Dolar (USD)
32.42
Euro (EUR)
34.29
Gram Altın
2492.64
BIST 100
9693.46
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

23 Şubat 2021

Başbakan, Devlet Başkanı

Lider olacak insanın en önemli özelliklerinden biri şudur: İşe yarayacak adamları mükemmel derecede bilir. Zeki adamları, işe yarar adamları daha ufuk çizgisinde tespit eder. İşe yarayacak kişileri, adamları seçme konusunda birinci sınıf sarraftır. En önemlisi de sadece işe yarar adamı seçmesi değildir. Aynı zamanda işe yarar o kişileri değerlendirmesidir.

Niçin?

Tek başına tüm işleri yapamayacağına göre maiyetine yeteri kadar zeki ve işe yarar insan toplaması işin doğası gereği farzı ayın derecesindedir. Kimi nerede değerlendireceğini çok iyi bilmesi ve yapması gerekir. Ancak böylelikle tüm işlere yetişir ve başarır.

En iyi Başbakan, Devlet Başkanı kimdir?

Tek başına bütün işlerin üstesinden gelemeyeceği için en değerli adamlardan en yüksek verimlilikte nasıl istifade edilebileceğinin adeta kusursuz hesabını yapmış kişi demektir. Bu yetenekte bir kişi demektir. Dolayısıyla mükemmel kadro oluşturur. Zaten insan değerlendirmesini mükemmel bilen, kaliteli insanları seçip değerlendirebilen siyasetçiler işi götürür, ülkesini çok ilerilere taşırlar.

Siyasette karizmatik ve zeki lider, büyük lider olunmadıkça yapılan işlerin sonuçlarında çok bir şey olmaz. Siyaset tam manasıyla yerini bulmaz. Sıradan bir insan siyaset yapmakta çok zorlanır. O sıradan insanın Genel Başkan bile olması sonucu çok değiştirmez.

Siyaset-insan ilişkileri çok önemlidir. Siyasette insan insanın yurdu olması gerekirken en büyük kurdu olabilmektedir. İnsanların olduğu yerde uyku kardeşliği de olabilir, birbirini yeme kardeşliği de olabilir. Uykudan uyanılıp, uyku kardeşliği bir anda sona erdiğinde siyaset yüzünden birbirlerini yiyebilirler. Kendilerini de birbirlerini de yok edebilirler.

Dolayısıyla ben iyi vatanseverim, iyi demokratım, iyi devrimciyim, iyi Müslümanım diyen insanların, dünyaya karşı mücadele edenlerin bile birbirini yemesi kaçınılmazdır. Büyük siyasetçiler, iyi liderler insanların siyasette birbirini yiyebileceğini bilir ve maiyetlerini asla birbirine yedirmezler. Yedirmedikleri gibi çok farklı özellik ve eğitimdeki insanları makine gibi işleyen çok yararlı bir teşkilat haline getirirler.

Ülkenin, yaşadığımız yer Türkiye’nin geleceğini kim şekillendirecektir? Ülkenin, Türkiye’nin kurumlarını daha iyi, daha işlevsel, daha geleceğe dönük kim şekillendirecektir? Ülkenin, Türkiye’nin daha güçlü olmasının yollarını kim tavsiye edecektir?

Siyasetçiler… Fikir adamları…

Tüm bunları siyasetçiler ve fikir adamları yapacaklardır. Dünyayı tanımayan ve yönetmeyi bilmeyen, Türkiye’yi tanımayan ve yönetmeyi bilmeyenler değil tabi ki…

Siyasetçilerce siyasetin nasıl olduğu ve nasıl yürütülmesi gerektiği bilinmiyorsa o zaman ülkeye nasıl şekil verilecektir ki? Ülke için nasıl yeni fikir üretilecektir ki? Siyaset ve fikir adamlarınca siyaset, insan, nefs, siyaset-siyaset, siyaset-insan, siyaset-nefs gibi kardeşliğin de çok olduğu ayrışma ve kavganın da çok olduğu bu alanın ilimleri çok iyi bilinmezse nasıl tavsiyelerde, nasıl ikazlarda bulunulacak ki?

Siyasi liderin ülkeyi de dünyayı da bilmesi çok önemli. Aynı şekilde fikir adamlarının da bilmesi önemli. Bilmiyorlarsa zaten onlardan çok şey beklenilmemeli. Hem yapacağı çok bir şey olmaz hem de Allah korusun ülkeyi uçuruma sürüklerler. Ülkeyi; uçurum kenarında gezen siyasetçiler ve fikir adamları değil uçurumdan uzak tutan, gelecek planlarını iyi yapan büyük siyasetçiler ve büyük fikir adamları güçlü yapacak ve daha yukarılara taşıyacaktır.