Dolar (USD)
32.55
Euro (EUR)
34.78
Gram Altın
2424.99
BIST 100
9722.09
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

22 Temmuz 2018

Bedelli askerlik

Kimilerine göre "Her Türk Asker Doğar" dolayısıyla herkes askerlik yapmalıdır. Kimilerine göre "askerlik teferruattır" iş ve kariyer daha önde gelir. Kimilerine göre ise ki ben de bu sınıfa dahilim "Askerlik beden-akıl ve ilim kuvveti gerektiren bir sanat-ı allamedir" dolayısıyla bu sanata yatkın olanlar ancak askerlik yapmalıdır. Geriye kalanlar meziyetlerine göre vatana başka şekillerde hizmet etmelidir.

Türkiye nüfusu çok genç.

Askerlik çağı gelmiş 6 milyon kişi var.

TSK'nın kaynak ihtiyacı ise 350 bin.

Geriye kalan 5 milyon 650 bin kişi ne yapacak?

Bunlar arasında iş güç ve eğitim hayatı devam edenler var. Dolayısıyla ihtiyaç fazlası insan kaynağına askerlik harici bir seçenek daha sunmak gerekiyor bunun adı da bedelli askerliktir.

Profesyonellerin sayısı her geçen gün artıyor. Uzun dönem askerlik yapanların sayısı daha da düşecek. TSK'nın ihtiyacı daha da azalacak. Bedelli mi yoksa uzun dönem mi konusundaki tartışmalara noktayı koyacak bir yasal düzenleme yapılması yerinde olacaktır. Fakat devlet paraya sıkıştı bu karar alındı sözü bu devlete ve bu yolla askerliği tercih etmiş olanlara haksızlıktır. Bu yasa ilk kez çıkmış değildir Osmanlı da bile uygulana gelmiş bir usuldür. İki tarafa da fayda sağlayan bir yöntemdir. Amaç devlete kaynak oluşturmak ve insanların işlerinden uzaklaşmalarına mani olmaktır. Bedelli yasası daha evvelde çıkarıldı.1987, 1992, 1999, 2011 yılında uygulandı.

Önümüzdeki günlerde takriben 5 milyon kişiyi ilgilendirecek bir karar açıklanacak. Bence hem devlete ve hem de askerlik yapamayacak durumda ki vatandaşlarımıza önemli bir kapı aralanmış olacak.

25 yaş üstü kardeşlerimiz 15 bin TL karşılığında 28 gün silahaltına alınarak vatan vazifesini ifa etmiş olacaklar. Gerçi bu rakamı az bulanlar yok değil lakin bu uygulamayla devletin kasasına takriben 5.5 milyar TL girecek.

Alan memnun veren memnun.

Hayırlı olsun.