Dolar (USD)
32.57
Euro (EUR)
34.92
Gram Altın
2429.29
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

24 Mart 2012

BDP, 'Kürt CHP'si olmaktan vazgeçmeli!


[email protected]

Hükümetin Kürt sorunu konusunda hazırladığı "yeni yol haritasının ipuçları" adı altında medyada bazı başlıklar yer aldı. Tam da Newroz ateşinin dumanı ülkeyi sarmışken.
Basına yansıdığı kadarıyla, yeni haritada Kürt sorunuyla ilgili İmralı ve Kandil'in es geçilip legal Kürt siyasetinin muhatap alınacağı söyleniyor.
***
Geçmişi çok eskilere dayanan Kürt siyasal hareketinin BDP haricinde de temsilcileri var tabii. Ancak "sandık-temsil" çerçevesinde baktığımızda en büyük temsil kabiliyeti BDP'de.
Şimdi soru şu: BDP bu muhatap-temsiliyet konusunda ne denli hevesli veya taliptir?
"Talip", bilindiği üzere i talep eden "talebe" kökünden gelen bir kavram. İstekli, isteyen, talep eden ve güvenilir anlamlarına geliyor. Öğrenme hevesindeki talep eden öğrencilere "talebe" denmesi bundan.
***
Eskiden beri BDP'nin her türlü kırılma anlarında yaşadığı şaşkınlık hali nedeniyle bu "talip"lik konusunda pek de hevesli olmadığına yönelik şüphelerimiz var. BDP'nin selefleri olan siyasal partiler de dahil, (kapatılmış olmaları ayrı bir fecaat) bu kırılma anlarında hep "edilgen", "ajitatif" veya "biçare" konumunda kaldıklarını görüyoruz.
Kırılma anları mı? Saymakla bitmez. Özal'lı yıllarda, Refahyol döneminde ve en son AK Parti iktidarında Kürt sorununun çözümüne yönelik her girişimde "inisiyatif" almak yerine "dağdakiler"e göre gerekçelendirme siyaseti üreten güdümlü bir pozisyon aldılar.
***
AB'den müzakere tarihi alınma sürecinde, TRT Şeş'in açılmasında, Demokratik Açılım başlatıldığında, sürgündeki Kürt siyasetçi ve sanatçıların Açılım'ı olumlayan her açıklamalarında, 12 Eylül Referandumu'nda vs. tavırları, ancak Kandil uzantılı eylem ve provokasyonlara "gerekçe" üretmek mesabesinde kaldı.
***
BDP, öyle kaht-ı ricalden yakınacak bir parti de değil üstelik. Sadece etnik kimlik vurgulu şımarık talepleri olan bir zengin çocuğu görünümünden sıyrılıp biran önce kendi halkının değerlerine yabancılaşmış Kürt CHP'si tipolojisini terk etmesi gerekiyor.
***
Siyaset kurumları gibi Doğu'dan Batı'ya tüm Türkiye kamuoyu da sürekli şikayet ve istek makamında "gerekçe" üretip "eylemsellik" sergileyen bir BDP değil, inisiyatif alan, Meclis'te ilaç niyetine olsun sorunun çözümüne yönelik proje ve politika üreten ve barış "talep eden" bir BDP görmek istiyor.
Tabii "Özgür politikalar üretebilmek için önce özgür olmak gerekir" diyenlere de maalesef "haklısınız" demekten başka sözüm yoku2026

Not: Unutma, unutturma! Adem Özköse ve Hamit Coşkun'u sağ salim istiyoruz hem de hemen!