Bayram o bayram oldu
Bayram o bayram oldu
Terör olayları, çevremizde ve dünya da yaşanan gelişmeler, olaylar karşında toplumsal bütünlüğün bir türlü sağlanamaması tüm bunların üzerine de Atatürk Havaalanı'nda 42 kişinin şehit olması ile sonuçlanan saldırılar. Türkiye'de insanımızı ciddi derecede umutsuzluğa yönlendirmişti.
Dünyanın önemli projelerinden ve Türkiye'nin en önemli işlerinden olan İstanbul-İzmir Otobanı'nın parçası olan Kocaeli Körfez geçişi Osmangazi Köprüsü'nün açılışını bile hazmedemeyen bir güruhun saldırıları.
Türkiye bu algı ile girdiği Ramazan Bayramı arifesine 9 günlük resmi tatil ile birlikte 'Tam bir' 'Bayram o bayram ola' ile tamamladı. Kadir Gecesi ile başlayan sürecin hikmetimidir bilinmez, Türkiye son yılların hissedilen en güzel bayramını yaşadı. Bütün ülkede bütün illerde, bütün ilçelerde, bütün köylerde milletin iliklerine kadar bu bayramı yaşadı. Bayramın sevincini, bayramın bereketini, bayramın güzelliklerini hissettik. Tartışmasız memleketimde bütün köyler cıvıl cıvıldı, mahalleler fıkır fıkırdı. Başka bayramlarda yol gözleyen, kapısının çalınmasını bekleyen büyüklerin bu sefer gözlerindeki ışıltı bir başka idi. Yüzlerinde gülümseme güllere aksediyordu. Bir yandan da tatil beldelerine akın edenler. Hem esnafın güzü güldü. Hem de yollar İstanbul trafiğinin tatlı telaşını hissettirdi.
Dedim ya bu bayramın bereketini her alanda hissettik. Bayramlar toplumsal kaynaşmanın vesilesi oldu. Bizim batı bölgelerinde pek hemşericilik bilinmez. Ayrık otu gibidir insanlar. İş dünyasında, bürokrasi de kimse kimseyi pek bilmez. Ramazan ve Bayram sayesinde ilkleri yaşadık. Bunda teknolojinin de etkisi var. Sosyal medya her ne kadar günümüzün önemli bir vaktini işgal etse de zararlarının yanında büyük faydalarını da görüyoruz. Ankara'da görev yapan Balıkesirli bir grup arkadaş 'Çakma Ankaralılar' adı ile WhatsApp'ta grup oluşturmuşlar. Bunun yanında da 'Ankara' da ki Bigadiçliler' diye de başka bir alt grup kurulmuş. Sağ olsun dostlar dahil etmişler. Son 3-4 aydır, güzel bir etkileşim ağı oluştu. Hatta Ankara'da belli aralıklarla bir araya gelmeye başladık. 'Ankara'da ki Bigadiçliler' olarak iftarda bile bir araya geldik.
İşte Bayramı vesile edip 2. Günü Bigadiç'te yılların mekanı Belediye'nin yeniden dizayn ettiği, eskilerin 'Mafya Süleyman'ın yeri, bir kısım Bigadiçlinin 'Yamuk Çamın altı' dediği bugünkü ismi ile Manolya Cafe'de buluştuk. Kimler yoktu ki; Çalışma eski Genel Müdürü üstadımız İsmail Bayer, 24. Dönem CHP Milletvekili Ahmet Haluk Gümüş, Yargıtay üyesi Hikmet Kanık, İstinat Mahkemesi Savcısı Mustafa Gökçe, Türk Dil Kurumu'ndan Serdar Karaca, TİKA'dan Fatih Karaca, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi'nde
Aramızda oluşan bu muhabbet, bu kaynaşma sadece bir örnektir. Resmi usullerle yapılan belediye, valililik ve partilerin bayramlaşmaların
Gazetecilikten gelince birçok gelişmeye de o gözle bakıyorsun. Gözlemlerimizi de aktaralım. Gelecek günler neyi gösterir bilmiyorum. Ama bu Bayram milletin moral bulduğu, gelecek kaygılarının azaldığı, yeni ufuklara yelken açıldığı bir bayram oldu. Ağır bir saldırının arkasından açılan Osmangazi Köprüsü konusunda Cumhurbaşkanı ve Başbakan 'Erteleyemezler miydi?' eleştirilerine millet bu köprüden geçerken ki selfilerle cevap verdi. Hatta birçok vatandaş yolunu bu köprüye çevirerek memleketine öyle gitti. Diğer taraftan Türkiye'nin Rusya ile barışması, İsrail ile anlaşması ayrı bir olumlu hava oluşturdu. Bayram da bulunduğumuz birçok sohbetin konusu bunlar oldu. Reel ekonomi bakımından çevremde şikayette bulunanı görmedim. Şahsi gelecek kaygısından bahseden hiç olmazken, Türkiye'nin geleceği konusunda çekinceleri olanlar bulunsa da kötümser tablo çizende pek kalmadı.
Onun için bu bayram Türkiye'nin toplumsal birlikteliğinin hissedildiği, toplumsal kaynaşmanın tavan yaptığı bir bayram oldu.
Alvarlı Efe'nin Türkülere konu olan 'Bayram o bayram ola' dizelerini hatırlattı bana. İnşallah bundan sonra ki bütün bayramlar böyle ola.
Kalın sağlıcaklau2026