Dolar (USD)
32.50
Euro (EUR)
34.88
Gram Altın
2435.05
BIST 100
9716.77
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

12 Şubat 2015

Basın Özgürlüğü

Tiyatroda, bilhassa mizah/komedi oyunculuğu için 'artı' değer gibi görünen, oyuncunun 'nevi şahsına münhasır'(O ne ki? Paralellerin dinlediği Şüpheli Şahıs gibi bi şeyu2026) özelliğiyle sergilediği karaktere, Türkiye'de 'hal komedisi' yahut 'durum komedisi' diyorlar.
Hee, Tiyatro da biliyorum ya. Diplomam 'bilem' var hem de Amerika'dan.
Bunu bazan, dar mekanlarda gündelik olayların aktarıldığı, geneli yanlış anlaşılmaya dayalı, karşıdakini küçük düşüren(Yok, vallahi benim değerlendirmem değil, tanımı bu!) 'Situation Comedy' yani 'sit-com' ile karıştıranlar da var.Cehalet veya özenti diye yaftalamayın hemen canım, basit bir çeviri hatası! Aslı 'Karagöz Hacivat' mizahı diyeyim de, siz anlayın. Ama gavurca olunca pek bi havalı, değil mi?
Bizde kullanılan tanımıyla 'durum komedisinin' gerçek de karşılığı 'Wanking' yani 'kendi kendini tatmin, istimnadır'(Masturbasyon lan, masturbasyon işte!). Gavur bunu, bu şekliyle tiyatro terimi olarak almış. İzahını da yaparken çok inceden sanki bizimkilere gönderme, ne kelime, 'giydirme' yapmış.
Herne kadar bunu yapan oyuncunun, bu 'aptallığı'(gavurun tabiri) seyirciler tarafından eğlenceli ve gülünç(komikkelimesi yerine özentiyle değil 'özenle' seçtim) bulunsa da oyuna, sahneye bir katkı sağlamadığı gibi kendisi kadar diğer oyuncuları da zor durumda bırakır.
Şimdi bunu nerden nereye bağlıyacağım, değil mi?
İstatikler şöyle bir bakalım.
Türkiye'de günlük 4.5 ila 5.5 milyon gazete basılıyor. Ve ortalama 21 muhalif basının en az 3 milyon trajı var. Bunu asgariden alırsan en az %60(yüzde altmış) en fazla desek %75(yüzde yetmiş beş) muhalif hatta 'uyuzluğuna', daha da ileri gidip vatan hainliğine dönüştüren en az günlük 1 milyon baskı çıkıyor. Küfür, hakaret, tahkir gırla.
Peki ya televizyonlarda durum nedir?
Durum farklı değil. 27'si Türkiye geneli hatta uluslararası, 16'sı bölge, 215'i de yerel olmak üzere toplam 258 televizyon kanalı yayın yapıyor. En yüksek seyretme oranlı(reyting) 5 genel kanalın 4'ü, haberleri muhalif bakışlainsanlara aktarıyor.

Sadece 'Haber Kanalı' olarak yayın yapan 18 haber kanalından 9'u yani yarısı da muhalif. Daha doğrusu Erdoğan düşmanı!
Aynı zamanda, kendilerince doğal olarak Hükümet düşmanı, haliyle de AK Parti düşmanıdırlar.
Hepsi istisnasız Erdoğan ve ailesine, hükümete her gün ama her gün yalan, mesnedsız iftira dolu yayınlar yapıyor.Üstelik, şimdiki bir durum da değil, yıllardır yapıyorlar. Ama son zamanlarda 'gemi iyice azıya' aldılar.

Adını anmak istemediğim ama teşhir için de lüzumlu Uğur Dündar gibi, Barış Yarkadaş gibi 'teşneci taifesine' göre haftalık yirmişerli guruplar halinde Erdoğan'dan talimat alıyormuşuz. Bunun içinde 'ayakları kaydırılacaklar' listesi de varmış! İnsanın aklına hemen 'kişi karşısındakini kendi gibi bilirmiş' sözü geliyor.
Yahut insanda Utanma olmazsa gerisini koyver gitsinu2026.
Bütün bunlara rağmen bir tek ama bir tek gazetenin, bir tek televizyonun kapatıldığı görüldü mü?
Üstüne üstelik kendilerini tutuklatmak için her türlü davetiye çıkardıkları halde!
Diktatörlük böyle bir şeyse, Basın bu şekilde Özgür değilse, oh ne ala, Mualla!
Hani diyorlar ya, eskiden şöyleydi böyleydi diye. Yahu eskiden muhalefetin de, düşmanlığın da bir 'arı, namusu' vardı. Hiç değilse her şeye karşı çıkmaktansa doğru yapılana 'sessiz kalarak' bile bir erdem sergilenirdi. Susunca, seni belki 'adama sayarlardı'!
'İttirin, gidiyorlar' ezikliğindeki anlayış, merkezden uzaklaştıkça kendini 'merkez zannedenin' histerik ruh halinebenzeru2026
İşte buna Wanking derler. Gerek 'siyasi wanking' de, istersen 'zihni wanking' de, bi şekilde tatmin et kendini işte!
****

Elbet geçer, bilirim Dostum. Geçenden arta kalan onur, zalimden arta kalan kahır.
Yazarımız Yakup Köse'nin yanındayız.