Dolar (USD)
34.46
Euro (EUR)
36.14
Gram Altın
2961.64
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE
04 Eylül 2016

Başvurular 90 bine yaklaştı

Maliye Bakanı Naci Ağbal, bazı alacakların yeniden yapılandırılmasına ilişkin düzenleme kapsamında internet üzerinden yapılan başvuru sayısının 72 bin 760, vergi dairelerine gelmek suretiyle başvuru yapan mükellef sayısının da 14 bin 244 olduğunu belirterek, "Yani toplamda 87 bin 004 başvuruyu şu ana kadar aldık" dedi.

Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun'un 19 Ağustos'ta yürürlüğe girdiği dikkate alınırsa 12 gün gibi kısa sürede bu kadar çok sayıda mükellefin başvuruda bulunması şaşırtıcı.

Son başvuru tarihi 31 Ekim sonuna kadar bu sayının daha da artması bekleniyor.

Af mahiyetinde olmasa da yine de sık sık bu tür düzenlemelere gidilmesini doğru bulmadığımızı belirtmek istiyoruz.

Çünkü dürüst mükellefler bir nev'i cezalandırılmış oluyor.

Vergi kaçırmayan ve vergi borcunu hiç aksatmadan vadesinde ödeyen mükelleflere sigorta priminde olduğu gibi vergi indirimi avantajı tanıyacak yasal düzenleme, bir an önce hayata geçirilmelidir.

Bu suretle bir nebze de olsa haksızlık giderilmiş olacaktır.

Öte yandan 'af çıkacak' beklentisiyle insanların borçlarını ödemekte isteksiz davrandıklarını da hatırlatalım.

TİCARETTE RUBLE VE TL KULLANILACAK

Rusya ile Türkiye arasındaki ticarette TL ve ruble kullanılması için görüşmeler yapılıyor.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Rusya ile ticarette ruble ve TL'nin kullanılması için merkez bankalarının görüştüğünü" kaydederek iki ülke arasındaki ticaret hacmini büyütmeyi hedeflediklerini söyledi.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci de, Türkiye ile Rusya arasındaki ticaret hacmini 100 milyar dolara çıkarmak için gayret sarf edeceklerini açıklamıştı.

Ticaret hacminin artması kuşkusuz her iki ülkenin de yararınadır.

En yüksek 35 milyar dolara ulaşan ticaret hacmi son uçak krizinden sonra 27 milyar dolara kadar gerilemişti.

Uzmanlar her şey yolunda giderse iki ülke arasında 100 milyar dolarlık ticaret hacmine 5 yılda ulaşılabileceğini tahmin ediyorlar.

ÇİFTÇİLERİN BORCU ERTELENSİN

Türkiye Ziraat Odaları Birliği(TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, çiftçilerin kredi borçlarının mutlaka ertelenmesi gerektiğini ifade ederek,

"Doğal afetlerle uğraşan üreticimiz, Rusya pazarı başta olmak üzere ihracatta görülen olumsuzluklar nedeniyle pazarlamada büyük sıkıntı yaşamış ve yaşamaktadır. Ülkemizin bu yıl içinde Rusya ambargosu nedeniyle gıda ve tarımda ihracat kaybı 375 milyon dolardır. Bu zarar, bu fatura, üreticimizin üzerindedir. Üreticilerimizin toplam borçları da uzun vadeli olarak yeniden yapılandırılmalı, taleplerimizi başta Başbakan Binali Yıldırım olmak üzere ilgili makamlara ilettik" dedi.

Vergi ve sigorta primi borçlarının yeniden yapılandığı bir dönemde çiftçilerin taleplerinin dikkate alınması gerektiği kanaatindeyiz.

Tarım sektörünün devlet desteği olmadan hayatiyetini sürdürmesi zordur.

Bu nedenle dünyanın her ülkesinde hükümetler tarafından korunup kollanmaktadır.

[email protected]