Dolar (USD)
34.53
Euro (EUR)
36.14
Gram Altın
3000.55
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE
17 Nisan 2017

Beş Eser

Türkiye'nin gelişmişliğinin bir göstergesi de kültür sanat dünyasında görülen canlanma, kitap alemindeki zenginlik ve üretkenliktir. Pek çok kitap yayımlanıyor. Çoğu da kültürümüzü, sanatımızı, edebiyatımızı, medeniyetimizi aydınlatan, genç nesilleri uyandıran, önümüzü açan ve ümit veren eserlerdir.

Bugünlerde edebiyatçı yazar ve gazeteci ağabeyim Ahmet Özdemir'in beş eseri elime ulaştı. Bugüne kadar 100'e yaklaşan zengin külliyatıyla irfanımıza ciddu00ee katkılarda bulunan Ahmet Özdemir, 1948 yılında Sivas Şarkışla'da doğdu. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'ni bitirdi. 1969 yılında öğrenciyken gazeteciliğe başladı. Bir süre Basın İlan Kurumu'nda çalıştı. Çoğunluğu TRT Radyo ve TV kanallarında olmak üzere bazı programların metnini yazdı. Hikaye ve araştırma alanlarında ödüler aldı. Evli, iki oğlu, üç torunu var. Kitaplarından bazıları şunlar: Bir Dal Erguvan, Sitem Taşları (Şiir); Sevgi Çıkmazı, Bir Yaz Günü Üşütmek (hikaye); Ahmet Haşim, Cenap Şahabettin, Tevfik Fikret, Abdülhak Hamid, Sait Faik, Muallim Naci, Hacı Bayram Veli ve Eşrefoğlu Rumu00ee, Rıza Beşer, Folklor Penceresi, Cönklerden Günümüze Halk Şairlerimiz, Eşref Bey Hikayesi, Şarkışlalı Serdaru00ee, Şarkışla ve Çevresi Halk Ozanları, u00c2şık Cafer, u00c2şık Hüdau00ee, Kelkitli u00c2şık Serdaru00ee, Sefil Selimu00ee, İrfan Okulu, Pir Sultan Abdal, u00c2şık Ruhsatu00ee, Türk Bilmecelerinden Seçmeler, Nasreddin Hoca Fıkralarından Seçmeler, Kerem ile Aslı, Türk Atasözlerinden Seçmeler, Türkçede Deyimler, Türk Halk Şiirinden Seçmeler, Ninniler, Tekerlemeler, Maniler, Karagöz ve Hacivat, İlköğretim İçin Atasözleri ve Deyimler Sözlüğü, Bütün Yönleriyle Türk Halk Edebiyatı Bilgileri, Keloğlan Masalları-dizi, Anadolu Efsaneleri-dizi, Türk Destanları-dizi, Dört Yüzüncü Yılında Karacaoğlan, Nene Hatun, Mimar Sinan, Fatih, Kara Fatma (Folklor ve Halk Edebiyatı); Cumhuriyet Dönemi Türk Şiir Güldestesi, Cumhuriyet Dönemi Türk Hikayesi, Şiir İkindileri I-II, Pera Palas Gönül Dostları I, II, III, IV, V; (Feyzi Halıcı ile), (Güldeste); Hayatın Kendisi Şiir, Şiirlerle Yaşamak; Cumhuriyetimiz Şiirimiz. (Deneme); Armudun Sapı, Kuşku, Kuzguncuk Vapuru, Düble Kaynana, İnsanın Alacası (Radyo Tiyatrosu)

Halk edebiyatımız büyük bir derya. Dertli'den hoşuma giden bir dörtlük seçtim: "Dertli ölüm haktır asan demişler / Ölümden beterdir hicran demişler / Hubbü'l- vatan mine'l u00eeman demişler / Gönül o sebepten vatan arzular"

Vatan sevgisi bu kadar güzel ifade edilebilir. Bu düşündürücü dörtlüğün de yer aldığı Dertli kitabının yazarı Ahmet Özdemir'in diğer yeni yayımlanan dört eseri ise şunlar: Gevheru00ee Hayatı Sanatı Şiirleri, Bir Uzun İnce Yol ki, Dadaloğlu ve Radyo Tiyatroları. Ömrünü kültürümüze, halk edebiyatımıza adamış olan Ahmet Özdemir, sadece tanınan, bilinen ozanların hayatını yazmakla kalmıyor, unutulmuş, bugüne kadar hakkında doğru dürüst yazı yazılmamış bir çok aşığımızı, ozanımızı ve halk edebiyatçısını da günışığına çıkarıyor. Dolayısıyla hizmetleri çoktur. Zaten başta ESKADER olmak üzere bir çok kurumun kendisine önemli ödüller vermesi, bu takdirin de bir işaretidir.

Edebiyatçımız hakkında ve eserlerine dair daha önce de bazı yazılar yazdım. Kendinizi geniş ufuklu bir dünyanın içinde bulursunuz eserlerini okurken. Destanlar çağından başlayarak Türk edebiyatını bir bütün olarak gören bir araştırmacı Ahmet Özdemir. Divan edebiyatı, Halk edebiyatı, folklor, modern edebiyat, yaşayan şair ve yazarlar hakkında yüzlerce makalesi, araştırması, biyografi yazısı yayımlandı. Gazete ve dergilerde imzasını görürüz. En mühim hizmeti ise Basın İlan Kurumu ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti gibi kurumlarda çalışırken, emektar edebiyatçılara sahip çıkması, onlara kol kanat germesi ve eserlerinin gün ışığına çıkması için büyük gayret göstermesidir.

Dadaloğlu, halk edebiyatımızın en namdar isimlerinden, koç yiğitlerindendir. Vefat etmiş bütün ozanlarımızı rahmetle anarken, yaşayan aşıklarımıza da sağlıklı ve bol şiirli ömürler diliyorum. Dadaloğlu'nun "Yücesine çıktım baktım engine" isimli şiiriyle yazımıza son verelim: "Yücesine çıktım baktım engine / Ovasının köpüklenmiş selleri / Yiğit olan düşmez ise dengine / Kendisine güldürür bütün elleri. / Yücesinden bakıp gördüm uzağı / Kahpe düşman kurar mı'ola tuzağı /Seçemedim hırsız ile kaçağı / Daha kimler tuttu acep yolları / Çok geçmeden nice atlı sökülür / Cümlesi de yolumuza dökülür / Yenilirsem boyuncuğum bükülür / Eller derer has bağımda gülleri. / Dadaloğlu der ki halim yamandır / Dağ başları yine tozdur dumandır / Hak bilir ya bugün hodri meydandır / Tutmak gerek geçitleri belleri"

Kendisine sağlıklı ve bereketli bir ömür dileğim Ahmet Özdemir ağabeyimizin eserleri Tura Yayınları'ndan çıkıyor. Tükenmeyen güzellikleri okumak isteyenler, bu adrese başvurabilir: (Alemdar Mh. Çatalçeşme Sk. No. 46 Kat: 1 Cağaloğlu u2013 İstanbul Tel. 0 212 528 03 91 www.ajanskitap.com)