Başarılı bir kariyerin ilk adımı staj
Teorik bilgiyi pekiştirmek ve pratik bilgi edinmek, profesyonel hayatın simülasyonunu yaşamak, network geliştirmek, mezuniyet sonrasında kolay iş bulmak ve hatta o işi gerçekten yapmak isteyip istemediğine karar vermede yardımcı olmak gibi sayısız avantajı olan staj özellikle üniversite öğrencileri için çok önemli.
Her yıl binlerce genç yeteneğe global ve ulusal şirketlerde kariyer imkanı sunan online kariyer platformu toptalent.co, özellikle yaz dönemi stajlarının önemine dikkat çekiyor. Seçeneklerin bol olduğu kadar rekabetin de arttığı yaz dönemlerinde staj yapmak için çok geç kalmadan araştırmalara ve başvurulara başlanması gerekiyor. Yaz aylarını verimli geçirmek için öğrencilerin izleyeceği en doğru yol staj yapmaktan geçiyor. Websitesinde CV hazırlamadan, mülakat tekniklerine birçok konuda önemli tavsiyeler sunan toptalent.co, henüz staj bulamayan gençlere yararlı tavsiyelerde bulunuyor:
1. Araştırmalarınızı genişletin: Gelecek planlarına en uygun stajı bulmak için ancak "hedef şirketler listenizi" geniş tutmanızda fayda var. Büyük global şirketler dışında, yeni kurulmuş işletmeleri ve kar amacı gütmeyen organizasyonları da listenize ekleyebilirsiniz. Yeteneklerinizin daha kolay fark edilebileceği küçük ve orta ölçekli şirketleri de bu listeye ekleyebilirsiniz. Listenizi yaptıktan sonra, şirketlerin kendi web sitelerinden başvurmak ya da sıradan kariyer sitelerini kullanmak yerine, bağlantınızın bulunduğu ya da bağlantı kurabileceğinizi düşündüğünüz kişilerle iletişim kurmayı deneyin. Bu kişinin işe alım müdürü ya da supervisor olmasına gerek yok. Fakat yine de sizin şirkete alımınızda referans olabilecek kadar etkili bir çalışan olması iyi olur.
2. Hayal edebileceğiniz herkese ulaşın: Networking staj bulmak için de anahtar olabiliyor. O nedenle çalışmak istediğiniz şirketlerde çalışan kişilerle, sosyal medya kanallarından ulaşıp iletişim kurarak, birebir ilişki geliştirmeye çalışın. Bu kişilerle yüz yüze tanışabileceğiniz sektörel etkinliklere, yerel buluşmalara mutlaka katılım gösterin. Ancak, bu emek gerektiren süreci daha da kısaltmak için bağlantılarınızı önceliklendirmeniz faydalı olabilir.
3. Odaklı Kalın: Staj veya iş ararken en kritik unsurlardan bir tanesi de odaklı kalmak. Hangi iş olursa yaparım devri ve yaklaşımı artık sona erdi. Hazırlayacağınız başvuru niyet mektubu ve CV'niz hangi alana odaklandığınızı veya odaklanmak istediğinizi net şekilde söylemeli. Şirketler gerçekten bir alana tutkusu ve ilgisi olan yeteneklerle, ayran gönüllü olanları ayrıştırmak konusunda oldukça dikkatli ve seçici davranırlar.
Üniversitelerimizde staj yapma zorunluluğu ne yazık ki belirli fakülte (mühendislik, mimarlık vs) ve meslek yüksek okullarında var. Öğrenci sayısının fazla olduğu sosyal bilimlerde(özellikle iktisadi ve idari bilimlerde) staj yapmak isteğe bağlı olduğundan stajyer sayısı oldukça düşük. 4 yılını sadece kitaplardan öğrendikleri teorik bilgiyle tamamlayan öğrenciler, iş arama sürecinde pek çok sıkıntı çekiyorlar. Bu yüzden mezun olunca kendiliğinden meslek sahibi yapmayan bölümlerde okuyan öğrencilerin 15 gün bile olsa staj yapması, ileride rakipleri karşısında büyük avantaj sağlayacaktır.