Dolar (USD)
34.75
Euro (EUR)
36.55
Gram Altın
2949.05
BIST 100
9880.41
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE
07 May 2024

​Bayramlar bayram olsun…

Millî, dinî veya özel olarak önemi olan ve kutlanan gün veya günlerdir bayramlar. Terim olarak bayram, Uluslara ait toplu sevinç, mutluluk ve ortak kutlama vesilesi olarak kabul edilen belirli zamanlar için kullanılan bir terimdir bayram. İslâm dininde Ramazan ve Kurban Bayramı olmak üzere iki bayram vardır ve her iki bayram da hicretin 2. yılından itibaren kutlanmaya başlanmıştır.

Bir de milletlerin tarihlerinde yaşadığı özel anların kutlandığı ulusal içerikli bayramlar vardır ki onlar da milli bayramlardır. 1 Mayıs İşçi Bayramı da bu bayramlardan biridir. İşçilerin günlük çalışma süresinin düşürülmesi için başlattığı mücadeleden doğan 1 Mayıs, dünyanın dört bir yanında bir asırdan fazladır emek ve işçi bayramı olarak kutlanıyor.

İlk kez 1856'da Avustralya'nın Melbourne kentinde taş duvar ustaları ve inşaat işçileri yoğun çalışma süresinin günlük 8 saate düşürülmesi talebinde bulunarak iş bırakması, ardından ABD'deki işçiler de 1884'te işverenlerden çalışma saatlerini azaltmalarını talep etmesi ile başlatılan mücadele, 1886'da kitlesel grevlerle yaygınlaşıp küresel nitelik kazandı. Milletlerarası İşçi Kardeşliği Teşkilatı'nın 1889'daki Paris Kongresi'nde, yılın bir gününün dayanışma amacıyla işçilerin ortak bayramı ilan edilmesi kararlaştırıldı. Osmanlı’da 1 Mayıs ilk kez 1911’de Selanik’teki tütün, pamuk ve liman işçilerince kutlandı. İstanbul’daki ilk kutlama ise 1912’de yapıldı. Cumhuriyet döneminde ilk resmi kutlama 1923’te oldu. Taksim Meydanı’nda 1977’de düzenlenen 1 Mayıs programında, meydandakilere ateş açılması sonucu 37 kişi yaşamını yitirdi, yüzlerce kişi yaralandı. Ardından 1 Mayıs, bayram olmaktan çıkarıldı ve kutlanması yasaklandı. Yıllar sonra 2009’da "Emek ve Dayanışma Günü" adıyla tekrar resmî tatil ilan edilerek, kutlanmaya başlandı.

Farklı anlatımlar olması bir yana İşçi Bayramı’nın serüveni böyle. Her neyse şu an dünyada ve ülkemizde bayram olarak kutlanmakta ve tatil olarak geçirilmektedir. Adı üzerinde “Bayram”. Yani bayram havasında geçmesi gereken bir gün. İşçilerin, günlük çalışma süresi konusunda küresel ölçekte dayanışmayla verdiği mücadeleden doğan 1 Mayıs’ı dünya nasıl kutluyor.

Çin’de halk işçi bayramını uzun milli tatillerden biri olması nedeniyle şehir ya da yurtdışına gezmeye giderek geçiriyor. Rusya’da binlerce işçinin katıldığı geçit törenleri ve kutlamalar yapılıyor. Arjantin’de sendikalar, 1 Mayıs’ta özellikle büyük kentlerde çeşitli gösteriler düzenliyor. Bolivya’da, Brezilya’da tüm işçiler, gösterilere katılıyor. Şili, Kolombiya, Peru, Venezuella bu günü sabah mitinglerle, öğleden sonra da kutlamalar ve pikniklerle kutluyor. ABD ve Almanya aynı. Hemen hemen her eyalette kutlamalar organize ediliyor. Belçika hâkezâ. Fransa’da miting değil, bir gösteri yürüyüşü şeklinde gerçekleşiyor. Kutlamalar dünyanın pek çok yerinde olduğu gibi İngiltere’de de büyük bir coşkuyla geçiyor. İspanya, İsviçre farklı değil, onlarda da bayram havasında stantlar açılıyor ve çocuklar için özel gösteriler yapılıyor. İtalya’da da konser gibi organizasyonlar şeklinde oluyor. Kazakistan’da 1 Mayıs İşçi Bayramı ‘Halkların Birlik Günü’ olarak kutlanıyor. 1 Mayıs’ta çeşitli kültürel etkinlikler düzenleniyor. Hülasa bugün dünyanın her tarafında bir bayram havası.

Peki ya bizde neler oluyor. Sendikalar bugünü adeta terör estirme günü olarak bilmekteler. Müsaade edilen alanlarda değil de provokatif eylemlere müsait ve yasaklanan alanlara gitmek ve oralarda uygun olmayan sonuçlara sebep olacak iş ve işlemlerde bulunmak için fırsat kolluyorlar. Siyaseten de muhalefette olan partiler ve liderleri de bu değirmene su taşıyor. Göstericilerin attığı taşlarla meydanlar savaş alanına dönüyor. Göstericiler zaman zaman polise direniş gösteriyor ve müsaade edilmeyen alanlara girmek için her türlü yola baş vuruyor. Esnaf yaşanan olaylardan olumsuz etkileniyor. Esnafın büyük bölümü kepenk indiriyor. Maddi kayıplar esnafın belini büküyor. Bayram havasında geçmesi gereken gün adeta savaş ortamında geçiyor ve meydanlar yakılıp yıkılıyor. Böyle bayram kutlama düşman başına.

Bayramların bayram havasında geçtiği günlerin umuduyla…