Dolar (USD)
32.42
Euro (EUR)
34.29
Gram Altın
2492.64
BIST 100
9693.46
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

14 Temmuz 2013

Bencil Batı darbeseverdir!

Demokrasi, seçim, özgürlük ve sandık kavramları son günlerde gündemimizden düşmüyor. Gezi olaylarıyla başlayan bu süreç, Mısır'daki telaffuz edilmek istenmeyen darbeden sonra ivme kazandı.

"Demokrasi ve özgürlük seçimle mi inşa edilir, zor kullanarak yönetime gelmek özgürlük kapsamında mı değerlendirilmelidir," nev'inden türlü, çeşit sorular zihnimizde başka sözümüzde başka şekilleniyor sankiu2026

Liberal, özgürlükçü ve demokrat görünme adına sandığı, seçimi desteklediğini söylemek zorunda olan hatırı sayılır oranda siyasetçi, yazar, gazeteci vs ile karşılaşırız nedense. İç dünyasında farklı seslendirmeler yapsa da demokrat/liberal imajı sarsılmasın diye farklı sözlendirme yapanlarla!

Yıllardır savundukları kavramları şimdi bir çırpıda harcayarak kamuoyu nezdindeki inandırıcılıklarını yitirme korkusuyla dikkatli olmak zorundakilerle.

Yahut, siyasette var oldukları/olmaya çalıştıkları için sandığa, seçime laf etmemek mecburiyetinde olanlarla. Seçim dönemi, sandıklar kurulduğunda söylediklerini te'vil için kıvranmamak için bu kavramlara sahip çıkmaya çalışanlarla.

Köşelerinde, programlarında, kitaplarında yıllarca demokrasi, özgürlük, halk iradesi gibi kavramlarla "liberal bilge" duruşu sergilediklerinden kendilerini tekzip eder bir duruma düşmemek için darbeye karşı görünenlerle!

Detaylandırmalar çoğaltılabilir kuşkusuz, helvadan putunu afiyetle yiyenlerin eylemleri delil gösterilerek; sözleri, icraatları itibarsızlaştırılabilir. Var olmaya çalıştıkları alanla düşüncelerinin tezat içinde olduğu örneklerle ortaya konabilir. Yine de bunu yapmak için zaman harcamaya değmez!

Çünkü, bugün halk olan kişi yarın seçmen, okur, izleyici olarak karşısında duracağı kişilerin tabiatlarını, eğilimlerini, gerçek düşüncelerini çoktan çözümledi bile. Kimin, ne için, hangi amaçla kelimeler sarf ettiğini yahut tasarrufta bulunduğunu çok iyi biliyor. Şimdi sessiz gibi gözükmesi, anlamazlıktan gelmesi de gerektiği yerde gereken cevabı verecek olmalarından kaynaklanıyoru2026

Şahsi ve teşekkülsel menfaatleri doğrultusunda böyle düşüncelere kapılıp neredeyse Mısır'daki darbeye sevinen, bunun tez zamanda bize de sirayet etmesini içten içe dileyen mühim sayıda siyasetçimiz, aydınımız varken Batı dünyasının tutumunu eleştirmeye çekiniyor insanu2026

Özgürlük ve demokrasinin kimi zaman hasım olabileceğine inancın deşifresini yapan Batı medyasını yadırgamaya hakkı olmadığını düşünüyor.

Batının, kendi dışındaki toplumlara bakış açısı belli nihayetinde. İnsani ve istenir değerleri, imtiyazları sadece kendi milleti için istediği apaçık!

Darbeye darbe demekten kaçınmaları; bu şekilde diğer milletlerin emeklerini, ürettiklerini sömürmek; kendi ekonomilerini palazlandırmak istedikleri deu2026

Emperyal amaçları için -etnisitesi, coğrafyası fark etmez- diğer din müntesiplerini harcamaktan, yok etmekten çekinmedikleri aşikar.

Bizim bir ayağımız Batıda, coğrafyamızın bir kısmı Avrupa'da, Batılıyız biz, seslendirmesi de anlamlı bir yankı bulmaz; biz Ortodoks Müslüman değiliz rahatlık ve özgüveni de işe yaramaz!

Batı için kendileri ve ötekiler olarak resmedilmiş çizginin dışında kalanların ne etnik yapısı önemlidir ne de mezhepsel farklılıkları; ne Batılı gibi yaşamaları onları etkiler ne de kendi dinlerine uzak durmalarıu2026

Ötekiler kategorisine dahil edilmişlerin kendilerini, Batıya kabul ettirme uğraşısı beyhude bir çabadan öteye gitmez/gidemez. Bu düşünceyi değiştirmek eski Hindistan'da kast sisteminin dışına çıkmaya çalışan alt sınıflı garibanın çabası kadar boşa gidecek bir uğraşı; sonradan Yahudi olmaya çalışan Müslümanın bu dine kabul edilmesi ihtimali kadar zayıf bir olasılıktır.

Batı için ötekiler, ancak kendi çıkarları için iş birliği yapılacaklar, kullanılacaklar olarak anlam taşır. Görevi bittikten sonra harcanmaktan, yok edilmekten imtina edilmeyecek bir araçtır.

Hal böyleyken; kendi etnisitesi, mezhebi dolayısıyla Batının kendisini koruyup kolladığını, destek olduğunu zannedenler yanılgı içinde kalmayı sürdürürler. Batının çıkarları için uzattıkları dalı dostluk göstergesi olarak algılayıp kendi milletlerine, değerlerine, ülkelerine savaş yapmaktan çekinmezler. Batının işbirlikçilerini bazen iyi bir darbe (!) için bazen kaos ve karışıklık çıkarıp kendi milletine zarar vermek için kullanmak için yedekte tuttuklarını anlamak istemezleru2026

twitter.com/sabihadogann