Dolar (USD)
34.57
Euro (EUR)
36.01
Gram Altın
3011.18
BIST 100
9549.89
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE
29 Haziran 2021

Başarmanın on altın kuralı

Garip bir yolculuktur hayat. Duraklarında nice bilmeceler gizli. Herkes bu yolculuğu en iyi şekilde geçirmek ister. Bunun için her türlü hazırlığı yapar. Çoğu kez kendi deneyimleri üzerinden dersler çıkarır. Aslında akıllı insanlar başkalarının tecrübelerini bir daha tecrübe etmez, onların sonuçlarından faydalanır.

Herkes başarmayı ister. Çocuklar, öğrenciler, siyasiler, iş adamları, sanatçılar, herkes. Bunun için on altın kural sunuyoruz. Bunları hayatına uygulayan veya hayatında bunlara dikkat edenler muhakkak başarılı olacaklardır. Üniversite sınavına girmiş ve eğitim hayatlarında çok önemli bir aşamada olan gençlerimizin hayatlarında bu on altın kural kendilerine rehber olacaktır.

Dürüst olmak: “Senin yanında hak yola dönenlerle birlikte, sana buyurulduğu gibi dosdoğru ol! Siz de azıp sapmayın. Allah, yaptıklarınızı çok iyi görmektedir.” (Hûd : 112) buyuran Allah (cc) şöyle niyaz etmemizi emreder. “Rabbim! Girilecek yere doğrulukla girmemi, çıkılacak yerden de doğrulukla çıkmamı sağla, bana tarafından yardımcı bir güç ver!” (İsrâ : 80) İnsan doğru ve dürüst davranmalı, verdiği söze sadakat göstermeli, çünkü Allah, doğru ve dürüstleri sever ve böylelerinin işlerini yoluna koyar.

Alçak gönüllü olmak: “Müminlere karşı da alçakgönüllü ol!” (Hicr : 88) ilahi emri insan olmanın bir gereğidir. İnsana yakışan da alçak gönüllülüktür. İblis’i Şeytan yapan kibriydi. Mü’minlere karşı alçak gönüllü olduğumuz gibi kâfirlere karşı da güçlü ve onurlu olmak gerekmektedir. Alçak gönüllü olanlara Allah’ın müjdeleri vardır. Bu müjdeler hem dünyevi hem de uhrevidir.

Sadık olmak: Emanetlerine ve ahitlerine sadakat gösterenleri över Yüce Mevla. Sadıklara içinde her türlü nimetin olduğu cennetler vadedilir. Allah sadıklara sadakatleriyle mükâfat verirken münafıklara da azap edecektir. Bir de sözlerini yerine getirenler, hele sıkıntı ve hastalık durumlarında sabır ve kararlılık gösterenlerin başaranlar olduğu aşikârdır.

Kararlı olmak: Ey iman edenler! Sabredin, kararlılıkta yarışın, düşmana karşı hazırlıklı olun (birbirinize dayanıp bağlanın), Allah’a karşı gelmekten sakının ki başarıya ulaşabilesiniz.” (Âl-i İmrân : 200) ayeti kararlı olmanın başarıya giden yolda en önemli özellik olduğunu vurgular. Azim ve kararlılık kişiyi başarıya götürdüğü gibi tavsiye edilen hasletlerdendir de. Buna örnek peygamberler gösterilmiştir. Onlar bu özellikleri ile Kur’an’da zikredilmişlerdir.

Ümitvar olmak: De ki (Allah şöyle buyuruyor): "Ey kendi aleyhlerine olarak günahta haddi aşan kullarım! Allah’ın rahmetinden ümit kesmeyin. Allah (dilerse) bütün günahları bağışlar; doğrusu O çok bağışlayıcı, çok merhametlidir." ( Zümer : 53) ayeti sadece günahlar için değil aynı zamanda bütün talepler için geçerlidir. Bir başka ayette ise Allah’ın rahmetinden ümidini sadece kâfirler güruhunun kestiği bildiriliyor. Allah’ın rahmeti ise her şeydir. Başarı da buna dâhildir.

Adil olmak: “Ey iman edenler! Allah için hakkı ayakta tutun, adaletle şahitlik eden kimseler olun. Herhangi bir topluluğa duyduğunuz kin, sizi adaletsiz davranmaya itmesin. Adaletli olun; bu, takvâya daha uygundur. Allah’tan korkun. Şüphesiz Allah yaptıklarınızdan haberdardır.” (Mâide : 8) ilahi buyruğu adaletin kıymetini, kişi ve toplum için vaz geçilmez bir değer olduğunu ortaya koyar.

Sabırlı olmak: “Ey iman edenler! Sabır ve namazla yardım dileyin. Şüphesiz Allah sabredenlerin yanındadır.” (Bakara : 153) ayeti gibi onlarca emirde bulabilirsiniz sabrı.

Çalışkan olmak: “İnsan için ancak çalıştığı vardır. Şüphesiz onun çalışması ileride görülecektir.” (Necm: 39-40) Dünyanın hiçbir yerinde ve hiçbir zamanında çalışmadan kazanan olmamıştır. Hele hele başarı için bu şarttır.

Fırsatları değerlendirmek: Hayat fırsatlardan ibarettir. Değerlendirdiğinizde hedeflerinize ulaşacaksınız. “Kaybettiklerinize üzülmeyesiniz ve O’nun size verdikleriyle şımarmayasınız diye (böyle yapmıştır)” (Hadid 23)

İkram etmek: “İnsan var ya, Rabbi kendisini imtihan edip de ikramda bulunduğunda ve bol nimet verdiğinde ‘Rabbim bana ikram etti’ der.” (Fecr: 15 )

İşte başarının on altın kuralı.