Dolar (USD)
32.57
Euro (EUR)
34.93
Gram Altın
2425.50
BIST 100
9722.09
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

20 Temmuz 2021

​Bayramlığımız Konya'dan

Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan Ak Parti teşkilat mensupları başta olmak üzere özellikle belediye başkanlarına ‘kapılarını açık tutmaları, vatandaşın işini kolaylaştırmak için herkesle görüşmeleri’ uyarısından sonra sosyal medyadan bazı belediye başkanları ile belediye şube müdürlerine de ulaşamadığımızı şikâyetvarî yazdıklarım yerel gazetelerde haber olarak yer alınmıştı.

Polatlı’da uzun süre başarılı belediye başkanlığı görevinde bulunan dostumuz Yakup Çelik bu sitemimizi Konya Büyükşehir Belediyesi Kültür Müdürü Ömer Bardakçı’ya anlatınca yayınlar kapımıza kadar geliverdi.

Bayrampaşa Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü, Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Başkanı Mahmut Bıyıklı yerel yönetimlerin kültürümüze katkı sağladıkları yazımdan bahsederek “Yerel yönetimler ve kültür başlıklı yazınızda yayınlarını gönderen belediyelerden söz etmişsin diğerleri de bu konuda çalışma yapıyor” dediğinde Mehmet Doğan “Kendi ekseninde olanlardan söz etmesi normal” mealinde bir açıklık getirmiş, bıyık altından (!) gülüvermiştik.

Konya Büyükşehir Belediyesinin geçmişteki kültür hizmetlerini ve yaptıkları çalışmaları bilmekle beraber son yıllarda sadece basında yer aldığı kadarıyla biliyordum. Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay’ın sosyal mecradaki paylaşımları onun inşaat mühendisliği mesleğiyle yaptıklarından daha çok kültürel alandaki icraatlarıyla dolu olduğundan, işini bilen seçili bir kadro ile çalıştığını da anlıyorsunuz.

Konya Hz. Mevlâna’sız olmaz. Veled Çelebi İzbudak’ın tercümesi ve Abdülbâki Gölpınarlı’nın gözden geçirdiği ‘Mesnevî’si ve ondan derlenmiş kartlar ile birlikte ‘Kutlu Doğum Anısına’ hazırlanan hadis kartları kutularını masamızın üzerine koyuverdik.

Mustafa Çıpan kaleminden ‘Hz. Mevlâna’nın Türbesi ve Pûşîdeleri’ eserinde sanduka örtülerinin kimler tarafından ne zaman yaptırıldığına dair önemli bilgiler ihtiva ediyor. Ahmet Çalışır’ın hazırladığı ‘Mevlevî Âyinleri’ ni kitap kapaklarına yerleştirilmiş CD lerden dinlerken içerisindeki bilgilere de göz atma imkânınız oluyor.

Bu vesile ile belediyenin daha önceki başkanları döneminde de yapılan yayınlar arasında şehir kitapları serisinden de haberdar olduk. ‘Konya’nın Kırkları’ serisinde ise önemli mekânlar, unutulmaz isimler ve çocuk oyunları anlatılmış yeni nesile. Mahallelerin tanıtımı için risale tarzındaki kitaplara göz attık ama ‘Konya Ağzı ve Söz Dağarcığı’ nı ve ‘Konya Folkloru ’nu meraklılarına tavsiye ediyorum. Neyzen Selâmi Bertuğ’un hatıralarından yola çıkılarak hazırlanan ‘Hazret-i Mevlâna’yı Anma Törenleri (1942-1974)’ kitabını da törenlerin nasıl ve ne zaman, kimler tarafından icra edildiğine dair bilgilendirildiği belge niteliği taşıdığını söyleyebiliriz. Fotoğraf sanatçısı Orhan Durgut’un objektifinden Mescid-i Aksa kitabının sayfalarında Kudüs’e yolculuk hissinin doğması gayet normal.

İstiklâl Marşı’mızın TBMM de kabul edilişinin 100. Yılı dolayısıyla ‘Safahat’ı iki kalem erbabı Mehmet Doğan ve Ertuğrul Düzdağ’ın neşirleri olarak ayrı ayrı yayınlarken Doğan’ın gençler için hazırladığı ‘Genç Safahatı da unutmamışlar.

İsmet Özel’in “Kalkış noktası olarak çizgi ve çizginin imkânlarını yoklayan değil, çizginin arkasında kalmış kişi ve kişilikle bağlantıyı arayan” ifadesindeki Hasan Aycın’a ilham kaynağı olan Mehmet Akif’in İstiklâl Marşı’nı ’41 Mısra 41 Çizgi’ olarak kitaplığımızın nadide yerine koyduğumuzu da unutmadan söylemeliyim.

‘Konyalı Üç Müderris’ ve Ahmet Cevdet Paşa’nın ‘Peygamber Efendimiz’ kitaplarını unutmadan gönderen sağ olsun ve’s-selam.