Dolar (USD)
32.51
Euro (EUR)
34.86
Gram Altın
2451.10
BIST 100
9888.42
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

30 Kasım 2016

Bereket şehri; Şanlıurfa

"İkinci Kurtuluş Savaşı; 15 Temmuz" panellerimizin ikincisini Peygamberler şehri Şanlıurfa'da gerçekleştirdik. Gaziantep'teki coşkunun Şanlıurfa'da da devam ettiğini görmek heyecan vericiydi.

Bu vesileyle sıla-i rahim yapma, doğduğum kentin sokaklarında kısa süreli de olsa dolaşma fırsatı yakaladım.

Şunu söylemeden geçemiyeceğim; bugünkü Şanlıurfa, doğduğum, büyüdüğüm Urfa'dan çok farklı modern bir şehre dönüşmüş.

***

Daha bir ay önce panelimizin ismini belirlerken alt başlık olarak da "Milletimizin yeniden dirildiği gece" demiştik. Milletimiz, 100 yılın en büyük sivil direnişi olan 15 Temmuz devrimini unutturmamaya ant içmiş durumda.

Şanlıurfalılar, "İstanbul ve Ankara'da insanlar tankın önüne yattı, kurşunlara göğsünü siper etti, Allah hepsinden razı olsun. Ancak biz Şanlıurfalılar da daha darbeciler kışlanın kapısından çıkamadan tüm varlığımızla onların sokağa çıkmasını engelledik, darbeci haini yuvasında boğduk" diyor.

Zaten Haliliye Belediyesi, darbe girişiminin olduğu ilk dakikalarda tanklar çıkamasın diye on binlerce ton asfaltı kışlanın kapısına döktürmüş. Günler sürmüş oradaki asfaltı tekrar kazımaku2026

Şanlıurfa Valisi Güngör Azim Tuna, Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi, AK Parti İl Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, Haliliye Belediye Başkanı Fevzi Demirkol, Eyyübiye Belediye Başkanı Mehmet Ekinci, kaymakamlar ve AK Parti il yönetiminin sıcak ve dostane ev sahipliğine gönülden teşekkür ediyoruz.

Antep'ten sonra Urfa'da da gerçekten Türkiye'nin yüz yıllık cendereyi kırdığını, yeniden dirildiğini görmek mutluluk vericiydi.

***

Şanlıurfa'nın nüfusu, 600 bine yakın Suriyeli mülteci ile birlikte 2,5 milyona yaklaşmış. Şanlıurfa'daki doğurganlık oranı ve genç nüfus da Türkiye ortalamasının çok üzerinde. Sadece Türkiye'nin değil dünyanın en doğurgan en bereketli toprağından bahsediyoruz. Ortalama hane başına düşen çocuk sayısı beş.

Buna Suriyeli misafirlerimizi de ekleyince kentin demografisi için en büyük problemin işsizlik olduğunu söylemek için müneccim olmaya gerek yok. Bu istatistikler içinde en ilginci ise Suriyelilerle Şanlıurfalılar arasındaki gerilim, polemik, çatışma oranının azlığı.

Şanlıurfa'da, Suriyelilerin misafir edildiği diğer illerdeki yerleşik nüfusla mülteciler arasındaki gerilimin üçte biri kadar sorun yaşanıyor. Yani Şanlıurfa tam bir "Ensar" şuuruyla Suriyeli kardeşleriyle uyum içinde.

Bir şeyi daha gözlemledim. Şanlıurfa Arapları arasındaki 'sözlü kültür' de yerini yavaş yavaş yazılı kültüre bırakıyor. Artık mağazaların, dükkanların tabelalarında Arapça isimler var. Şanlıurfa'daki Suriyeliler, Arapça günlük bir gazete bile çıkarıyor.

***

Bizleri bağrına basan Şanlıurfalı hemşerilerimin en küçükten en büyüğe bizden bir istirhamı vardı.

O da, Suriye meselesi yüzünden şehre yatırım yapmaktan uzak duran yatırımcılara ve turizmcilere yönelik bir çağrıydı; "Lütfen Hz. İbrahim'in (AS) şehri Şanlıurfa'nın bereketli topraklarına gelmekten vaz geçmesinler. Turizmciler, TV, sinema ve dizi sektörü de doğal bir tarih platosu olan Urfa'ya buyurup gelsinler. Biz daha milyonları kucaklamaya, onlara gönlümüzü açmaya hazırızu2026"