Bayramda Trafik Kurallarına Uyalım
Bayrama sayılı günler kaldı. Tatil programı yapanların büyük çoğunluğu cuma akşamından yola çıktılar bile. 9 gün sürecek olan bayram tatilinin yaz dönemine denk gelmesi şüphesiz turizm sektörüne olumlu yönde yansıyacaktır. İnsanların dinlenmesi, yeni yerler görmesi, memleketindeki akrabalarını ziyaret etmesi elbette güzel şeyler. Bütün yıl boyunca yoğun bir tempoyla çalışanlar hâliyle tatil yapacakları yere bir an önce ulaşmak istiyorlar. Bu uğurda başta uykusuzluk, aşırı sürat ve hatalı sollama olmak üzere pek çok kuralı ihlal edecekler. Biz de bayram boyunca “…Aynı aileden” ile başlayan “Bir Aile Yok Oldu…” başlıklı bu acı haberleri takip edeceğiz.
Trafiğe çıkanları bir anlamda uyarmak amacıyla TÜİK tam da bayram öncesi, 2018 yılına ait Karayolu Trafik Kaza İstatistiklerini yayımladı. Bu veriler bütün yılın verileri yani bayramda gerçekleşen kazaları ayrı olarak vermemiş. Ancak yaz döneminde trafik yoğunluğu-yola çıkan araç sayısı diğer dönemlere göre 4 kat, kaza sayısı da 2 kat daha fazla oluyor.
Ülkemiz karayolu ağında 2018 yılında toplam 1 milyon 229 bin 364 adet trafik kazası meydana gelmiş. Bu kazaların 1 milyon 42 bin 832 adedi maddi hasarlı, 186 bin 532 adedi ise ölümlü yaralanmalı trafik kazası.
Trafik kazalarında 6 bin 675 kişi hayatını kaybederken 307 bin 71 kişi yaralandı. Ölümlü yaralanmalı trafik kazası sonucunda 3 bin 368 kişi kaza yerinde, 3 bin 307 kişi ise yaralanıp sağlık kuruluşlarına sevk edildikten sonra kazanın sebep ve tesiriyle 30 gün içinde hayatını kaybetti.
Bu sayıyı 365’e bölersek ortalama her gün trafik kazalarında 18 kişinin öldüğünü görürüz. Sizin için en kıymetli 18 kişiyi düşünün. Bir günde ölüyorlar. Hem de hiçbir suçları yokken.
Ölümlü yaralanmalı trafik kazasına neden olan toplam 217 bin 898 kusura bakıldığında kusurların %89,5'inin sürücü, %8,4'ünün yaya, %0,9'unun yolcu, %0,6'sının taşıt ve %0,6'sının yol kaynaklı olduğu görülüyor.
Kaza oluş şekline göre ise ilk sırada yoldan çıkma yer alıyor. 90'lı yıllarda kazalar daha çok karşılıklı çarpışma şeklinde gerçekleşiyordu. Çünkü yollarımız çift yönlü idi. Hatalı sollama yüzünden araçlar kafa kafaya çarpışıyordu. Bölünmüş yolların hızla artması, bu şekilde gerçekleşen kaza sayısını oldukça azalttı. Zaten şuradan anlıyoruz; trafiğe çıkan araç sayısı ile kaza sayısı oranı düşüyor. Örneğin 1992’de 4,5 milyon kayıtlı araç varken şu anki araç sayısı 22 milyonu geçti. Araç sayısı 5 katına çıkmış iken kaza sayısı bu kadar artmamış.
Bu olumlu düşüşün bir sebebi de üretilen araçların her geçen gün daha güvenli olarak imal edilmesi. Buna ilaveten Emniyet’in trafik yoğunluğunun arttığı dönemlerde denetimi sıklaştırması ve İçişleri Bakanlığı’ndan gelen SMS mesajları en azından bazı sürücüler üzerinde etkili oluyor.
Biz de buradan uyaralım istedik.
Kazasız belasız, sevdiklerinizle çok güzel bir bayram geçirmenizi dilerim.
Hepimizin Ramazan Bayramı kutlu olsun…