Dolar (USD)
32.45
Euro (EUR)
34.72
Gram Altın
2420.19
BIST 100
10045.74
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

30 Haziran 2012

Belki pilotlar da sağdır!

Suriye diktatörü Beşşar Esed düne kadar "Suriye'yi karıştıran dış güçlerin desteklediği teröristlerle savaşıyoruz" diyordu. Son açıklamasında ise "Gerçek bir savaşın içindeyiz" şeklinde konuştu.

Türkiye ile gerilimden nemalanmak için kendi halkına karşı sürdürdüğü zalim katliamı iki günde "Savaş"a çeviren Esed rejimi, Rusya'nın tüm desteğine karşın yavaş yavaş eridiğini hissederek retorik mücadele taktikleri gütmeye başladı.

"Suriye Mısır'a, Tunus'a benzemez" diyenlere kulak asmayın. Ulus devlet formatında çıkarlarına odaklanan Rusya'nın Suriye'yi satma potansiyeli çok yüksek. İran ise Esed sonrasını öngörebildiği anda Beşşar'ınkara kaşını feda edebilir.

***

Gelelim Akdeniz'de düşürülen Türk jetinin pilotlarının akıbetine. Suriye dışişleri yetkililerinin pilotlarla ilgili açıklamaları "Bilgimiz yok" şeklinde. Üç ay önce yaşadıklarımızın Dejavusu gibi.

"Bilgimiz yok" sözlerini üç ay önce de Suriyeli yetkililerden sık sık duyardık.

Geçen Mart ayında Gazetemiz yazarı AdemÖzköse ve kameraman Hamit Coşkun kardeşlerimiz, iki aydan fazla bir süre Suriye'de tutsak kalmıştı. İnsani Yardım Vakfı Başkanı Bülent Yıldırım ile İranlı yöneticilerin devreye girdiği Mayıs ayına kadar da dünyada hiç kimse Adem ile Hamit'ten sağlıklı bir haber alamamıştı.

Hatta Yıldırım'ın Suriye'ye giderek Adem ve Hamit'le görüşmesinden iki gün önce bile Suriye Dışişleri Bakan Yardımcısı bir Türk televizyonuna "İki gazetecinin akıbeti ile ilgili hiçbir bilgimiz yok" demişti utanmadan.

***

Görgü tanıklarının vurulmadan önce uçaktan atladıklarını söyledikleri iki pilottan haber alınamaması ve Suriyeli yetkililerinin yine aynı şekilde "Bilgimiz yok" demesi, soru işaretlerini artırdı.

Olayın ardından postallarının bulunduğu açıklanan Yüzbaşı Gökhan Ertan ile Teğmen Hüseyin Aksoy'un önceki gün de Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım tarafından kasklarının bulunduğuaçıklandı.

***

Kayıp pilotlar, Suriye istihbaratı "Muhaberat" tarafından "sorgulanıyor" olabilir.

Çünkü Akdeniz'in bin 200 metre derinlerinde olduğu belirlenen uçağın enkazına halen ulaşılamadı.

Pilotların postallarına ve kasklarına ulaşılması, pilotların uçak düşmeden fırlatma kabinlerini çalıştırarak uçaktan atladıkları ihtimalini artırıyor.

Zaten sosyal medyada ve Arap medyasında Suriye'ye yakın kaynaklar, ilk günden bu yana iki Türk pilotun Şam'ın elinde olduğunu iddia ediyor.

***

İşin "savaş" boyutu geride kaldı, stratejik analizleri de kenarda bırakırsak bu insani duruma yine sivil kurumların acilen el atması gerekiyor.

Ben de postal ve kaskları bulunan pilotların, uçak denize çakılmadan fırlatma koltuğu butonuna bastıklarına inanıyorum.

Özellikle İran ve Rusya gibi Suriye rejimi üzerinde etkili olan ülkelerle de görüşülerek fazla "zaman geçirilmeden" pilotlarla ilgili sivil girişim başlatılmalıu2026

NOT: Suriye'ye odaklanmışken terör devleti İsrail'in Filistin'deki katliamlarını es geçemeyelim. İsrail önceki gün Gazze'ye yaptığı hava saldırısında 'kimyasal silah ve zehirli gaz' kullandı. Son bir haftalık İsrail saldırılarının bilançosu 20 ölü, 100 yaralı.