Dolar (USD)
35.19
Euro (EUR)
36.78
Gram Altın
2979.56
BIST 100
9751.47
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE
16 Ocak 2023

Bedelli askerlik bekleyen gençlerin bir talebi var

Askeri Ceza Kanunu ve Bazı kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildikten sonra, yoklama kaçağı ve bakaya durumundaki 550 bin kişinin bedelli askerlikten yararlanabilmesinin yolu açılmıştı.

2019 yılında tecil yaşının 29’dan 22’ye düşürülmesi nedeniyle büyük bir çoğunluğu yoklama kaçacağı durumuna düşmüş ve bedelli askerlik haklarını da kaybetmişlerdi.

Sayıları 550 bin kişiye ulaşan bu durumdaki gençler zaten uzun zamandır af bekliyorlardı. Netice itibariyle bu af geldi ve düzenleme Resmi Gazete'de yayımlandı.

Tamam, af geldi ama yoklama ve bakayalar için kaçak kaldıkları yıl itibariyle ek ödeme talep edildi. İlaveten bunun üzerine 28 gün kışla zorunluluğu getirildi.

Epeydir sosyal medya üzerinden mağduriyetlerini dile getiren gençler bana ulaşıp konuyla ilgili şikâyetlerini ve önerilerini ilettiler.

Takipçilerin bilir, bu köşe aynı zamanda hakkı, hukuku gasp edilen, hak talep eden, mağdur olan kişilerin de sesi olmaktadır.

Bu bakımdan bedelli askerlik konusunda mağduriyet yaşayan gençlerimizin taleplerini buradan dile getirmeye çalışacağız.

2022 yılının ilk yarısında 56 bin 500 olarak belirlenen bedelli askerlik ücreti, Temmuz-Aralık 2022 dönemi için 80 bin 64 lira olarak belirlenmişti. Ocak ayı enflasyon farkıyla birlikte bu rakam en son 104 bin 84 lira 16 kuruş oldu.

Gençler haklı olarak bu rakamı çok yüksek bulmaktadır. Bedelli askerlik denilince parasının hesabını bilmeyen zengin kişiler akla geliyor. Oysa sanılan aksine büyük çoğunluğu asgari ücretle geçinen, evli ve çocuğu olan gençler bunlar.

Dolayısıyla bu rakamın makul bir seviyeye çekilmesini talep ediyorlar.

2011 yılında kışla şartı olmaksızın bedelli askerlik ücreti 30.000 TL idi, 2014 yılında ise 18.000 TL oldu. 2022’de ise bu rakam 104 bin 84 liraya yükseldi ve ilaveten 28 gün kışla şartı getirildi. Üstelik 6 ayda bir gelen zamlar ve cezalar da cabası.

Diğer taraftan yoklama kaçağı ve bakaya kalanların ödeyecekleri cezalar da büyük sıkıntı oluşturuyor. Bu durumdaki gençlere yıllık 14 bin lira ceza kesilmesi kararlaştırılmış. Kesilen bu ceza da ana paraya ekleniyor.

Hal böyle olunca karşılarına 140-150 bin gibi ödemekte bir hayli zorlanacakları büyük rakamlar çıkıyor. “Bu parayı ödeyebilmemiz mümkün değil” diyor gençler. Ve cezaların silinmesini ve ana paranın da her kesimden gence hitap edecek makul bir ücrete çekilmesini istiyorlar.

“Bedelli askerlikte uygulanan 28 günlük kışla şartı ise çalışma hayatımızı kötü etkileyecek” diyorlar. Özellikle özel sektörde çalışanlar 28 günlük kışla şartını yerine getirebilmek için işlerinden istifa etmek durumunda kalıyor. Dönünce de bir sürü problem…

Yeni evlenenler, borcu olanlar, yaşlı anne ve babasını bakmakla yükümlü olan gençler bir gün dahi işe gitmediklerinde büyük bir külfetle karşı karşıya kalmayacaklar mı? Zira böyle bir devirde ortalama bir buçuk ay maaş alamamak hakikaten ciddi bir sorun.

Esasen istedikleri, makul, ödeyebilecekleri bir fiyatın belirlenmesi, cezaların silinmesi ve kışla şartının ortadan kalkması…

Bakınız bu çocuklar askerlikten kaçmak için çabalamıyor. İşi, gücü, sorunu, sıkıntısı olan gençlerimizden bahsediyoruz.

En büyük kaygıları da kışladan dönünce tekrar işe dönememeleri.

Netice itibariyle gençlerimizin talebi, bedelli askerlikle ilgili düzenlemenin revize edilmesidir. Siyasetçiler de bu gençlerin sesine kulak vermelidir.

Bedelli askerliğe karşı olabilirsiniz ancak devletimizin belirli hassasiyetleri gözeterek çıkardığı böyle bir uygulama var.

Gençlerimiz de bu uygulamanın herhangi bir mağduriyete sebep vermeden icra edilmesini talep ediyor.