Bilgi kırıntısı
Cumhurbaşkanımız sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın CNR Kitap Fuarı'nın açılışında yaptığı konuşma çok değerli ve önemliydi. Şöyle dedi: "Fuarın ülkemize, milletimize ve tüm kitapseverlere hayırlı olmasını diliyorum. Milletimizi CNR Kitap Fuarı'ndaki hazineyi keşfetmeye davet ediyorum. 140 karaktere sığdırılmış metinlerle internetteki bilgi kırıntılarını toplamakla bilgiye sahip olunamaz, bu şekilde ancak yarım porsiyon aydın olunabilir. Gençler, kitap ve kitap fuarları ile eksiklerinizi tamamlamalısınız."
Kitap fuarlarının bir ülkenin düşünce vitrini olduğunu hatırlatan Cumhurbaşkanı, "19 ülkeden 300 yayınevini buluşturan fuarın ana temasının '15 Temmuz' olmasını da çok anlamlı ve kıymetli buluyorum. Darbe gecesi yaşananların kültürel etkinliklerde yaşatılması büyük önem taşıyor." diye devam etti. Şu cümle hayati değer taşıyordu: "2023 yılında dünyanın ilk 10 ekonomisine girecek ülkemizin, kitap okuma alışkanlığı konusunda da ilk 10'a girmesi şart oldu." İstatistiki bilgiler, ülkemizin kitap okuma oranında dünyada 11. ülke olduğumuz gerçeğini ortaya koyuyor. İnşallah bu gidişle Türkiye, dünyada en çok kitap okunan ilk üç ülke arasına girer. Hatta birinci olur. Malum yüce kitabımız Kur'an-ı Kerim'in biz müminlere ilk emri: "Oku!"
Fuarı gezdim. Çok daha iyi hazırlanmış. Eksiği yok. Yayınevi sayısı artmış, okuyucuların ihtiyaçları düşünülmüş. Standlar ferah, kitapseverler rahat gezebiliyor. Sahaflar Bölümü çok geniş. Bahsedeceğim çok kitap var ama üçü mühim. Zira yaşadığımız günlere ışık tutuyorlar. Yani "15 Temmuz"a dairler.
Bizde darbelerin tarihi eskilere gider. Osmanlı'da da izleri unutulmayan darbelere sık sık şahit olunmuştur. Bunlar o devirde 'kıyam', 'isyan' ve 'kalkışma' şeklinde tanımlanmış ama hepsi de 'ihanet' olarak addedilmiştir. 15 Temmuz 2016 tarihinde Türkiye'de yaşanan darbe teşebbüsü ve Türkiye'yi parçalama planı başarısızlıkla sonuçlanmış ve hain darbeciler hak ettikleri cezayı almışlardır. Bu tarihten itibaren de toplumda darbelerin tarihine ilgi giderek artmıştır. Gürbüz Azak, Osmanlı tarihi boyunca meydana gelen isyan ve ihanet hareketlerini Osmanlıda Darbeler, İhanetler İsyanlar eserinde anlatıyor. Bu teşebbüslerin sonuçları, yaşananlar ve padişahları devirmek isteyenlerin akibetleri bir film şeridi gibi gözler önüne seriliyor. Osmanlı Sarayı'na kafa tutanlar ve padişahları tahtlarından indirip kendi heves ve isteklerine uygun kişileri o makamlara oturtmak isteyenler, genelde başarısızlıkla sonuçlanan bu girişimleriyle hem toplumda lanetlenmiş hem de şiddetle cezalandırılmışlardır. Bugünü daha iyi anlayabilmek için, dünü bilmek ve anlamak gerekiyor.
Türkiye, 15 Temmuz'da tarihinin en büyük saldırılarından, ihanetlerinden birini yaşadı. Bu, topyeku00fbn istila, parçalama ve yok etme hareketiydi. Dışarıda emperyalist güçlerin ve içeride hain işbirlikçilerin emellerini sahneye koymaları işten bile değildi. Fakat unuttukları bir gerçek vardı. Her hesabın üstünde bir hesap olduğu... İşte o hesabın bozulduğu an... Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, ekran karşısında canlı telefon bağlantısındaki tarihu00ee konuşmasıyla milletimizi meydanlara inmeye ve ülkesine sahip çıkmaya davet ediyordu. Mesaj alınmıştı. Millet, taşkın bir sel gibi akın akın meydanları doldurmaya, hainlere karşı göğsünü siper ederek, vatanlarını işgalcilerden korumaya başlamıştı. Kimi tankların üstüne çıktı, kimi tankların altına yattı. Kimi "bir gül bahçesine girer gibi" kurşunların üstüne üstüne gitti. Kimi de patlamaya hazır bir volkan gibi hainlerin tepesine çöktü. Yazar Sara Gürbüz Özeren, Uyanış 15 Temmuz 2016'ta bir milletin uyanışını, dirilişini, ayağa kalkışını ve düşmana karşı şahlanışını anlatıyor. Yazar, bir aydın sorumluluğuyla eserini o geceyi yaşayanların gözüyle ve bir roman üslu00fbbuyla kaleme aldı ve geleceğe aktardı. Uyanış'ı adeta nefes almadan okuyacaksınız.
İnsanlık tarihi boyunca ihanetlerin ardı arkası kesilmemiştir. Bizde de seçilmiş devlet büyüklerine karşı çıkan, isyanda ve ihanette bulunan kişilerin ve kurumların sayısı az değildir. Harun Çolak, Yarım Aşklar Ülkesi Çerkez Hasan'dan Ömer Halisdemir'e Vatana Adanmış Kahramanlar romanında 15 Temmuz'da Türkiye'de yaşananları anlatırken, kahraman Ömer Halisdemir'in hayatını, ideallerini ve vatana adanmış ömrünü gözler önüne seriyor. Eserde, geçmişte Osmanlı padişahı Abdülaziz'in katledilmesinde etkin rol oynayan ihanet çetesinin cezasının Ömer Halisdemir gibi kahraman olan Çerkez Hasan'ın eliyle verilmesi, şehadeti ele alınıyor. Bir solukta okunacak nefis bir roman.