Dolar (USD)
32.36
Euro (EUR)
34.94
Gram Altın
2323.55
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

09 Kasım 2021

​Batman'da Fuar Günleri

İki yılımızı esir alan pandemi rüzgârının insanı eve bağlayan şiddetinden sonra şiir akşamlarını, fuarları, okul programlarını resimlerden de olsa izlemek ne kadar iyi geliyor ruha. Sanki hayatın içinde bir yerlerde donan yürüyüşümüz kelimeler tarafından uyandırılmış gibi ya da biz çağırılıyoruz gençlerin üzerinden o yılgın örtüyü çekip kaldırmak için.

Kalemi kadar insanlığına da hürmet beslediğim ve ömrümün son on sekiz senelik yürüyüşünde söz sahibi olduğunu deneyimlediğim Behçet Gülenay hocamdan gelen ince davet hatırladıkça güldürecek yüzümü; “Nuray hocam duyduk ki teziniz bitmiş ve eve kapanmışsınız. Sizi biraz böyle alalım.” Edebiyata ömür vakfetmiş birinin davetindeki edebîlik içimi aydınlatıyor. Bu şiirsel ama keskin buyur karşısında tereddütsüz bir kabule ram oluyorum. Dört Kasım sabahı kar öbeğine benzer bulutların arasından yüzer gibi Doğu’ya ilerlerken süreçten etkilenen öğrencilerin ilgi düzeylerini tefekkür ediyorum. Batman Havaalanında, Batman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Necmettin Doğan Kümet, yanında öğretmeni, elinde bir buket çiçekle karşılıyor beni. Orada kaldığım süre içinde misafirperverliğini, ilgi ve alakasını eksik etmeyen, Batman’ın sözcüsü durumunda olan değerli mihmandarım Necmettin hoca Batman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin şehrin en eski okulu olduğunu ifade ediyor. 1100 öğrenci, 105 öğretmenle makina, motor, mobilya gibi meslek sahalarında öğrenci yetiştiren kurumdan 120 öğrencinin ücret aldığı, 40 öğrenciye de başarı bursu verildiği bilgisini ediniyorum. Kendilerinin son derece yüksek bir disiplin ve titizliğe sahip olduklarını kapıdan ilk girdiğim anda, çocuklarla olan diyaloglarından takip etme imkânı yakalıyorum. Hem sunum ve hem de gelen sorular esnasındaki katılımları, çocuklar üzerindeki etkisini ortaya koyuyor. Okulun müdür başyardımcısı Mehmet Hanefi Gündüz, edebiyat öğretmeni Doğan Tanrıverdi, rehberlik öğretmeni Şehmus Akın ve kurum teknikeri Nihat Kaçan Beyefendiler de ilgisini eksik etmeyen ve geniş bir okuma kültürüne sahip olan çok değerli insanlar… Hayatı olgun bir perspektifle seyreden eğitimcilerimizle uzun uzun hasbihal ediyoruz. Öğrencilerin yorgun zamanlarına, son ders saatine yetişmeme rağmen sıra dışı bir coşku, olağanüstü bir performansla karşılaşıyorum. Kitap gün içinde ellerine ulaşmış olmakla birlikte, bilmedikleri kelimelerin altını çizen; iki taş arasında denemelere hâkim olmaya çalışan, yazıya, kaleme, edebiyata dair diri bir merakla sorularını yönelten ve her cümlemi ince bir dikkatle dinleyen talebeler getirdiğim kaygı hâlini de söküp alıyorlar benden.

Akşam fuar alanına inme fırsatı bulabiliyoruz. Batman halkının kitaplara karşı alakasını, gerek kalabalıktan, gerekse ailelerin alana çocukları ile gelmesinden okumak mümkün. Fuar ve okul programlarında büyük bir özveri ve fedakârlık üstlenen millî eğitim mensubu Veysi Bulut ve Ferit Sertkaya Beyefendiler, yazarları telefonla sık sık aramalarının yanında, fuar alanına inerek gelenlerle alakadar oluyorlar. Ortamı etkisi altına alan maneviyat ve sinerji, kendini her hâliyle hissettiriyor katılımcısına.

Ertesi gün Yahya Kemal Anadolu Lisesi’ne doğru yol alıyoruz. Müdür yardımcısı Uğur Akdemir, edebiyat öğretmeni Zehra Mengüş, bilgisayar öğretmeni Özge Aracı güler yüz ve tatlı dilleri ile karşılıyorlar bizleri. Burası merkezin uzağında kalan bir ara mahalle. Okulun duvarları klasiklerimiz ağırlıklı olmak üzere şiir, roman ve hikâye kitapları ile süslenmiş. Duvarlara kitaplarla daire şeklinde desenler oluşturulmuş. Bu hâliyle öğrencileri gibi ziyaretçilerinin de dikkatini çekecek bir nitelik taşıyor. Kurumda iki öğrencinin nöbet tuttuğu küçük ve şık bir de kütüphane var fakat kitap sayısı oldukça az ve Batman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi gibi belli ki desteğe ihtiyaç hissediyor. Öğrenciler sınav dönemleri olmasına rağmen salonu dolduruyor ve konuşmayı son ana kadar büyük bir dikkatle takip ediyorlar. Gelen sorulardan içlerinde yüksek kabiliyetler, sezgiler olduğunu fark etmek zor değil. Şehrin ücrasında kalan bu okulun içinde şiir, deneme, hikâye yazan ve inanıyorum ki ilerde güzel yerlere gelecek olan çok kardeşimiz var. Üstelik büyük şehrin doygunluğuna, gençlerin pek çoğunda görülen o her şeyi bilme hâline burada rastlamak zor. Batman’ın çocukları ziyaretçisinin dudaklarından dökülecek her kelimeyi özlenen bir merakla takip ediyor, sorular soruyor, aldığı cevaplar karşısında teşekkür etmeyi biliyor.

Ertesi sabah Ferit Sertkaya ve Veysi Bulut’un yazarlar için organize ettiği kahvaltıya İl Millî Eğitim Müdürümüz Mahmut Kurtaran iştirak ediyor. 2019’da tanıma şerefine erdiğim ve gençler üzerindeki hassasiyetine hayran kaldığım müdürümüz 2016’da on çocukla başlattıkları okuma gruplarından bahsediyor uzun uzun. Suç ve Ceza gibi kitapların kritiği, Mustafa Kutlu’nun tüm eserlerine, Cengiz Aytmatov’a, Cemil Meriç’e ilerleyen bir halka ile devam ediyor. Yaygın okuma ortaokuldan itibaren başlıyor ve okuma kültüründen uzak olduğunu düşündüğümüz fen liselerini de kapsayan bir yapı ile liseleri içine alıyor. Bununla birlikte Batman’da “Koruyucu Meleğim Annem Projesi” başlatıldığını öğreniyoruz. Bağımlılık riskinin yüksek olduğu bölgelerde rehber öğretmenlerle çalıştırılan yirmi kadar anne ile annelerin bilinçlendirilmesi hedefleniyor. Anneleri bilinçlendirmenin, toplumu yükseltmekle eşdeğer olduğunu anlatıyor il millî eğitim müdürümüz bizlere… Bir şehri emin ellere emanet etmenin ehemmiyetini düşündürüyor her sözüyle.

Fuara bizlerden önce katılım gösteren ve sonrasında gelecek olan çok kimse var. Erdal Şahin, Nilüfer Zontul Aktaş, Fahri Tuna, Ünsal Ünlü, Seyit Ahmet Uzun, Yaşar Adıyaman, Cihat ve Ayşe Albayrak çifti, Yasemin Kuri, Eylül Şenyürek Altaş, Eda Bildek ve Selvigün Şahin, karşılaştığımız, muhabbet etme imkânı bulduğumuz değerli kalemlerden.

Kitaplardan kurulu bir liman gibi gördükleri olmalı insanın. Behçet Gülenay sadece Batman ve kalem sahası için değil, mensubu bulunduğumuz çağ için de yüksek bir liman, örnek bir öncü. Fedakârlığın, samimiyetin, doğallığın, güvenin elçisi. Onun ince davetiyle geldiğimiz Batman’dan maneviyat yüklenmiş olarak dönüyoruz ve şehrin lirik muhafızlarına hudutsuz bir teşekkür bırakıyoruz.

Selam ile.

 
ABONE OL
Deniz feneri detay
Deniz feneri detay
Kızılay 160x600
TDV ramazan