Dolar (USD)
34.08
Euro (EUR)
38.03
Gram Altın
2840.16
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE


BAŞARI EDİRNE'NİN ÖTESİDİR

TOPLUMLARIu2008oyalayan futbol sezonu başladı. Kulüpler büyük paralar harcayarak yeni oyuncular aldılar. Her yeni başlangıç taraftara umut verir. Taraftarlar büyük bir şevk ve umut ile statları dolduruyorlar. Haklı olarak takımlarının birinci gelmesini istiyorlar.

Saatlik, haftalık, mevsimlik başarılar ölçü olmamalıdır. Tabii ki, ülkemizdeki liglerde takımlar başarılı olmalıdırlar. Ancak, hedef Edirne'nin ötesi, bizim için öncelik arz etmelidir. Yapılan hesaplar, stratejik hamleler Avrupa ve Dünya kupaları ve ligleri için gerçekleşmelidir.

Burada devreye yabancı oyuncuların transferi giriyor. Liglerdeki yabancı oyuncu serbestliği tartışılmaya başladı. Serbestlikten yana olanlar yasaklarla hiçbir başarı sağlanmayacağını söylüyorlar. Pekiyi, bu görüş pratikte doğru netice veriyor mu?

Bir kere oyuncuları teknolojik araçlarla karşılaştırmamalıyız. Bu aletlerin psiko-sosyal bir vasıfları yoktur, emir alıp veremezler. Halbuki yabancı oyuncular kimlikler ve kişilik taşırlar, aidiyet hisleri, bayrakları ve milli marşları vardır.

O halde yabancı oyuncularda aranması gereken kulüp başarısından ziyade, yerlilere ne verdiğidir. Kendi oyuncularımıza yararlı olmayan, onların önünü tıkayan yabancı futbolcu transferini savunmak doğru mu? Bizim isteğimiz şudur: "Yabancı konuklar öğretmen vasfında olmalıdır ve onlardan evlatlarımız yararlanmalıdır."

Milli Takım ve Kulüpler arasında tercihe zorlanmak doğru değildir. Eğer bir seçim yapmak gerekirse Ulusal Takımı tercih etmeliyiz. Tabii ki, kulüplerimizle gurur duyarız. Ancak, ülkelerin bayrağı göndere milli müsabakalardan sonra çekilir. Üstelik bu tür karşılaşmalara girmemek gerekir.

Hagi geldikten sonra Galatasaray'da Emre, Ergün vb. mükemmel oyuncaların yetişmesine vesile olmuştur. Biz Hagi gibi öğretmen oyuncuların transfer edilmesine olumlu bakıyoruz. Hele alt liglerdeki takımlarda yabancılara bu kadar gerek var mıdır?

Yine de uyarmaya devam edeceğiz. Yerli ve milli oyuncularımızın önünü açmalıyız. Öğretmen oyuncuları Avrupa'dan veya Latin Amerika'dan davet etmeliyiz.

Sonuç: "Edirne'nin ötesindeki başarı yerli ve milli oyuncularla sağlanır."