Dolar (USD)
34.49
Euro (EUR)
36.26
Gram Altın
2962.07
BIST 100
9367.77
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE
12 Haziran 2024

​Başkan'ın Adamları

Türk edebiyatının önemli usta isimlerinden Mustafa Kutlu’nun yeni hikâye kitabı Dergâh Yayınlarından çıktı. Uzun bir aradan sonra ‘’Başkanın Adamları’’ ismiyle çıkan hikâye, bir belediye başkanın ve başkana gönülden bağlı insanların festival düzenlemesini konu edinmiş.

İnsanlığın gelişimi bütünüyle düşüncelerin iletilmesi olasılığına dayanır. Zira insanlar fikir alışverişinde bulunmasaydı, işbirliği, bilgi, sanat ve bilim gelişmezdi. Mustafa Kutlu, düşüncelerini en güzel tarzda aktarmayı başaran bir yazar olduğu için, onun eserlerini okumak bu anlamda insanı geliştiren bir özelliğe sahiptir.

Kutlu’nun diğer eserlerinde olduğu gibi, insan-insan yaşamı ve doğal çevreyi bu yeni eserinde de çokça işlemiştir. Onun bütün kitaplarında doğallık vardır. Başkanın Adamları hikâyesinde birbirinden farklı karaktere sahip zengin bir kadro dikkat çeker. Ancak Kutlu, bu toprakların insan hayatına dışarıdan biri olarak değil, içerden biri olarak ele alır. Bu nedenle Başkanın Adamlarında karşılaştığınız karakterler, sanki kırk yılık arkadaşınızmış gibi hissedersiniz.

Bilindiği gibi sosyoloji bilimi, toplumu bütün yönleriyle inceler. Başkanın Adamaları, toplumu bütün yönleriyle ele alan sosyolojik bir eserdir.

‘’Birlikte kotarılan her işin başarısı, sürekli ve kaliteli olması için uyum şarttır. Bu tutum bizde, yani kültür ve medeniyetimizin, inancımızın, geleneğimizin vücut bulduğu her yerde, fert-cemaat ilişkilerine bir hüviyet vermiştir.

Cemaat ferdi ezemez.

Fert cemaate hükmedemez.

İlki olursa yani cemaat ferdi ezerse şahsiyet ortaya çıkmaz; emre itaatten öte bir tavrı olmayan, silik, kişiliksiz, fikirsiz fertler oluşur.

İkincisi olursa, yani fert maddi-manevi iktidarı ile cemaati ezmeye kalkarsa bunun adı istibdat olur.

Bu iki hususu aileden devlete kadar her oluşumda dengede tutmak, ahengi temin etmek şarttır.

Öyle ki siyasetten iktisada, hukuktan eğitim-öğretime, sanattan spora kadar her konuda bir denge, bir ahenk vücut bulsun.’’ Kitapta bunun gibi birçok örnek gösterilebilir.

Mustafa Kutlu, İslâm inancına dayalı değerler sistemini diğer eserlerinde olduğu gibi bu yeni eserinde de yansıtmıştır. Mesela: ‘’En’am otuz ikinci ayette buyuruluyor ki:

Dünya hayatı sadece bir oyun ve oyalanmadan ibarettir. Ahiret hayatı sakınanlar için daha hayırlıdır.’’

Mustafa Kutlu, iyi bir edebiyatçı ve iyi bir mütefekkirdir. Onun düşünce ve ahlâk anlayışı, eğitim-öğretim yaklaşımı Nurettin Topçu’nun düşüncesiyle paralellik arz eder. Her iki mütefekkirin eserlerinde de iyilik, adalet, merhamet gibi ebedi ve cihanşümul prensipler bulunur. Ahlâk ile dinin birbirleriyle bağlantılı olduğu özellikle vurgulanır.

Amerikalı roman yazarı Chandler derki: ‘’İyi bir hikâye tasarlanmaz, damıtılır.’’ Gerçekten de Kutlu’nun bütün kitaplarında güçlü bir sezgi, derin bir tefekkür, berrak bir dil ile birleşerek okurun zihninden kalbine adeta damıtılır.

Mustafa Kutlu, bir doğa aşığıdır. Bu nedenle ‘’Çamlıpınar’’ ilçesi doğa ile iç işlenmiştir. ‘’Kanal geçtiği her sokağı, her dükkân önünü, her küçük meydanı, her ağaç dibini serinleterek, suyun o mucizevi sesini, ilahiler eşliğinde dört bir yana serpiyor.’’

Toparlayacak olursak, Mustafa Kutlu’nun eserleri: Vicdanın, fıtratın, estetiğin, doğanın, doğallığın, hakikatin, aşkın, samimiyettin ve kalbin eserleridir. Başkanın Adamları eserinde, doğa öyle bir tasvir edilmiş ki, içimizdeki hüznü dağıtarak bizi mutluluğun eşiğine götürür. Bazen de olayların iç yüzünü öyle bir ortaya çıkarır ki bizi hüzünlendirir. İnsanların genelinin bakıp ta göremediği veya fark edemediği birçok konuda Kutlu’nun orada bir anlatı çıkarttığını görürsünüz.

Toplumların onur kaynağı, yetiştirdiği gönül insanları ve onlardan yükselen ölmez ideal fikirlerdir. Mustafa Kutlu bunların başında gelir. Zira o bir gönül insanıdır. Onun için Kutlu’nun tüm eserleri gibi Başkanın Adamları eseri de gönlünüze iyi gelecektir. Gönlünüze iyi bakın!

Pazar günü idrak edeceğimiz Kurban Bayramınızı tebrik ederim.