Dolar (USD)
32.50
Euro (EUR)
34.52
Gram Altın
2497.93
BIST 100
9548.09
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

02 Kasım 2021

​Beyoğlu 7/24 ayakta

Startı 29 Ekim’de İstanbul Atatürk Kültür Merkezi’nin (AKM) açılışında dünya prömiyerine “Sinan Operası”yla başlayan ve 14 Kasım’a kadar devam edecek olan “Beyoğlu Kültür Yolu Festivali”, sanatseverlerin yönünü Beyoğlu’na çevirdi.

Bu süreçte 1000’den fazla sanatçının katılımıyla 64 ayrı noktada yüzlerce etkinlik gerçekleştirilecek. “Beyoğlu Kültür Yolu Festivali”ne dair bütün faaliyetler indirilen uygulamayla veya “beyoglukulturyolu.com” adresinden anlık olarak takip edilebilecek.

Kültür ve Turizm Bakanlığı uhdesinde gerçekleştirilen festival; Galataport’tan başlayıp, İstiklâl Caddesi ile devam ederek AKM’de sonlanıyor. 4 kilometrelik kültür rotası 7/24 düzenlenen etkinliklerle ziyaretçilere farkındalık yaşatıyor.

Beyoğlu Kültür Yolu Festivali kapsamında, AKM’de Yeniden Çağdaş Sanat Sergisi, Gezi Parkı’nda Beyoğlu Işık Sergisi, Taksim Maksim Sofitel Otel’de Dönüşüm Sergisi, Galataport’ta Monet& Friends Dijital Sergisi, Taksim Camii Kültür Merkezi’nde Mirasın İzinde- Selçuklu Sergisi, Taksim Camii Maksem Girişi’nde Hû ve İslâm Mimarisinde Camii Sergisi, AKM Kültür Sokağı’nda Geleneğin Küpleri Sergisi her gün saat 10.00-18.00 saatleri arasında gezilebiliyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Taksim Camii İslâm, Eğitim, Kültür ve Sanat Vakfı, Geleneksel Sanatlar Derneği’nin öncülüğünde Taksim Camii, Taksim Maksem ve Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen sergi, söyleşi, imza günü, konser ve belgesel gösterimleriyle “Mirasın İzinde” yürünmeye başlandı.

Yeni tip Koronavirüs (Kovid-19) pandemisinin etkilerinin azalmaya başlamasını fırsat bilen sanatseverler birbirinden nâdide sanatçı ve sanat eserleriyle buluşmanın heyecanını yaşıyor. Festival kapsamında kültür yolu duraklarında 42 farklı sergi yer alıyor.

Cumartesi günü Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un katılımıyla Taksim Camii Kültür Merkezi’nde sanatseverlerle buluşturulan “Mirasın İzindeSelçuklu Sergisi’nde, Türk sanatına tesir etmiş Selçuklu Dönemi’nin yeni eserlere yansımasının yer aldığı çalışmalar sanatseverlerin beğenisine sunuldu.

Selçuklu Dönemi’ndeki 74 eserin 29 sanatçı tarafından yeniden yorumlandığı sergide Emine Kıran’ın satrançlı kûfî tezhipli Derin Kökler’i, Hüseyin Gündüz- Faruk Taşkale’nin kağıt üzerine akrilik boya ve altınla işlenmiş Turkuvaz’ı, Özden Aydın’ın akkase kolajlı Selçuklu ve 99 Esma-ül Hüsna ebru koleksiyonundan akkase kolajlı El Rahîm’i, Nezihe Kamacı’nın kalemişi Zerenderzer’i, Zeliha Yücel’in boyalı kâğıt üzerine boyalı tezhip ve halkâr tekniği üzerine geometrik desende kestirilmiş ahşap yapıştırmalı Başlangıç’ı, Suna Koçal’ın sulu boya, guaj, altın, fil kantonu, minyatürü Konya Sahip Ata’sı nâdide eserlerden bazıları.

Mirasın İzinde”de sergilenen eserlerin hepsi birbirini aşan farklı özellikler taşıyor.

Suna Koçal’ın eseri “Konya Sahip Ata”da; Sahip Ata Külliyesi’ni sebili ile birlikte aktarmış. Konya’nın anlatıldığı eserde, Konya Veziri Sahip Ata’nın dünyanın ilk emzikli sebilini yaptırma hikâyesi resmediliyor.

Her sanatçı özeldir. Bu özel isimlerden birisi de Suna Koçal hanımefendi. Sanatçı kimliğinin yanında “on parmağında on marifet” dedirten bir hikâyesi var. O sanatında başkalarının kâdim hikâyesini ete kemiğe bürüyerek aktarırken aslında kendi hikâyesini oluşturuyor.

Birazcık bahsedelim...

Annesi Alman olan ve Almanya’da doğup büyüyen Suna Koçal, Türkçeyi Türkiye’ye geldikten sonra öğrenir.

Suna hanım Yalova eski Belediye Başkanı Yakup Koçal’la dünya evine girmeden önce bir hayali vardır; üniversitede okumak. Ancak bu hayalini bir süre erteleyerek önceliği ailesine verir. Bir, iki derken üçüncü kız evladını kucağına alır. Onları hayata hazırlar, büyütüp okutur. Kimisi diş hekimi, kimisi mütercim tercüman olur.

Artık gençlik hayalini gerçekleştirme sırası Suna hanıma gelmiştir. 2015 yılında üniversite sınava girerek Yalova Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi İletişim Sanatları Bölümü’nü kazanır.

Okula kaydını yaptıran Koçal, çocukları yaşındaki öğrencilerle aynı sıralarda öğrenim görerek, 51 yaşında ilk 10’a girme başarısını göstererek mezun olur. Eğitimle olan bağını kopartamaz, Yüksek Lisans için Konya Necmeddin Erbakan Üniversitesi Türk Sanatları Bölümü’ne kaydolur. Herkese nasip olmayan bu başarı hikâyesinin kahramanı Koçal, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı olarak minyatür ve ebru eğitmenliğini on iki senedir sürdürüyor. Koçal, sanat hayatını dünyanın bir çok ülkesinde gerçekleştirdiği etkinlik ve kişisel sergiler açarak perçinliyor. “Aşk Olsun” ve “Göç Eden Sanat” belgeselleriyle, Ekotürk’te yayınlanan “Suna Koçal ile Yolculuk” programlarıyla kültür ve sanata dair topluma ayna tutuyor.

Koçal, azmiyle, çalışkanlığıyla, üretkenliğiyle, paylaşımcılığıyla, sosyal sorumluluk faaliyetleriyle, sanatçı kişiliğiyle çevresindekilere örnek olmaya devam ediyor.

***

LONDRA FİLARMONİ’Sİ “HAYDAR HAYDAR” DEDİ

Pazar akşamı Londra Filarmoni Orkestrası, AKM’de çaldı. Saat 20.00’da başlayan konseri şef Robin Ticciatti yönetti. Topluluk, ilk eser olarak Ali Ekber Çiçek’in “Haydar Haydar” türküsünü yorumladı. 1,5 saat süren konseri çok sayıda konuğun yanında Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy eşiyle birlikte izledi. Diğer taraftan ise cazın efsane ismi Chris Botti bu akşam AKM’de sahne alacak. Bu tarz etkinliklerle “Beyoğlu Kültür Yolu Festivali”nin uluslararası bir marka haline getirilmesi hedefleniyor. Festivalin her yılın ilk ve sonbaharında yapılması planlanıyor.