Dolar (USD)
32.55
Euro (EUR)
34.95
Gram Altın
2448.17
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

03 Haziran 2022

Batman'da bir garip Ecir Dede

Mekânlar, içinde yaşayan insanlarla anlam kazanır. Geçmişte yaşadığı şehre mührünü vuran nice insanlar yaşamıştır. Bunların kimi bir âlim, kimi bir kumandan, kimi bir hükümdar, kimi bir devlet adamı, kimi bir şair, kimi bir gönül insanıdır.

Dün bu insanlar yaşarken hiç kimse onların isimlerinin yaşadıkları şehirle özdeşleşeceğini belki aklına bile getirmedi. Lakin öyle isimler oldu ki ünü şehri de geçti, ülkeye hatta tüm insanlığa mal oldu.

Bu gün de yaşadıkları şehir için çalışan çabalayan ve ona anlam katan insanlar bir hayli var. Bunların bir kısmı siyaset arenasında hizmet ederek şehirleri için çaba sarf ederlerken kimileri de yazarak, çizerek bir şeyler yapmak derdinde.

İşte bu günkü yazımızın konuğu olan Ecir Demirkıran ağabeyimiz de kalemiyle doğduğu ve yaşadığı şehir için emek veren bir değerimiz. Çocuklar için yazdığı kitapları nedeniyle onun ileride “Batmanlı Ecir Dede” olarak hatırlanacağını düşünüyorum.

Ecir Demirkıran, 1957 yılında Siirt’in Kurtalan İlçesi Beykent Köyünde dünyaya gelmiş. Eskişehir Anadolu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi mezunu. Ayrıca Arap Edebiyatı ve İslami İlimler alanında özel dersler almış.T.P.A.O Batman Bölge Müdürlüğü’nden emekli.

Ecir Bey ile ilk tanışıklığımız 2017 yılında, merhum Vahap Akbaş adına Batman’da düzenlenen bir yarışma vesilesiyle oldu. Ödül almak için bu şehre gittiğimde bizlere mihmandarlık eden Ecir Bey ve Şahin Mutlu (ki o da Şahin Öğretmen olarak nam salmış bir eğitimcimiz) bu yarışmanın hem tertip komitesindeydiler ve hem de jüri üyesiydiler.

O gün ülkenin dört bir tarafından onlarca şair, yazar, ozan, akademisyen Batman’daydı. Hâliyle Ecir Bey de bunları daha iyi misafir etmek adına sağa sola koşturup duruyordu. Akşam Batman Kültür Merkezinde bir TSM Konseri vardı ve Ecir Bey de bu koronun üyesiydi. İşin içine musiki girince benim için işin rengi değişmişti. Zira musiki benim en zayıf noktamdır. Bu hayhuy arasında koşturduğu için pek konuşma fırsatı bulamadığım Ecir Bey’e Batman’dan dönerken:

“Bak abi sen herkese yetişmeye çalışıyorsun ama bu mümkün değil. Senin burada aradığın adam benim, bunu unutma.” demiştim.

Ecir Bey bu sözden çok mahcup olmuştu ama kendisine latife yaptığımı söyledim. Ancak Ecir Ağabey gerçekten mahcup olmuştu. Özür kabilinden bana Serzeniş ve Vurgun Yüreğim isimli şiir kitaplarını imzalayıp takdim ettiler.

Tabi biz Batman’dan ayrılınca bu söz üstadın yüreğine bayağı işlemiş olmalı ki beni aradı ve “benimle çok fazla ilgilenemediği için mahcubiyetlerini” tekrar bildirdiler. Ben de o sözleri latife babından söylediğimi, elbette bu kalabalık arasında benimle ilgilenmesinin mümkünolmadığını yineledim.

Aradan birkaç gün geçince ben de ona bir sürpriz yaptım ve bir şiirini besteleyip notalarını gönderdim.Notaları alan Ecir Bey hemen beni aradı ve bana:

“Yahu üstadım gerçekten de benim aradığım adam senmişsin, şimdi ne demek istediğini daha iyi anladım.” dedi.

Derken dostluğumuz ilerledi ve Ecir Bey’in çocuk kitaplarına gönüllü editörlük yapmaya kadar vardı. Ecir Bey’in çocuklara yönelik hikâye ve masallarını yeniden gözden geçirdik ve baskıya hazırladık. Bu kitaplar; Sinan’ın Maceraları, Kitap Okuyan Kedi, Şemhuriş Peri, Gökyüzü Masalları ve Zümrüt Hikâyeleri isimlerini taşıyor.Bu kitaplar gerçekten de çok güzel ve eğitici kitaplar. Bir dede duyarlılığı ile yazılan bu eserleronları hayata hazırlayan masal ve hikâyelerden oluşuyor.

Ecir Bey’in ayrıca “Bir Tutam Umut” isimli bir romanı da basılmayı bekliyor. Yine Vurgun Yüreğim ve Serzeniş isimli iki de şiir kitabı var. Birçok şiiri Bestekâr Suat Yıldırım tarafından bestelenmiş ve albümlere okunmuş.

Ecir Bey’in kitapları Batman’da bulunan Mütercim Yayınlarından çıkıyor. Ecir Bey, yayınevi sahibi Mehmet Ali Arslan Bey ilebeni de tanıştırdı. İlerleyen günlerde Ecir Bey ile dostluğumuz sayesinde yedi kitabımız bu yayınevinden çıktı.

Bir gönül insanı olan Ecir Dede’ye sağlıklı uzun yıllar dilerken daha nice eserler vermesi için Rabbimize duacıyız.