Dolar (USD)
32.58
Euro (EUR)
34.77
Gram Altın
2508.87
BIST 100
9693.46
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

08 Ocak 2023

Batıkent Şehit Demet Sezen Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi

İnsan kalemle iştigal ettiğinde güzel anların hatırasını derhal bir yerlere kaydetme ihtiyacıyla yanıp tutuşuyor. Aksi durumda kalbinde ölümsüzleştirmek istediği zamanlar kırgın ve dargın uçup gidecek, kendisinden şikâyetçi olacaklar hissi meydana geliyor.

Aralık ayı içerisinde Batıkent Şehit Demet Sezen Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi’nin çok kıymetli müdürü Özgül Duruöz Erdönmez hanımefendiden samimi bir davet aldım. 2 Ocak Pazartesi söyleşi amacıyla gittiğim okulun fen bilimleri, sosyal bilimler, imam hatip bölümleriyle devasa bir yapı olduğunu gördüm. Burası büyük bir proje okulu… Okulda beni Özgül müdürüm karşıladı ve imam hatip lisesinin dokuzuncu sınıfları ile söyleşmek üzere konferans salonuna geçtik. Edebiyat öğretmenimiz Fatıma Köylü Tan hanımefendinin kıymetli sunumundan sonra kürsüye çıktık ve onun refakatlerinde gençlerle söyleştik. Pek çoğu edebiyatın içinde, bir kısmı da edebiyata temayülü olan ve fakat bir parça cesaretle kaleme sarılabilecek kızlarımız Derya ve Meczup kitabımı okumuş, programa hazırlıklı gelmişlerdi. Dolayısıyla “ol mâhiler ki derya içredir, deryayı bilmezler” mısraının nüvesinden uzak, şiirsel bir atmosferde soluk alıp verdiğimi hissetmek zor olmadı. Nitekim kurum Tübitak projesinin Edebiyat alanında bölge ikinciliğine hak kazanmış.

Gençlerimiz “neden okuyoruz” yahut “ne için yazıyoruz” gibi sorulara derinlikli cevapları olan farkındalığı yüksek bireylerdi. Günün son ders saatinde hasbihal etmiş olmamıza rağmen pek çoğunu heyecanlı buldum; Rana, Nevâ, Ayşe Beyza, Elif, Hayrunnisa, Zeynep, İkra, Safiye, Hatice İrem, Zümra, Sukeyla, Bediha… Her biri okumaya, kitaplara, kelimelere, kâğıtlara dair sözü olan ve okumayla rabıtasını koparmayan tertemiz kızlarımız… O kadar ki ismiyle müsemma İkra’nın “derslerimi daha iyi kavrayabilmek, soruları daha iyi çözebilmek adına okuyorum” cevabı hem beni hem de eğitimcileri gülümsetti. Bu noktada eğitim sisteminin körpecik dimağları ezbercilikten kurtarmak adına yoruma açtığını hatırladım. Dolayısıyla bugün okumak hobinin, öğrenmenin, kültürlü ve donanımlı bir birey olmanın, derinleşmenin ötesinde bir zaruret hâlini de almıştır. Hiç şüphesiz çocukların okumayı sevmelerinde aileler kadar öğretmenleri de büyük rol oynamaktadır. Şehit Demet Sezen Kız İmam Hatip Lisesi bu inancımın bir tezahürü oldu. Kapsamlı bir defterle yanıma gelip birbirinden güzel şiirlerini gösteren, şiire sonsuz bir aşkla bağlı olan ve ilerleyen zamanlarda çok iyi bir şair olacağını hissettiğim Elif’in “beni anlayan ilk ve tek kişi öğretmenimdi” söylemi derin bir yerden kopup kondu yüreğime. Diğer yandan altıncı sınıfta basılı bir hikâye kitabı çıkardığını öğrendiğim Betül’ün ailesi tarafından desteklendiği kadar öğretmeni tarafından öne çıkarılarak onure edilmesi zamanımıza anlam katan değerli detaylar arasındaydı.

Söyleşi sonunda kurum müdürümüz Özgül Duruöz Erdönmez hanımefendiden fen ve sosyal bilimler adına ânı anıtlaştıran değerli bir plaket aldım. Kendileri sohbetimizin kalbindeki yansımalarını latif üslubuyla ifade nezaketi gösterdi. Diğer yandan kitabı okuyup uçları yanık mektuplar yazan öğrencilerimizin, el emeği göz nurları kırmızı ahşap bir kutu içinde Fatıma Köylü Tan öğretmenimiz tarafından sunuldu. Bu sunum mutlu kelimelerle izah edilemeyecek bir evrene götürdü beni. Aynı gece, gençlerin gönüllerinden bir nağme gibi süzülen kelimeleri tekrar tekrar okudum ve bu ölümsüz armağanı lavanta kokuları arasında –açıp bakmak iştiyakıyla- çeyiz sandığıma kaldırdım. Metnimde büyük bir sabır ve sükûnetle fotoğraflarımızı çekme nezaketi gösteren Zeynep’i de yâd etmek, kurumun Fatih Durmaz’ın genel yayın yönetmenliği ve Afra Tekin’in editörlüğünde Mahfil adında bir dergi çıkardığına değinmek isterim. İlk sayısı Kasım 2022’de hayata kazandırılan fanzinin Aralık nüshası da sunulan incelikli armağanlar içerisinde;

Sayfalar kaldı elimde

İşte koca bir fırtına

Aklım mantığıma labirent kurdu

Sen de yoksun ya da başkası.

(…) Elif Akkuş

Batıkent Şehit Demet Sezen Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi’nin müdürüne, öğretmen ve öğrencilerine yaşattıkları değerli anlar için teşekkür ediyor, yollarının açık olmasını diliyorum.

Selam ile