business School'da MBA öğrencileri için ders konusu oldu. Öğretim Üyesi Michael Chu ve Araştırma Görevlisi Gamze Yucaoğlu tarafından hazırlanan BİM raporu, MBA dersinde sunuldu. Derse katılan BİM İcra Kurulu Üyesi Haluk Dortluoğlu sunumdan sonra öğrencilerle sohbet ederek onların sorularını yanıtladı.

Harvard Business School tarafından hazırlanan raporda BİM'in istikrarlı bir büyüme gösterdiği ve bunu da kurulduğu 1995 yılından bu yana kullandığı iş modeline bağlı kalarak başardığı anlatıldı. Güçlü rakiplere rağmen BİM'in liderliği bırakmadığı vurgulanan raporda şirket yöneticilerinin açıklamalarıyla BİM'in gelişimi aktarıldı.

Raporda BİM'in iş modeli, örgütlenmesi, özel markalı ürünleri, şube sayısındaki güçlü artış ve Türkiye dışındaki faaliyetlerinin yanı sıra mali tabloları da kapsamlı bir şekilde sunuldu. Raporun sonunda yeni bir format uygulaması olarak FİLE mağazalarının açılışına ve burada benimsenen yeni mağaza konseptine de yer verildi.

Öğretim üyesi Prof. Michael Chu tarafından verilen iş dersinde gelişmekte olan ülke pazarlarında işletmeleri başarıya veya başarısızlığa götüren etkenler üzerinde duruluyor. Özellikle ticari veya sosyal kuruluşların sosyoekonomik piramidin farklı kesimlerinin ihtiyaçlarını karşılamak için uyguladıkları başarılı modellere odaklanılıyor.

Oluşturulan ekonomik getirinin sosyal değere dönüşüp dönüşmediğini de değerlendiren dersi genellikle potansiyel üst düzey yöneticiler, girişimciler ve yatırımcılar alıyor. Yöntem olarak örnek şirketlerle ilgili raporlar hazırlanıyor; bunların performansları ve iş modelleri derste tartışılıyor.

BİM İcra Kurulu Üyesi Haluk Dortluoğlu konuyla ilgili olarak;"BİM'in başarısının ve iş modelinin dünyanın en saygın okullarından birinde ders konusu olmasından gurur duyduk. Bu ders sadece ticari başarıya değil, sosyal açıdan oluşturulan değere de odaklanıyor. BİM'in işini yaparken topluma sunduğu değerin de akademik dünyanın dikkatini çekmiş olmasından mutluluk duyduk. Sadelik, yalınlık ve israftan kaçınmayı esas alan yaklaşımımızın dünyada birçok farklı alanda uygulanabileceğinin altını çizdik." dedi.

Dünyanın en iyi ilk üç üniversitesinden biri olan Harvard Business School'da bir Türk perakende şirketi olan BİM'in başarısının ders olarak anlatılması ve bu sunumun da yine bir Türk akademisyen kadın tarafından yapılması ülkem adına çok gurur verici bir durum.

Ne yazık ki bizdeki işletme bölümlerinin çoğunda yıllarca güncellenmeyen çeviri kitaplar okutuluyor.

O bakımdan işletme ile ilgili kavramlar, öğrenciler için çok havada kalıyor.

Sonrasında da mezun olan öğrenciler iş hayatına hazırlıksız başlıyor.

Akademik eğitim ile iş dünyası da bir türlü entegre olamıyor.

Derslerde, öğrenciler tarafından iyi bilinen şirketlerle ilgili somut vaka örnekleri anlatılsa çok daha faydalı olacaktır.

[email protected]