Dolar (USD)
33.99
Euro (EUR)
37.82
Gram Altın
2819.67
BIST 100
9577.46
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

08 Eylül 2024

Baştacı Eşkiya

Ünlü yazar Kemal Tahir’in fazla bilinmeyen bir romanı vardır. Rahmet Yolları Kesti adlı bu romanı Fransız yazar André Maurois' in şu sözleriyle başlar.

"Ahlak düzeni sağlam olmayan ve soyguncularıyla başa çıkamayan bir toplum, - ruhundaki barbarlık duygusunun baskısıyla- soyguncularına hayranlık duyar."

Kemal Tahir, Rahmet Yolları Kesti kitabında uzun dönem Türk edebiyatını meşgul eden eşkıyalık olgusuna başka bir açıdan bakmıştı. Yazar; romanında ağalık sisteminin eşkıyalıkla olan yoğun ilişkisini, bu ilişkinin giderek bir zorbalığa dönüştüğünü ve halk arasında eşkıyalığa duyulan hayranlığın aslında bir tür çaresizlikten kaynaklandığını söylemek istemişti.

Romanda kendi düzenini kurmuş eskinin eşkıyası, yeninin ağası iki zorbanın; genç yaşta bir kızı kaçırmak için tezgâhladığı oyunlar hem eşkıya-ağanın hem halkın hem de zulme uğrayanların gözünden tüm canlılığıyla anlatılmıştır.

Kemal Tahir, o zamanlar ağaların elinde oyuncak olmuş ve günümüz çek-senet, mafya, gasp, basit yaralama, hırsızlık, her türlü tecavüz çetelerinin romanını anlatıyor. Roman, Yaşar Kemal’in efsaneleştirdiği İnce Memed romanına aslında bir reddiye niteliğindedir. Kemal Tahir, faziletli ve ahlaklı bir eşkıyalık olamayacağını; cemiyyette belirli bir kesim tarafından hayranlık duyulsa da, saygı gösterilse de olayların geçtiği 1940’lı yılların başlarında ne zulmüyle nam salan Bolu Beyi ne zalime karşı duran yiğit Köroğlu vardır artık. Bu tip destansı hikâyeler asırlar evvelinde kalmış ve tarihin tozlu sayfalarındaki yerlerini almışlardır. Bu nedenle Kemal Tahir, efsane olmuş eşkıyalık hayallerinin halk içinde destekten yoksun olduğu ifade etmiştir romanında.

Yaşar Kemal, İnce Memed romanında hâlâ eski dönemlerden kalma bir eşkıya prototipini yaratmaya çalışmıştır. O, İnce Memed ile sosyal eşkıya fenomeni oluşturur. Yaşar Kemal’in kitabında eşkıya, sosyal düzenden kaynaklanan adaletsizliklere karşı olması ve bunların son bulması için çaba göstermesi ile sıradan bir eşkıyadan farklılaşır. Burada iki Kemal’in yetiştiği muhitte verdiği mesajların da etkisi söz konusudur. Yaşar Kemal, bir aşiret çocuğudur. Romanında düşmanımın düşmanı benim dostumdur demeye getirir. Kemal Tahir ise Osmanlı bakiyyesi bir ailede yetişmiştir. Devlet nizamının bozulmasının nedenini araştırır.

Romanın baş kahramanı Maraz Ali, Çerçi Süleyman ağanın kapıkulu iken babasıyla beraber askerlik yapan Bektaş Emmiye "neden eşkıyalık yok?" diye sorar. Bektaş Emmi romanın eşkıyalığa bakışını şu şekilde özetler: "Şimdinin eşkıyaları şehir yerine inmiş; olmuş çerçi, olmuş arzuhalci, olmuş memur... Eşkıya devri hükümetin hasta olduğu sıradır. Hükümeti sıtma tuttuğu zaman eşkıya başkaldırır.” Bu görüşler aslında Kemal Tahir’in de görüşleridir.

Rahmet Yolları Kesti romanı, eşkıyalığın yüceltildiği günümüzde, mutlaka okunması ve okutturulması gereken bir romandır. Kitap, asıp kesip, atıp tutan eşkıyanın, şartlar bir anda değiştiğinde, planları istediği şekilde gitmediğinde ne duruma düşeceğinin güzel bir örneği.

Bugün Gazze’de ve Batı Şeria’da hasılı bütün Filistin’de İsrail ve Batılı ülkelerin soykırımı yaşanırken ülkemizde de vicdanları yaralayan meşhur dolandırıcıların baş üstünde tutulması üzerine Rahmet Yolları Kesti romanını yeniden okudum.

Acaba diyorum, soykırım çetesi planladığı gibi Filistin’de soykırım yaparken sesini çıkarabileceği ülkelere operasyon mu çekiyor? Mesela daha önce İsrail, Filistin’e saldıracağı vakit eş zamanlı olarak ülkemizde de terör örgütlerinin bombalı saldırıları oluyordu. Şimdi ise Siyonistler yeni taktikler geliştirmiş.

Hem ABD hem Türk vatandaşı yardım gönüllüsü Ayşenur Ezgi Eygi, Batı Şeria’da keskin nişancılar tarafından kafasından vurularak şehid ediliyor. Daha önce de İsrail, Filistinlilerin evini yıkmaya karşı çıktığı için ABD vatandaşı Rachel Corrie’yi ezerek öldürmüştü.

Bu aktivistler, İsrail tarafından Filistin’i destekleyen Amerikalılara gözdağı vermek adına soğukkanlılıkla katledildiler. Bizler, medyamız, sivil toplum kuruluşlarımız, Filistin meselesine duyarlı insanlarımız tam da meseleyi uluslararası zemine taşıyacakken fenomen dolandırıcılar Engin Polat ve Dilan Polat serbest bırakılıyorlar.